Economista Oana Anica, noul Director financiar al Spitalului de Psihiatrie Săpoca

31 mai 2022 | 2 comentarii |

Unitatea medicală are, astfel, echipă managerială completă și, pentru prima dată în istoria spitalului, doamnele demonstrează că au nu doar competență profesională ci și abilități manageriale, spirit de echipă și viziune.

 

Oana Anica, Alina Ungureanu, Gabriela Piriu

Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca are, de luna aceasta, echipă managerială completă, după ce ec. Oana Anica a promovat cu bine examenul pentru postul de Director financiar. Ea se alătură astfel echipei condusă de dr. Gabriela Pîrîu – manager, iar împreună cu dr. Alina Ungureanu – director medical și as. med. Mihaela Populeanu – director de îngrijiri speră să contribuie „la bunul mers al activității spitalului și la implementarea proiectelor care să ajute la dezvoltarea și eficientizarea unității medicale, atât din punct de vedere financiar, cât și al infrastucturii, în beneficiul pacienților și al personalului medical, tehnic și auxiliar”.

Oana Anica este absolventă a ASE București, economist clasa IA și are un master în Managementul Resurselor Umane, este căsătorită și are un băiețel minor.

A debutat profesional în Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca, iar peste 20 de ani a lucrat în cadrul Serviciului financiar-contabilitate. Spune că unitatea medicală este pentru ea „a doua casă, locul unde m-am format ca profesionist și ca om, unde am învățat să lucrez în echipă și să înțeleg cât de important este să simți că faci parte dintr-un tot și că de ceea ce faci și de felul în care te comporți depinde nu numai cariera proprie ci și soarta multor alți oameni”.

 

Caracterizată ca o persoană serioasă, exigentă, meticuloasă și dispusă la efort prelungit, dar în același timp modestă și prietenoasă, Oana Anica are o fire pozitivă și îi place să identifice calitățile celor cu care colaborează și să le pună în valoare potențialul. Spune că funcția de Director financiar o onorează dar o și obligă, iar dacă atunci când a decis să concureze pentru acest post a dorit să-și demonstreze sieși că poate face față unor noi provocări, iar acum vrea să confirme că poate contribui la dezvoltarea, modernizarea și eficientizarea unității medicale, menținând o bună colaborare cu echipa managerială și cu întregul personal medical și administrativ, astfel încât să poată fi implementate cât mai multe proiecte prin care unitatea medicală să-și ridice standardele de calitate.

Sper să pot demonstra că tot ce am învățat în anii în care am lucrat în spital, de la fiecare dintre oamenii cu care am colaborat, se va concretiza acum prin contribuția pe care sper să mi-o aduc în cadrul echipei manageriale, iar împreună să confirmăm că femeile, când își unesc forțele, pot să obțină rezultate foarte bune în orice domeniu”, a mai spus Oana Anica pentru Sănătatea Buzoiană.

 

Dr. Gabriela Pârâu

La rândul său, managerul Gabriela Pîrîu consideră că „împreună putem face să funcționeze competența, empatia și responsabilitatea față de pacienți și față de colegi, să conștentizăm că nu suntem perfecți dar suntem perfectibili și să nu ignorăm nicio clipă faptul că în medicină și mai ales în psihiatrie trebuie să ținem pasul atât cu noile descoperiri în domeniu și cu nevoile reale ale pacienților, mai ales în această perioadă în care bolile psihice sunt din ce în ce mai frecvente. Sper ca împreună să reușim să ne apropiem cât mai mult de standardele europene și internaționale în domeniul psihiatriei, având ca prioritate siguranța pacientului, plecând de la respectarea drepturilor fundamentale ale omului, care constituie fundamentul funcționării unității sanitare. În acest context, este esențial să colaborăm bine între noi și să încercăm să obținem satisfacții profesionale, iar în același timp să facem eforturi și să obținen finanțările necesare pentru implementarea proiectelor deja avute în vedere și pentru altele, viitoare, astfel încât pacienții noștri să beneficieze de cele mai bune îngrijiri”

 

Este pentru prima dată  în istorie, când Spitalul Săpoca este condus exclusiv de femei, atât echipa managerială cât și Consiliul de Administrație. Acestea au reușit să demonstreze că pe lângă competență profesională sunt capabile să-și asume și responsabilitățile manageriale, că au viziune privind dezvoltarea și modernizarea activității medicale de pe principii de corectitudine și empatie care să asigure creșterea calității vieții pacienților și că au spirit de echipă.

Spitalul furnizează servicii medicale preventive, curative şi de recuperare în specialităţile: psihiatrie, neuropsihiatrie infantilă, psihiatrie pediatrică, neurologie, recuperare medicală, medicină fizică și balneologie, îngrijiri paliative, atât pentru adulți cât și pentru copii.

Deloc de neglijat este și faptul că toate doamnele din echipa managerială au convins că au capacitatea să gestioneze problemele unui spital în care sunt internați și bolnavi psihic periculoși din 10 județe și municipiul București, ca urmare a săvârșirii unor fapte prevăzute și pedepsite de Codul Penal (omor, viol, tâlhărie, terorism, etc.) pentru care li s-a aplicat măsura de siguranță a internării medicale și obligării la tratament într-o instituție de specialitate conform art. 110 Cod Penal.

 

Spitalul de Psihiatrie Săpoca a fost înființat în 1960, iar în 1967 i s-a adăugat Secția exterioară Nifon. În 1973 s-a extins cu o nouă Secție exterioară la Ojasca, iar în 1975 s-a înființat Laboratorul de Sănătate Mintală în municipiul Buzău.

Timp de 45 de ani, unitatea medicală a fost condusă de dr. Anton Nicolau (1960-1991) și de dr. Ovidiu Mihai (1991-2005). A urmat dr. Maria Cristache (2005-2006), apoi mai mulți directori interimari, care nu au stat mai mult de câteva luni fiecare. În 2010, la șefia unității medicale a venit ec. Dumitru Popescu, iar după pensionarea acestuia, în 2017, responsabilitatea managerială a fost preluată de dr. Viorica Mihalașcu, care a condus spitalul până în 2020.

A urmat o nouă perioadă de interimat, cu numiri care s-au dovedit cel puțin neinspirate, după care, în mai 2020, medicul Gabriela Pîrîu a fost numită manager cu delegație, iar după un an și jumătate, în urma concursului organizat de Ministerul Sănătății, aceasta a devenit manager cu acte în regulă.

 

Radiologie Sapoca

Spitalul Săpoca este unul dintre cele 4 spitale de psihiatrie și pentru măsuri de siguranță din țară și funcționează în subordinea Ministerului Sănătății, iar prin cele 11 secții care dispun de 830 de paturi, asigură servicii medicale preventive, curative și de recuperare de pshiatrie generală și neurologie pentru adulți și copii, precum și de psihiatrie judiciară pentru adulți.

În ultimii ani a beneficiat de investiții importante în infrastructură și aparatură medicală, astfel că dispune de laborator propriu de analize medicale și de un laborator de radiologie și imagistică dotat cu aparatură de utimă generație, iar prin telemedicină, pacienții spitalului beneficiază de consultații interdisciplinare, astfel că nu mai este necesar să fie transportați pentru investigații sau a doua opinie, la alte spitale.

 


Categorii: Actual

Comentarii (2)

  1. Manea Venita spune:

    Felicitări. O persoana deosebita, bine pregătita profesional, un om de care aceasta unitate spitalicească avea nevoie. Succes!

  2. Olguta Mircea spune:

    Felicitări! Așa da echipă!!!
    Foarte frumos, trei doamne frumoase, deștepte și de succes!
    Să vă dea bunul Dumnezeu înțelepciune!

Adaugati un comentariu


 

*