Ziua Supraviețuitorilor de Cancer: Premierul Ciucă promite trecerea la medicina personalizată

30 mai 2022 | 0 comentarii |

Evenimentul „Provocări și soluții privind îmbunătățirea vieții supraviețuitorilor de cancer” a deschis săptămâna dedicată supraviețuitorilor de cancer din România, iar în băncile de la Senat au stat, astăzi, aproximativ 150 de români care au învins în lupta cu cancerul.

 

Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer, promulgată în ianuarie de președintele Iohannis, va fi sărbătorită anual, în prima duminică a lunii iunie, ca urmare a unei inițiatove legislative a senatoarei liberale Nicoleta Pauliuc, ea însăși supravieţuitoare a acestei boli, inițiatoare a mai multe proiecte de lege care să vină în ajutorul bolnavilor de cancer. Legea le acordă rudelor pacienților un concediu de 45 de zile ca să-i însoțească la terapii și toți vor putea face psihoterapie gratis. De asemenea, a trecut de votul Senatului proiectul de lege intitulat „Dreptul la uitare”, prin care supraviețuitorii de cancer vor putea beneficia de credite financiare și de asigurări de sănătate. 

Statisticile arată că una din trei persoane va fi diagnosticată cu cancer de-a lungul vieții, cancerul fiind a doua cauză de mortalitate la nivel global. Anul trecut, 20 de milioane de oameni din lume au fost diagnosticați cu cancer, dintre care 2,7 milioane din Europa. Aproximativ 10 milioane de pacienți cu cancer din lume și 1,3 milioane de europeni au decedat anul trecut. În România, aproximativ 98.000 de persoane pe an primesc diagnosticul de cancer.

 

Nicoleta Pauliuc

Anul acesta se celebrează pentru prima dată Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer. Amfitrioana evenimentului Provocări şi soluţii privind îmbunătăţirea vieţii supravieţuitorilor de cancer” organizat luni, la Senat, a fost senatoarea Nicoleta Pauliuc, ea însăși o supraviețuitoare a acestei boli și inițiatoare a mai multor proiecte de lege care să vină în ajutorul bolnavilor de cancer.

Ea a transmis un mesaj de speranţă şi de susţinere pentru bolnavii de cancer şi familiile acestora. De fapt, această zi este una despre speranță, despre povești de viață care inspiră, despre a avea capacitatea de a privi în urmă și a spune: „Eu am supraviețuit”. Este important ca astăzi, cei care se luptă cu acest cumplit diagnostic să înţeleagă că există viaţă dincolo de diagnostic. Este important să vorbim despre reuşita noastră pentru că, vă spun din propria experinţă, vorbind, împărtăşeşti cu cel de lângă tine care trece prin această boală, te vindeci de ceea ce ai trăit”, a spus Nicoleta Pauliuc, subliniind importanța sprijinului familiei în lupta cu această boală.

 

Premierul Nicolae Ciucă s-a declarat „profund emoţionat” să participe la un „eveniment la care sărbătorim viaţa şi având în jurul meu atât de mulţi învingători într-o luptă care a marcat destinele fiecăruia dintre dvs., cei care aţi trecut peste o boală din spectrul oncologic. Sunteţi învingători într-o luptă încărcată adesea  de suferinţă şi îndoieli, dar pe care, în final, aţi câştigat-o. Recunosc şi apreciez puterea supravieţuitorilor de cancer din România, care cu tenacitate, dârzenie, curaj şi determinare au reuşit să depăşească un diagnostic pe care mulţi îl consideră fără speranţă. Am cunoscut, de-a lungul timpului, mai mulţi supravieţuitori de cancer. Invariabil, fiecare din cei cu care am vorbit, mi-a spus că speranţa este un ingredient esenţial care le-a dat forţă. Pentru că, odată ce alegi speranţa, orice este posibil. Să crezi, în adîncul fiinţei tale, că poţi trece şi peste această încercare, înseamnă că ai parcurs deja jumătate de drum şi ştii că poţi să câştigi cursa pentru viaţăSperanţa poate îmbrăca multe forme, iar Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer, sărbătorită în baza unei legi promovate de colega mea, senator Nicoleta Pauliuc, este una dintre ele”, a afirmat premierul Ciucă, recunoscând că „două numere din statisticile de profil îmi dau fiori: aproape 100.000 de noi cazuri anuale de cancer şi aproximativ 50.000 de decese ale celor diagnosticaţi cu această necruţătoare boală”.

 

Remarcând că în acest moment nu există o statistică a supraviețuitorilor de cancer și a situației în care se află aceștia, premierul Nicolae Ciucă s-a angajat ca Planul Național de luptă împotriva Cancerului să fie pus în aplicare și se va asigura că va avea loc o schimbare de paradigmă, prin trecerea de la schemele de tratament uneori rigide la medicina personalizată.

Aproape toți avem prieteni sau persoane dragi care luptă din răsputeri să supraviețuiască în lupta cu cancerul și fiecare dintre noi și-ar dori ca ei, cei care sunt greu încercați, să se alăture supraviețuitorilor bolii, cât mai curând. Mi-aș dori ca toți să reușească! Implementarea planului va însemna o schimbare de paradigmă, de la schemele de tratament care sunt uneori destul de rigide spre o medicină personalizată, care presupune o diagnosticare mai precisă şi un tratament adaptat nevoilor fiecărui bolnav în parte. Angajamentul meu ferm este că Strategia de luptă împotriva cancerului va fi operaționalizată, că Ministerul Sănătății își va face datoria și Ministerul Finanțelor va găsi resursele necesare pentru a finanța implementarea noilor programe care pot salva atât de multe vieți. Mesajul meu este unul de optimism pentru bolnavii oncologici din România: fiți puternici, nu abandonați lupta, nu sunteți singuri, suntem alături de dumneavoastră pentru a vă ajuta”, a declarat Ciucă.

 

Cezar Irimia, Catalin Oancea

Despre speranță a vorbit și Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) din România, precum și alți supraviețuitori ai unor afecțiuni oncologice. „Speranţa moare ultima. Cu speranţă am aşteptat acest moment de minimă normalitate, când politicul şi-a întors faţa către noi, când suntem luaţi în seamă în modul cel mai serios”, a spus Irimia, care este este de două ori supraviețuitor al cancerului, de fiecare dată având norocul să-l depisteze într-o formă incipientă.

Nicoleta Pauliuc a spus că a ales „ca simbol al Zilei Naţionale a Supravieţuitorilor de Cancer, pe care anul acesta o sărbătorim în 5 iunie, nufărul galben: o floare gingaşă, dar spectaculoasă, născută din suferință. Nufărul semnifică, în mitologie, sănătatea, speranţa, împlinirea viselor, cunoaşterea luminii şi dragostea, dar mai ales renaşterea. Pentru că eu aşa văd momentul în care învingi această crudă boală, numită cancer: te naşti a doua oară. Am inițiat Legea privind Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer pentru că mi-am dorit să avem o zi specială pentru a sărbători viaţa, pentru a-i cinsti pe supravieţuitori, pentru a le spune că vieţile lor contează, că sunt iubiţi şi apreciaţi”, a subliniat Pauliuc, care le-a oferit celor care au învins boala, prezenți la eveniment, diplome de merit și cupe de supraviețuitori.

 

Baciu, Pauliuc, Irimia

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu a declarat că se bucură să fiealături de acești oameni extraordinari, care au dus o luptă personală foarte dură cu cancerul și pe care au câștigat-o. Forța lor e un exemplu și, în același timp, un impuls pentru autoritățile publice din România să facă mai mult pentru combaterea cancerului, dar și pentru susținerea și reintegrarea în societate a pacienților care au trecut prin această boală. Astăzi, medicina şi ştiinţa permit ca, atunci când se pune un diagnostic de cancer, să nu mai fie o condamnare şi o sentinţă la moarte. Ştiinţa permite ca pentru o mare parte din cancere, pentru mare parte din afecţiunile oncologice, să existe un tratament care să ofere şanse, dacă diagnosticul se petrecere timpuriu”, recunoscând însă că, din păcate, bolnavii de cancer din România nu au încă acces la tot ce au acces cetăţenii europeni.

Se estimează că, până în anul 2035, numărul de cazuri de bolnavi oncologici va crește în Uniunea Europeană cu 24%, iar cancerul va deveni principala cauză de deces.

 

Premierul Ciucă a mai spus că România se va alătura ţărilor din vestul Europei în adoptarea tratamentelor inovatoare mai devreme, având în vedere că, până acum, au existat întârzieri destul de mari în introducerea acestora în schemele de tratament folosite în spitalele româneşti.

Planul insistă şi pe aspectul psihologic al tratamentului, dar, mai ales, pe partea de testări şi diagnostice timpurii. În plus, planul încurajează consultarea interdisciplinară în stabilirea diagnosticului şi tratamentului de urmat. Vor vorbi între ei oncologul, chirurgul, radiologul şi persoana care se ocupă de aplicarea tratamentului cu chimioterapie, dar şi psihologul pentru a stabili o cale de urmat pentru fiecare pacient în parte”, a evidenţiat prim-ministrul, subliniind că astfel „va putea fi urmărit traseul fiecărui bolnav, de la momentul diagnosticului până la momentul în care, sperăm noi, se va ajunge la o vindecare”.

Tratamente inovatatoare împotriva cancerului sunt aplicate și în spitalele din România, dar nu toți bolnavii au acces la acestea. În ultimii 5-10 ani, inovațiile au făcut ca unele forme de cancer să devină boli cronice sau chiar să fie vindecate. Terapiile țintite (care atacă numai celulele canceroase, nu și pe cele normale ale organismului, spre deosebire de chimioterapie) și imunoterapiile (care „trezesc” sistemul imun al organismului și îl fac să lupte din nou împotriva cancerului) au crescut substanțial, de la 3-4 luni la peste 10 ani, supraviețuirea unui procent mare de pacienți diagnosticați cu melanom sau cu cancer pulmonar microcelular.

Terapiile celulare de tip CAR-T au, probabil, cel mai înalt grad de personalizare pentru un tratament anticancer existent la ora actuală. Acest tip de terapie folosește celulele T proprii ale bolnavului cu anumite forme de leucemie, limfom sau mielom, pentru care soluțiile de tratament clasic s-au epuizat. Celulele T sunt extrase din organismul bolnavului, modificate genetic într-un laborator specializat (pentru a redeveni active împotriva celulelor canceroase) și reintroduse printr-o perfuzie unică. Ratele de succes (supraviețuire pe termen lung sau chiar vindecare) ale utilizării acestor terapii depășesc 80-90%.

Medicina personalizată presupune utilizarea tuturor datelor care pot fi colectate și analizate de la o persoană pentru a-i oferi o modalitate de prevenție, depistare precoce, screening, diagnostic și tratament cât mai apropiat de ceea ce are nevoie, de ceea de i se potrivește.

 

VIDEO: Supravietuitori de cancer în Parlament

 


Adaugati un comentariu


 

*