Polițiștii buzoieni i-au „dăruit” viață unui pui de căprioară, ca un dar de Ziua Copilului

31 mai 2022 | 0 comentarii |

Întâmplarea s-a petrecut chiar în ajunul Zilei Copilului și poate fi considerată un evertisment prin care natura atrage oamenilor atenția că sunt datori să aibă mai multă grijă de copii, să-i protejeze de răutăți, de război și de boli și să le asigure condiții decente de viață și de educație…

 

Un eveniment inedit, care parcă reproduce poezia „Moartea căprioarei” scrisă de Nicolae Labiș, i-a avut ca protagoniști pe polițiștii buzoieni, care au avut o misiune extrem de delicată. Marți dimineață, un echipaj de poliție care a ajuns la o interveție la care li se ceruse ajutroul, i-a marcat pentru totdeauna. Ei au fost puși în situația de a se transforma în salvatori, medici veterinari și „părinți” pentru un pui de căprioară pe care l-au adus pe lume în condiții greu de imaginat. Când au fost chemați de un buzoian să intervină în zona de la ieșirea din Buzău spre Vernești, polițiștii nici nu bănuiau ce-i așteaptă. Fuseseră informați că omul a auzit o haită de câini lătrând și, când a ieșit să vadă ce se întâmplă, a decoperit că aceștia atacaseră o căprioară pe care au rănit-o grav în zona abdomenului.

Când au ajuns lângă căprioară, polițiștii au constatat că aceasta fusese sfâșiată de câini și nu mai prezenta semne de viață. Au observat însă că ceva se mișca în abdomenul ei, semn că acolo se afla un pui nenăscut care supraviețuise miraculos.

 

Puiul salvat astfel a fost predat Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din Buzău, pentru acordarea îngrijirilor corespunzătoare. „A fost nevoie de o intervenţie rapidă, contratimp, la finalul căreia bănuiala celor doi (polițiști – n.r.) s-a confirmat. Astfel, au oferit şansa unui început puiului de căprioară, care a fost scos cu grijă şi emoţie din pântecele mamei”, spun polițiștii care, vrând-nevrând, și-au asumat și rolul de medici veterinari și au salvat „copilul” căprioarei, chiar în pragul Zilei Copilului. Din păcate, un al doilea pui de căprioară aflat în burta mamei n-a mai putut fi salvat…

Oamenii legii reamintesc cetăţenilor că, în astfel de situaţii, este obligatorie contactarea unui specialist înainte de a interveni în mod individual, iar în situaţiile în care se confirmă moartea mamei, puiul trebuie transportat la un centru specializat care se va preocupa în mod profesionist de evaluarea medicală şi alimentarea corespunzătoare, astfel încât şansele de supravieţuire să fie optime.

 

Și pentru că zilele acestea vorbim mai mult și mai cu emoție despre copii, polițiștii buzoieni au evidențiat cât de importantă este creșterea și îngrijirea copiilor, printr-un exemplu al unui adolescent care poate fi un model nu numai pentru tinerii de vârsta lui, ci și pentru mulți oameni mari.

Tânărul, un elev al Liceului Tehnologic din Pătârlagele, a găst pe DN10, în zona unei staţii de alimentare cu carburant, un portofel plin cu bani, dar fără să stea pe gânduri, s-a dus cu el, glonț, la sediul poliţiei din localitate, așa cum a fost învățat de părinți, pentru care corectitudinea și bunul simț este pe primul plan. „Oamenii legii au identificat proprietarul la scurt timp, stabilind că vorba despre un bărbat din Braşov, în vârstă de 67 de ani, căruia i-a fost restituit accesoriul ce conţinea bani, dar şi documente”, se menționează într-un comunicat al IPJ Buzău.

Pentru că gestul tânărului i-a impresionat, dar și pentru că ar putea deveni un exemplu și pentru că totul s-a întâmplat în prajma Zilei Copilului, polițiștii au decis să îi facă băiatului o surpriză, așa că s-au deplasat la unitatea de învăţământ în care acesta învață și l-au dat exemplu întregii clase, oferindu-i totodată un cadou cu însemne poliţieneşti. „Asumarea unui rol activ în viaţa comunităţii, inclusiv în rândul celor mai mici membri ai acesteia, ne garantează un drum mai sigur spre societatea de mâine”, au transmis polițiștii care totodată au amintit că, din punct de vedere legal, însuşirea unui bun găsit sau ajuns din eroare în posesia altei persoane, care nu îl predă autorităţilor în termen de 10 zile, constituie infracţiune.

 

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*