UPDATE: Ministrul Costache și-a corectat gafa de la Spitalul Săpoca cu altă gafă

20 martie 2020 | 6 comentarii |

După gafa de a instala în funcția de manager un fost procuror cu condamnare, ministrul Sănătății, Victor Costache, gafează din nou. Astăzi a decis revocarea lui Emilian Eva din funcție și l-a înlocuit cu Cristina Păun, soția fostului manager Dumitru Popescu, cel care a condus unitatea medicală, fie ca director economic, fie ca manager, o perioadă îndelungată, și care s-a pensionat anticipat pentru că a fost înlăturat din funcție.

Noua nominalizare la conducerea spitalului ridică însă cel puțin câteva semne de întrebare, în condițiile în care Cristina Păun a fost concediată de două ori, odată după ce Curtea de Conturi a stabilit că a creat spitalului un prejudiciu considerabil și a doua oară, disciplinar.

Cristina Păun este economist și a fost șef serviciu Financiar până în 2017, în perioada în care soțul său era managerul unității medicale.

În același an i s-a desfăcut contractul de muncă în urma unui control al Curții de Conturi, care a stabilit că a creat spitalului un prejudiciu de 23 de milioane de lei vechi. A fost însă reîncadrată ca economist, după ce a contestat măsura, iar instanța a apreciat că a fost „tardivă”, s-a aplicat după mai mult de 6 luni de la constatare. Dosarul este însă cercetat în continuare de DNA.

În 2018, Cristina Păun a candidat la postul de manager, la concurență cu dr. Viorica Mihalașcu, dar postul a fost ocupat de aceasta din urmă.

În 2019, Cristinei Păun i s-a desfăcut din nou contractul de muncă, pentru „neîndeplinirea sarcinilor de serviciu”. A acționat spitalul în instanță, iar la fond a pierdut. A făcut apel, iar la ora actuală dosarul este pe rolul Curții de Apel.

Cu toate acestea, astăzi a fost numită manager cu delegație la Spitalul Săpoca, de ministrul Victor Costache, care se pare că ocupat cu măsurile împotriva coronavirusului s-a lăsat „sfătuit” de consilieri „binevoitori” care l-au „ajutat” să-și „corecteze” o gafă, prin alta.

Rămâne de văzut dacă și cât va rămâne decizia sa valabilă, de această dată…

***

Lupul paznic la stână? Fostul procuror Emilian Eva, instalat de ministrul Costache manager interimar la Spitalul de Psihiatrie și pentru măsuri de Siguranță Săpoca

Acesta este cunoscut opiniei publice drept cel care a instrumentat dosarul care a stat la baza condamnării lui Dan Voiculescu, dar și ca inculpat, într-un dosar de mită, fals în declarații și acte de comerț incompatibile cu funcția, pentru care a fost condamnat cu suspendare.  

 

Emilian Eva, noul manager spital Săpoca

Ministrul Sănătății, Victor Costache, care în cariera sa medicală a înregistrat mai multe premiere naționale, a bifat o premieră și ca ministru – ce-i drept, cu multe semne de întrebare, dar cu siguranță demnă de luat în seamă.

Nu se știe care a fost rațiunea care a stat la baza deciziei, dar cert este că, începând cu data de 18 martie 2020, controversatul fost procuror Emilian Eva a fost, instalat, prin ordin al ministrului Sănătății, manager cu delegație la Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca. Acesta vine în locul medicului Viorica Mihalașcu, care a demisionat în urma a tragediei petrecute vara trecută în unitatea medicală, când un pacient a ucis pe loc alți trei pacienți și a rănit grav încă 10, unii dintre aceștia decedând și ei, ulterior.

Între timp s-a schimbat Guvernul, iar medicul Viorica Mihalașcu a revenit la conducerea unității medicale cu delegație pentru 6 luni. La expirarea mandatului, ministrul Costache a mai avut o tentativă de a a instala un nou manager la Săpoca, dar pentru că a fost primit cu ostilitate de salariații unității medicale, cel nominalizat a refuzat postul și s-a întors de unde venise. Nici noul manager n-a fost primit „cu brațele deschise” de angajații unității medicale, dar fostul procuror nu și-a uitat vechile abilități, așa că a anunțat „controale drastice” în toate departamentele spitalului.

 

Trebuie să recunoaștem însă că ministrul Costache s-a întrecut pe el însuși, trimițându-l la Săpoca pe controversatul fost procuror Emilian Eva, cunoscut opiniei publice atât din perspectiva instrumentării unor dosare „grele” dar și controversate, cât și din cea de inculpat, într-un dosar instrumentat de Direcția Națională Anticorupție în care a fost acuzat de mită, fals în declarații și acte de comerț incompatible cu funcția.

Emilian Eva a intrat în atenția opiniei publice în 2008, drept procurorul care a instrumentat dosarul care a stat la baza condamnării omului de afaceri Dan Voiculescu la 10 de ani de închisoare, pentru privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare. Tot el a instrumentat și dosarul profesorului universitar doctor Vasile Astărăstoae, fost președinte al Colegiului Medicilor din România, care a fost acuzat de atribuirea ilegală a unor contracte finanţate din bani europeni. În urma expertizelor s-a descoperit însă că în dosar existau probe „fabricate”.

Fostul procuror are însă la activ și o condamnare la închisoare, ce-i drept, cu suspendare, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, în anul 2017, într-un dosar instrumentat de DNA. Potrivit deciziei magistraților i s-a aplicat „inculpatului Eva Emilian pedeapsa de 2 ani şi 11 luni închisoare şi 12.000 lei amendă (corespunzătoare pentru 120 zile-amendă a câte 100 lei pe fiecare zi)”.

Emilian Eva a fost suspendat din magistratură în septembrie 2015, după ce a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită, spălare de bani, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite şi fals în declaraţii.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Comentarii (6)

 1. Marian Dumitrache spune:

  Cred ca trebuie sa fim ceva mai corecti! Aceste numiri nu sunt facute de ministru „pe persoana fizica”, asa incat nu cred ca ministrul „in persoana” este vinovat! Echipa care face propunerile are o problema, problema pe care ministrul o poate descoperi, dar ceva mai greu.
  Aici cu siguranta (ca de altfel in foarte multe alte cazuri de „numiri”) este vorba de cu totul ALTCEVA! Trebuie doar sa fim corecti si sa intelegem. JOCURILE SE FAC mai jos ….😜

 2. Mariana Ciuca spune:

  Incompetență sau prostie??? Nu de asemenea oameni avem nevoie!

 3. Serban Catalin spune:

  Credeti ca acum nu vede nimeni,nu ,stam cu ochii pe voi!! Fara penali,urlati pina mai ieri,acum o dati cotita,virusii galbeni!! Era ciuma rosie,acum a venit randul vostru!! Ghinion!!

 4. Buzoianul spune:

  Pana la ministru de fapt sugestiile pentru ocuparea de post vin de la PNL local, ceea ce dovedeste cat de amatori sunt, ca sa nu spun altfel…. PNL Buzau e format din fomisti, cersetori de posturi și incompetenti !!!

 5. Raducu Eugeniu Popescu spune:

  Aici e o treabā cu… dichis! Nu… gafā!

 6. Radu Vlad spune:

  Prostia rămâne făcută… din pacate!

Adaugati un comentariu


 

*