Peste 20 de români au fost salvați prin transplant, în ultimele 12 zile

16 octombrie 2023 | 0 comentarii |

A fost un adevărat maraton de prelevare de organe și transplant de cord, ficat, rinichi, cornee și țesuturi, iar datorită generozității unor familii care au acceptat donarea și profesionalismului și dedicării medicilor, viața a triumfat împotriva morții. 

 

Peste 20 de vieți au fost salvate prin transplant, în ultimele 12 zile, în spitalele din România. Șapte familii din Bucureşti, Bacău, Iaşi, Suceava, Oradea şi Satu Mare au înțeles că durerea lor poate fi transformată într-un nou început pentru alți oameni, a căror unică șansă este un transplant și au acceptat să doneze organele celor dragi, aflați în moarte cerebrală. Generozitatea lor și profesionalismul medicilor implicați au făcut posibil ca viața să triumfe asupra morții, prin transplant. În urma unui maraton de intervenții de prelevare de organe și transplant, zeci de oameni aflați în suferință au primit ficat, rinichi sau o inimă nouă, alți pacienți și-au recăpătat vederea prin transplant de cornee, iar mai mulți vor avea o viață normală prin transplant de țesuturi osteotendinoase, dovadă că donarea de organe înseamnă viaţă.

Niciun gest de mulțumire nu este suficient pentru a releva recunoștința pe care o purtăm donatorilor și familiilor acestora, și al efortului colectiv al echipelor medicale implicate în activitatea de donare și transplant. Suntem profund recunoscători faţă de toţi cei care reuşesc să aducă speranţa pentru viaţă: donatori, familiile acestora, echipe medicale”, a transmis conducerea Agenției Naționale de Transplant (ANT).

 

Ștafeta pentru viață a început miercuri, 4 octombrie, la Spitalul Clinic de Urgență București (SCUB), unde familia unui paciente în vârstă de 54 ani, aflată în moarte cerebrală, și-a găsit puterea de a oferi o nouă șansă la viață altor oameni, necunoscuți.

Gestul de omenie al familiei și implicarea echipelor de profesioniști în prelevare și transplant a Spitalului Clinic de Urgență Bucureşti, precum și efortul echipei de prelevare de la Institutul Clinic Fundeni pentru ficat şi al echipei de prelevare de la Spitalul Clinic „Dr. C I Parhon” din Iași pentru rinichi, au redat bucuria de a trăi unor oameni aflați în mare suferință, pe listele de așteptare, în speranța găsirii unui organ compatibil.

Norocul le-a surâs, de această dată, unui pacient care a primit astfel ficatul salvator în urma intervenției realizată de echipa Centrului de Transplant Hepatic al Institutului Clinic Fundeni, iar la Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon” Iaşi, alţi doi pacienţi au primit şansa la o viaţă mai bună în urma transplanturilor renale.

 

Două zile mai târziu, la Iaşi, familia îndurerată a unui tinere în vârstă de 23 de ani, din județul Neamț, a salvat cinci adulţi şi un copil. Tânăra, însărcinată în 10 săptămâni, fusese adusă la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași, cu o săptămână în urmă. Medicii au descoperit că avea un hematom pe creier și au operat-o dar, din păcate, tânăra a intrat în comă.

S-a încercat menținerea ei în viață conectată la aparate, până când fătul ar fi ajuns la 500 de grame, dar și trupul acestuia a cedat, iar medicii secției ATI au fost nevoiți să declare moartea cerebrală.

În ciuda suferinței, familia tinerei a găsit puterea să accepte donarea de organe și țesuturi și să ofere astfel o șansă la viață unor necunoascuți.

 

Ficatul a fost prelevat de echipa de la I.C. Fundeni și a fost împărțit, astfel că două persoane au fost salvate: un adult a putut fi astfel transplantat de echipa Centrului de Transplant Hepatic al Institutului Clinic Fundeni, iar viața unei fetițe de 10 ani, grav bolnavă, a fost salvată la Centrul de Transplant Hepatic de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”.

Rinichii au fost prelevați de echipa Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iași, iar în același spital, echipele de trasnplant su salvat un pacient de 48 de ani din Suceava, care făcea dializă de șapte ani, și unul de 45 de ani din Botoșani, care era în același program de 3 ani.

La Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București au fost realizate transplanturile de cornee.

 

Marţi, 10 octombrie, la Spitalul Județean de Urgență Bacău, generozitatea unei alte familii îndurerate a făcut posibilă o nouă prelevare de organe și țesuturi (ficat, rinichi, cornee, os, tendon), de la o donatoare în vârstă de 53 de ani, declarată în moarte cerebrală după un anevrism cerebral rupt care a făcut imposibilă salvarea sa.

Intervențiile de prelevare au fost realizate de echipa de medici a SJU Bacău (dr. Georgel Dahnovici -KDP, medic șef ATI; dr. Bianca Purcărin, coordonator Program ATI Transplant; dr. Dana Călțaru – Oftalmologie; dr. Constantin Plaiașu – Ortopedie și asistenții medicali Paula Hapcină, Maria Vrânceanu, Costel Bargu, Ecaterina Bica, Daniel Bobu, Mihaela Dorin), împreună cu echipa de prelevare din Bucuresti (dr. Andrei Nica – responsabil Banca de Țesut Colentina și dr. Romeo Cividino) și cu echipele din Iași (dr. Ciprian Vasiluță, dr. Mihai Zabara, dr. David Buescu, dr. Valentin Bernie  și as. Bogdan Ciobanu – ficat și dr. Daniel Andone, dr. Cristian Negoiță – rinichi).

După prelevare, ficatul a ajuns la Institutul Clinic Fundeni București, rinichii la Institutul Clinic C.I Parhon Iași, corneea la Spitalul de Oftalmologie București, iar țesutul tendinos la banca de țesut de la Spitalul Colentina din București.

 

Joi, 12 octombrie, la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași, familia îndurerată a unui pacient în vârstă de 36 de ani, aflat în moarte cerebrală, a găsit puterea de a oferi altor semeni bucuria vieții, fiind de acord cu donarea de organe și țesuturi, transmite Agenția Națională de Transplant (ANT). Astfel, o nouă intervenție de prelevare de ficat, rinichi, cord și țesuturi a putut avea loc, iar intervențiile de prelevare au fost realizate de echipele de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași pentru ficat, de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” pentru rinichi și de la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureș pentru inimă.

Astfel, la Institutul Inimii din Târgu Mureș a putut fi salvată viața unui pacient pentru care transplantul de cord era singura șansă la viață. Aceasta a fost a cincea intervenție de transplant cardiac realizată anul acesta de echipa dr. Horațiu Suciu la Tg Mureș și a noua din România (alte patru fiind realizate la SUUB de echipa dr. Horațiu Moldovan), două dintre inimi fiind primite de la pacieți din Bulgaria aflați în moarte cerebrală.  

 

Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, dr. Horaţiu Suciu, a anunţat, vineri, că „în cursul serii trecute, am efectuat o intervenţie de transplant cardiac la un pacient în vârstă de 53 de ani, aflat în stare avansată de insuficienţă cardiacă, dependent de medicamente, de patul de terapie intensivă. Un pacient care era la capătul resurselor terapeutice şi a avut această şansă pentru că luam în considerare implantarea unui dispozitiv de asistare. A fost şansa unui cord foarte bun, care a venit de la Iaşi, un pacient donator, din păcate, care a suferit un traumatism cranio-cerebral soldat cu moarte cerebrală şi care a reuşit, prin mărinimia familiei, să salveze multe vieţi. Inima a ajuns aşadar la Târgu Mureş cu ajutorul colegilor de la SMURD şi ne bucurăm că am putut să salvăm acest pacient care, repet, era într-o stare foarte gravă. Intervenţia a durat aproximativ patru ore şi s-a încheiat cu succes în jurul orei 21.00; în momentul actual este o evoluţie bună şi suntem mulţumiţi de aceasta”, a declarat dr. Horaţiu Suciu.

 

Conferinta CI Parhon Iasi

Ficatul aceluiași donator a salvat un alt pacient prin transplant, datorită profesionalismului și dedicării echipei Centrului de Transplant Hepatic al Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Spiridon” Iași, iar la Spitalul „Dr. C.I. Parhon” din Iași s-au încheiat cu succes două intervenții de transplant renal. Țesuturile osteotendinoase au ajuns la Banca de Țesut de la Spitalul Clinic Colentina.

De altfel, la Spitalul Parhon din Iași, echipa de specialiști a efectuat, în numai șapte zile, nouă intervenții de transplant renal – opt rinchi au provenit de la donatori în moarte cerebrală, iar unul de la donator viu. A fost un număr record de astfel de intervenții, care a făcut posibil ca „nouă pacienți să fie complet redați vieții”, a explicat prof. dr. Adrian Covic, șef Compartiment Transplant Renal, care consideră că a fost „o provocare remarcabilă și un efort deosebit”.

Este vorba despre pacienți tineri, cu vârste între 30- și 50 de ani, aflați pe lista de așteptare de unul până la opt ani, care făceau chiar și câte trei ședințe de dializă pe săptămână și care provin din aproape toate județele Moldovei”, a explicat dr. Ionuț Nistor, purtătorul de cuvânt al unității medicale, într-o conferință de presă.

 

Maratonul de prelevare de organe și transplant a continuat și în wekend. Sâmbătă, 14 octombrie 2023, a fost realizată a șasea prelevare de organe de la începutul acestui an la Spitalul Județean de Urgență Satu Mare, de la un pacient aflat în moarte cerebrală. „Prin acest gest nobil, în fața căruia ne înclinăm cu adânc respect, alți pacienți au primit şansa la o nouă viaţă prin transplant hepatic sau renal și șansa la vedere prin transplant de cornee. Un astfel de gest demonstrează, încă o dată, că, prin bunătate şi iubire, oamenii pot schimba destine şi înfăptui minuni pentru semenii lor”, a transmis echipa SJU Satu Mare, împreună cu echipele de prelevare de la București pentru ficat și cornee și de la Cluj pentru rinichi.

În doar 24 de ore au fost trei prelevări de organe (rinichi, ficat, cornee) la Suceava, Oradea şi Satu Mare. La Oradea a avut loc o prelevare de la un pacient de 71 de ani, cetăţean olandez, care a fost misionar creştin. Era aici tocmai cu acest scop şi îşi exprimase din timpul vieţii dorinţa de a dona organele. A venit sora lui, special din Australia, pentru a semna acordul de donare. E o poveste emoţionantă”, a declarat dr. Guenadiy Watachki, director executiv ANT.

 

Transplant renal Cluj (foto arhiva)

Duminică după-amiză, echipa ICUTR Cluj a efectuat patru transplanturi renale, datorită implicarii echipelor medicale din Spitalul Județean Satu Mare și Oradea și a binevoinței familiilor donatorilor, iar „toate grefele sunt funcționale”, au transmis medicii.

A fost o muncă de echipă, care în doar 12 zile a dus la salvarea a peste 20 de pacienți români, prin transplant. Toate acestea au fost posibile datorită implicării echipelor de prelevare și transplant, cât și a elicopterelor SMURD care au făcut posibil ca organele să ajungă rapid în sălile de operaţie, pentru a putea fi transplantate, dar mai ales familiilor donatorilor care au înțeles că prin donarea de organe pot salva mai multe vieţi. Donarea de viaţă către un seamăn este poate cel mai de preţios dar pe care îl poate dărui un om, subliniază dr. Watachki.

 

La ora actuală, pe listele de aşteptare pentru un transplant renal sunt peste 4.500 de persoane, alți aproape 500 de români așteaptă un transplant hepatic, 57 de pacienți speră să primească o inimă nouă, iar alți 7 sunt în așteptarea unui plămân sănătos, potrivit datelor Agenției Naționale de Transplant.

Mulțumim cu recunoștință familiilor îndurerate pentru bunătatea de care au dat dovadă, găsind puterea de a ajuta prin gesturile lor atât de mulți alți oameni. Respect și recunoștință pentru munca și efortul tuturor echipelor medicale implicate în această această activitate complexă și încărcată de emoții puternice, pentru profesionalismul și dăruirea cu care aleg să-și facă datoria indiferent de oră sau data din calendar”, transmite ANT.

 


Adaugati un comentariu


 

*