Prima prelevare de organe din acest an la Spitalul Județean Buzău (GALERIE FOTO)

14 iulie 2023 | 1 comentariu |

Trei pacienți aflați pe listele de așteptare vor primi a doua șansă la viață prin transplant de rinichi și ficat, iar alții vor avea o șansa la o viață mai bună prin transplant de cornee și țesuturi, grație mâinilor de aur ale medicilor și generozității unei familii care a acceptat donarea organelor unei ființe dragi. 

 

A fost o noapte de foc la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Buzău, unde a avut loc prima prelevare de organe din acest an și a 7-a de la includerea unității medicale în Programul Național de Transplant.

Echipele de prelevare de organe și țesuturi din cadrul unității medicale, ajutate de cele de la Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Colentina și Spitalul Clinic Universitar de Oftalmologie București au prelevat organe și țesuturi de la un „înger” a cărui familie și-a dat acordul pentru donarea de organe.

Durerea familiei care a pierdut un om drag se va transforma în lacrimi de bucurie pentru trei pacienți aflați la limita dintra viață și moarte în așteptarea unui organ salvator, iar  mult mai mulți pacienți aflați în suferință vor primi astfel șansa la o viață mai bună prin transplant de cornee și de țesuturi.

 

Timp de 12 ore, echipele de prelevare au uitat de somn și de oboseală, iar în sala de operații s-au concentrat asupra intervențiilor, iar medicii au făcut ce știu ei cel mai bine, au făcut posibil ca lanțul vieții să continue. Datorită lor, gestul suprem făcut de familia donatorului care n-a mai putut fi salvat n-a fost în zadar, pentru că dincolo de moarte va dărui viață altor oameni, care vor primi organul salvator de care aveau atâta nevoie.

Pacientul s-a prezentat la UPU Buzău în urmă cu câteva zile, în stare foarte gravă, cu leziuni cerebrale, și a rămas internat în secția  ATI, unde echipa coordonată de dr. Victor Ioniță, a făcut tot ce a fost omenește posibil pentru a-l ajuta să trăiască, dar în ciuda eforturilor, pacientul n-a mai putut fi salvat.

 

Din păcate, pacientul, în vârstă de doar 48 de ani, a ajuns la Terapie Intensivă cu accident vascular cerebral și „în ciuda tuturor eforturilor posibile și a epuizării tuturor tehnicilor medicale pe care echipele multidisciplinare din spital le-au făcut pentru a-l menține în viață, nu a mai putut fi salvat. A intrat în moarte cerebrală, iar după confirmarea prin tehnici specifice, s-a stabilit că este eligibil pentru donare de organe. S-a luat legătura cu familia, care a avut generozitatea și puterea să facă acest gest extraordinar de a accepta donarea și astfel să salveze viețile unor semeni necunoscuți aflați în suferință. A fost anunțată Agenția Națională de Transplant, iar azi-noapte, în jurul orei 23.00, s-a intrat în sală, unde dr. Florin Năstase a asigurat echipelor de prelevare suportul ATI, pe tot parcursul intervențiilor. Mulțumim din suflet, cu recunoștință, pentru acest gest altruist, atât în numele echipelor medicale, cât și al pacienților care vor fi salvați”, a declarat pentru sanatateabuzoiana.ro, dr. Victor Ioniță (KDP), coordonatorul echipei care a stabilit că donatorul este eligibil și apoi a menținut în stare optimă organele pentru prelevare.

 

Misiunea delicată de a fi alături de familie în aceste momente deosebit de dificile a revenit medicului Adrian Zoican, șeful UPU, coordonator al Programului de Transplant (CDT) de la nivelul SJU Buzău, care a reușit să obțină acordul pentru donare. „Am luat apoi legătura cu Agenția Națională de Transplant, iar azi-noapte au venit echipele de prelevare de la mai multe spitale din București. Ficatul a fost prelevat echipa coordonată de dr. Guenadiy Vatachki, directorul Agenției Naționale de Transplant, medic chirurg specializat în prelevare de organe și transplant la Institutul Clinic Fundeni, iar rinichii au fost prelevați sub coordonarea dr. Claudiu Codoiu, chirurg la același spital. Țesuturile au fost prtelevate de echipa coordonată de dr. Andrei Nica, de la Spitalul Colentina, iar corneele, de o echipă de la Spitalul Universitar de Oftalmologie. Dr. Florin Ion Năstase, medic ATI în cadrul Spitalului Județean Buzău a asigurat, pe tot parcursul intervențiilor, suportul de terapie intensivă, iar medicului Cătălin Bostan, medic primar chirurg în spitalul nostru i-a revenit sarcina de închide pacientul, după intervenții”, a explicat pentru sanatateabuzoiana.ro, dr. Adrian Zoican, coordonatorul programului de transplant pentru SJU Buzău, mulțumind la rândul său familiei donatorului.

 

Conducerea Spitalului Județean de Urgență Buzău mulțumește familiei donatorului pentru „gestul altruist de a oferi speranță unor semeni necunoscuți aflați în suferință. Niciun gest de mulțumire nu este suficient pentru a exprima recunoștința față de donatori și familiile acestora, când vorbim despre salvarea unor oameni a căror unică șansă la viață este transplantul. Mulțumiri și prețuire transmitem și tuturor echipelor de medici, asistenți medicali și personalului auxiliar care s-au mobilizat exemplar și s-au implicat în această activitate, cu singurul scop de a transforma suferința în speranță și a salva vieți”. 

Efortul colectiv al echipelor medicale de la Spitalul Județean de Urgență Buzău, care cu profesionalism, responsabilitate și dedicare au făcut posibil ca lanțul vieții să poată fi continuat de echipele de prelevare de la București, va fi preluat astăzi de echipele de transplant de la Institutul Clinic Fundeni, unde în cadrul Centrului de Transplant Hepatic „Dan Setlacec”, condus de prof. dr. Irinel Popescu, va fi realizat transplantul hepatic, iar în cadrul Centrului de Uronefrologie și Transplant Renal se vor realiza transplanturile renale.

 

GALERIE FOTO



Comentarii (1)

  1. Cristina Marta Acu spune:

    Ce se poate spune despre asemenea gest?😥 Dumnezeu să îl ierte și recunoștință pentru gestul familiei 🙏❤️.
    Cu siguranță, cei care au primit șansa la viață vor fi recunoscători.

Adaugati un comentariu


 

*