Medicii ATI buzoieni au celebrat Ziua Internațională a Anesteziei în sala de operație și la patul pacientului

16 octombrie 2023 | 0 comentarii |

Ziua Internațională a Anesteziei, marcată anual la data de 16 octombrie, a fost stabilită în memoria medicului american William Thomas Green Morton care la această dată realiza oficial, în urmă cu 177 de ani, prima anestezie reușită din lume. 

 

Este imposibil să ne imaginăm, astăzi, medicina și mai ales chirurgia, fără anestezie. Fie că vorbim despre anestezie generală, spinală, epidurală sau locală, importanța Antesteziei și Terapiei Intensive (ATI) este indiscutabilă, medicul care are această specialitate fiind un membru important al echipei medicale, mai ales în spitalele de urgență.

Este firesc, așadar, să existe o zi dedicată celor care practică această profesie și progreselor înregistrate de medicină în jurul ei. S-a stabilit astfel ca în fiecare an, pe 16 octombrie, să fie celebrată Ziua Internațională a Anesteziei, pentru că la această dată, în 1846, medicul stomatolog american William Green Morton (1819-1868) efectua, oficial, prima demonstrație reușită de anestezie cu eter dietilic, sub care chirurgul John Collins Warren a operat bolnavul Gilbert Abbott de o tumoră vasculară buco-linguală

Un an mai târziu, în Scoția, profesorul de obstetrică James Y. Simpson începe să administreze femeilor cloroform, pentru a le ușura dureile în timpul nașterii, iar cloroformul devine rapid un anestezic folosit atât în chirurgia generală cât și în stomatologie.

Chirurgul român Thoma Ionescu, unul dintre titanii medicinei românești, a așezat o piatră importantă la temelia anesteziei, realizând, în 1919, rahianestezia înaltă. În semn de apreciere pentru performanțele sale, în celebra Clinică Mayo, din Boston, există un bust și o sală de lectură care-i poartă numele.

 

Ziua Mondială a Anesteziei –World Anaesthesia Day (WAD2023) 

 

Pentru Ziua Anesteziei din acest an, Federația Mondială a Societăților de Anesteziști (WFSA) a propus o campanie prin care medicii anesteziști și de terapie intensivă să-și împărtășească, pe rețelele sociale, expertiza și tehnicile folosite în îngrijirea pacienților cu cancer, iar experți de renume modial s-au reunit, pe 16 octombrie, în cadrul unui webinar special WAD2023, pentru a discuta despre rolul anesteziei în îngrijirea cancerului.

În contextul în care „povara globală a cancerului este în creștere, se estimează că numărul de cazuri va crește de la 19,3 la 28,4 milioane până în 2040. De la gestionarea generală a durerii la îngrijiri critice, resursele adecvate de anestezie sunt esențiale pentru a putea oferi tratament pentru cancer”, transmite WFSA, care subliniază că 80% dintre pacienții cu cancer vor necesita anestezie și îngrijire chirurgicală pentru tratament sau îngrijiri paliative.

Managementul pacienților cu cancer necesită îngrijire multidisciplinară bine coordonată, iar anestezia trebuie privită ca o componentă de bază a acesteia și trebuie să fie dotată cu resurse adecvate. Reflectând utilitatea și diversitatea specialității, anesteziștii acționează în diverse etape ale evoluției pacientului cu cancer, de la diagnostic la tratamentul chirurgical, precum și în toate domeniile managementului durerii / îngrijirii paliative.

 

Importanța și progresele ATI 

 

Proprietățile sedative ale macului sunt cunoscute încă de pe vremea persanilor, iar de-a lungul timpului, durerea a fost ameliorată cu opiu, alcool, mătrăgună, frunze de coca, însă cu rezultate nesemnificative și efecte secundare nedorite.

Anestezia modernă s-a dezvoltat însă ca domeniu distinct începând cu mijlocul secolului XX și a evoluat pe patru piloni – anestezie, terapie intensivă, medicină de urgență și terapia durerii. Specialiștii în anestezie și terapie intensivă (ATI) își însoțesc pacienții pe parcursul întregului proces de anestezie / narcoză și sunt alături de ei înainte, în timpul și după intervenția medicală. Medicii ATI asigură dozele necesare și adaptate individual în timpul intervenției, mențin funcțiile vitale ale pacientului în timpul intervențiilor chirurgicale și de diagnosticare, asigură măsurile medicale intensive de urgență, precum și pe cele de terapia durerii.

Odată cu evoluția științifică și tehnologică, lucrurile s-au schimbat mult în bine pentru medici și pacienți. Progresele spectaculoase pe care le-a înregistrat această specialitate fac posibil ca anesteziştii din ziua de astăzi să recurgă la proceduri din ce în ce mai sigure, mai blânde şi mai ușor tolerabile, care pot fi controlate mai precis şi permit o aplicare personalizată.

 

Dr. Victor Ioniță, un medic ATI de excepție

 

Dr Victor Ionita

Medicul Victor Ioniță, șeful secției ATI din Spitalul Județean de Urgență (SJU) Buzău, profesează aici de peste 33 de ani și este considerat, atât de pacienți cât și de colegi, ca unul dintre medicii de excepție ai Buzăului, atât în plan profesional, cât și uman. Își iubește profesia și consideră că „anestezia este o misiune de o viață, căreia merită să i te dedici. Această specialitate, deși mai dificilă decât altele, având în vedere complexitatea și gravitatea cazurilor pe care trebuie să le gestioneze, este deosebit de frumosă, pentru că este dinamică și extrem de complexă. Este, practic, cheia de boltă a medicinei, pentru că rezolvă toate urgențele medicale și chirurgicale și ne ajută să câștigăm timp pentru a putea salva pacientul. Este o specialitate grea, pentru că suntem permanent în luptă cu timpul scurt avut la dispoziție, dar și dificilă, pentru că nu este ușor să privești moartea în față. Această profesie ne schimbă însă și filosofia de viață: suntem mai atenți, mai precauți, mai empatici, iar în acest fel ne încărcăm cu energia necesară și putem trece peste solicitarea fizică și psihică la care suntem expuși”, explică dr. Victor Ioniță.

În plus, spune medicul, specialiștii din acest domeniu nu au timp să se plictisească, pentru că au multe zone unde-și desfășoară activitatea, iar „uneori, nu foarte des, primim și mulțumiri pentru ceea ce facem”. Dar cel mai important este că „poți să le dai o șansă la viață unor oameni care se zbat între viață și moarte, iar asta reprezintă mulțumirea supremă”, concluzionează medicul.

 

Munca în echipă, secretul succesului

 

Pe lângă activitatea curentă, în ultimii 20 de ani, medicii anesteziști buzoieni și-au asumat și menținerea activității vitale a organelor pacienților care deși nu mai au nicio șansă de a fi salvați, pot deveni donatori de organe și pot salva alte vieți, prin transplant. În această vară, la Spitalul Județean de Urgență Buzău a avut loc a 7-a prelevare de organe de la includerea unității medicale în Programul Național de Transplant, iar trei pacienți aflați pe listele de așteptare au primit o nouă șansă la viață prin transplant de ficat și rinichi, alți doi oameni au primit șansa de a-și recăpăta vederea prin transplant de cornee, iar mai mulți pacienți au beneficiat de transplant de țesuturi.

Cele mai mari provocări cu care s-a confruntat echipa ATI a fost, însă, în perioada pandemiei de COVID-19, când în condiții inimaginabile până atunci, au fost ajutați atât bolnavii infectați, cât și cei cu alte probleme medicale.

Dr. Victor Ioniță spune însă că indiferent de dificultăți, echipa pe care o coordonează s-a mobilizat „exemplar, făcând față tuturor urgențelor”. Consideră că „secretul reușitei în ATI” constă în faptul că „avem o echipă formată din adevărați profesioniști, bine sudată, suntem prieteni, suntem uniți, ne facem fiecare datoria și ne sprijinim reciproc la nevoie, nu contează că suntem medici, asistenți medicali, infirmiere sau îngrijitoare”.

 

Dr. Dan Comendant, mezinul echipei

 

Cel mai tânăr membru al echipei ATI din cadrul SJU Buzău este medicul Dan Comendant, care a considerat că este firesc să devină medic, provenind dintr-o familie în care părinții și bunicii săi au îmbrățișat cariera medicală.

Provenind dintr-o familie cu tradiție în medicină, am avut întotdeauna convingerea că profesia de medic este una nobilă, iar să ajuți oamenii cred că este o datorie și o onoare. Specialitatea Anestezie și Terapie Intensivă m-a atras însă în mod deosebit datorită profesoarei mele care aborda această ramură a medicinei făcând legătura între chirurgie și medicina generală cu o siguranță și o stăpânire de sine greu de ignorat. Apoi, prin anii 4-5 de facultate, când am început să fac gărzi pe ATI-Oncologie, am înțeles că este o specialitate care face cel mai clar diferența între viață și moarte. În plus, cred că această specialitate are perspective extraordinare și îți poate oferi satisfacții mari, permițându-ți să te dezvolți ca medic, iar ca om, să înțelegi mai bine sentimentele și trăirile celor din jur. Faptul că te confrunți cu foarte multe patologii și poți ajuta pacienții, în ciuda faptului că este o specialitate grea, îți conferă un confort profesional care te face să uiți dificultățile. Medicina avansează rapid și îți oferă șansa să abordezi permanent noi tehnici și proceduri și, pe măsură ce capeți experiență, descoperi frumusețea și beneficiile pe care această profesie le are, atât pentru tine, ca medic, dar mai ales pentru pacienți. Personal, prefer anestezia loco-regională cu ecoghidaj în cazul pacienților cu comorbidități, pentru că în acest fel sunt mai puțin expuși riscurilor”, afirmă dr. Dan Comendant.

 

Responsabilități mari, satisfacții pe măsură

 

Specialiștii în Anestezie și Terapie Intensivă tratează pacienții aflați în stare critică, indiferent de cauza care i-a adus în această stare. Pe partea de anestezie, vorbim despre pacienții supuși unor intervenții chirurgicale, care trebuie să fie anesteziați și supravegheați intraoperator, medicul ATI gestionând și situațiile sau complicațiile care pot apărea în timpul intervenției chirurgicale.

În terapie intensivă, fie că discutăm despre pacienți cu o problemă chirurgicală, fie de cei cu o problemă medicală (accidente vasculare cerebrale, boli pulmonare, boli digestive etc.), în care vorbim despre anumite disfuncții de organ, aceste disfuncții sunt gestionate în secțiile ATI, prin mecanisme care asigură suportul, până la recuperare.

Responsabilitatea este foarte mare, dar și satisfacțiile sunt pe măsură”, susține dr. Victor Ioniță, care consideră însă că cea mai mare răsplată și în același timp o experiență care-l îmbogățește pe medic este atunci când pacientul aflat la limita dintre viață și moarte este salvat, dar consideră emoționante și momentele în care pacienții care se luptă între viață și moarte le împărtășesc medicilor, de pe patul de spital, toate problemele lor omenești, sufletești, emoționale, oferindu-le o perspectivă îmbogățită asupra vieții.

 

Prevenția, urgența numărul 1 în medicina viitorului

 

În ceea ce privește sănătatea românilor, în general, dr. Victor Ioniță consideră că România ar trebui să investească mai mult în prevenție și îngrijiri paliative, pentru că doar în acest fel oamenii fi mai sănătoși, iar cei care ajung în fază terminală pot avea o viață decentă.

Este nevoie de politici sanitare de prevenție, de programe de educație sanitară a copiilor în școli, dar și de programe de educație a adulților, în instituțiile/firmele în care aceștia lucrează, pentru că medicina viitorului va fi din ce în ce mai puțin una curativă și tot mai mult preventivă. Trebuie să învățăm cu toții că unele boli precum obezitatea, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, dependența de alcool, tutun sau alte substanțe pot fi prevenite prin programe educaționale și, astfel, vom fi mai sănătoși. În plus, o serie de boli pot fi prevenite prin vaccinare”, atrage atenția dr. Ioniță, care consideră că la fel de important este și suportul psihologic.

De Ziua Internațională a Anestezistului îi felicit pe toți colegii, le doresc multă sănătate și sper să rămânem în continuare prieteni și să ne putem face datoria. La mulți ani tuturor!”, transmite dr. Victor Ioniță.

Noi facem o reverență adâncă în fața acestor profesioniști de excepție, le mulțumim că există și că au grijă de sănătatea noastră și le dorim „La mulți ani cu sănătate și realizări minunate!” 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*