SANADOR a inaugurat primul Bloc operator complet digitalizat și prima sală hibridă mobilă din România

1 noiembrie 2022 | 0 comentarii |

A fost deschisă, totodată, prima secție digitalizată de Terapie Intensivă pentru Chirurgia cardiovasculară, în care fiecare pat are o autonomie de 100%. Investiția totală a costat 6 milioane de euro. 

 

În cadrul unui proiect amplu de integrare digitală completă a întregului Bloc operator, Spitalul Clinic SANADOR a inaugurat marți, 1 noiembrie, primul Bloc operator complet digitalizat și prima sală hibridă mobilă din România.

Inaugurăm astăzi cel mai avansat bloc operator dintr-un spital din România, complet digitalizat, care beneficiază de cele mai avansate echipamente şi tehnologii disponibile în prezent în lume, toate integrate pentru a face posibile cele mai performante intervenţii chirurgicale, în condiţii de maximă siguranţă pentru pacienţi. Am creat prima sală hibridă mobilă din România pentru a susţine desfăşurarea unor intervenţii complexe de chirurgie cardiacă, oferindu-le pacienţilor toate opţiunile de tratament disponibile, în acelaşi timp operator. Se adaugă şi noua terapie intensivă pentru chirurgia cardiacă, în care pacienţii se vor recupera rapid şi în deplină siguranţă”, a declarat dr. Doris Andronescu, director general al SANADOR, într-o conferință de presă, susținută la Centrul de Conferințe al Spitalului Clinic Sanador.

Noul Bloc operator, cu două săli de operație ultramoderne, și noua secție de ATI, cu 8 paturi, se adaugă celor deja existente la Sanador, astfel că numărul sălilor de operație a ajuns la 12, iar numărul paturilor de terapie intensivă a crescut la 49, potrivit conducerii operatorului privat de sănătate.

 

Doris Andronescu

Dotările cu echipamente și tehnologii de ultimă generație pentru noul bloc operator și noua secție ATI marchează premiere absolute pentru România, inclusiv prin conceptul integrator de digitalizare. Blocul operator dispune de echipamente de ultimă generație, achiziționate de la principalii producători de tehnologii medicale din lume, iar cele două săli de operație din cadrul acestuia sunt dotate cu monitoare mobile de mari dimensiuni, pe care chirurgii pot cere să fie proiectate informaţii din dosarul pacientului, integrarea digitală a tuturor surselor de informații permițând accesul facil al echipei operatorii la detaliile necesare desfășurării optime a intervenției. Fiecare pat este monitorizat video printr-un sistem inteligent, care poate fi accesat de medic și de la distanță, permițând observarea oricăror detalii privind evoluția pacientului.

Prin inaugurarea de astăzi, aducem noi repere despre ce înseamnă chirurgie și bloc operator în România. Este vorba despre o investiție de 6 milioane de euro, prin care reconfirmăm că Sanador este o referință de seamă pentru sistemul medical românesc, iar pentru noi, calitatea rămâne principalul obiectiv în furnizarea serviciilor medicale. Investim în tehnologia de ultimă generație și în oameni, cea mai importantă resursă”, a mai spus dr. Doris Andronescu, care a menționat că noile spații au fost construite, amenajate, echipate și date în folosință în doar 8 luni.

 

Doru Herghelegiu

În acest moment, Sanador este cel mai dotat centru medical din România, având aparatură de ultimă generație și medicii foarte bine pregătiți, care salvează mii de vieți, susțin reprezentanții companiei medicale, care spun că „secretul” pentru această performanță constă în reinvestirea profitului în cele mai noi tehnologii.

Excelența este, pentru noi, un pilon de bază care a stat la baza conceptului acestui spital. Nu putem răzbi pe piața serviciilor medicale decât dacă suntem în top și oferim servicii medicale de excelență. În acești 11 ani, am reinvestit în mod permanent, tot profitul, pentru modernizarea tuturor secțiilor și ne-am concentrat pe tot ce este mai nou și mai modern în ceea ce privește echipamentele medicale. Vom încerca să ne implicăm cât de curând și în cardiochirurgia pediatrică și am vorbit deja cu echipe de specialiști în domeniu, pentru a oferi posibilitatea pacienților să se opereze în țară, să nu fie nevoiți să meargă în străinătate. Este însă un proiect de viitor, mai anevoios, aflat în orizontul nostru de așteptare”, a punctat conf. dr. Doru Herghelegiu, directorul spitalului SANADOR, care este convins că dotările unității medicale vor atrage și medici din străinătate.

 

Tot astăzi, la Sanador, unde funcționează deja cel mai performant centru de excelență în Chirurgia cardiovasculară minim invazivă din România, a fost și deschisă și prima secție digitalizată de Terapie Intensivă pentru Chirurgia cardiovasculară, în care fiecare pat are o autonomie de 100%.

În cadrul investiţiei, SANADOR a achiziționat şi un angiograf mobil Ziehm Vision RFD Hybrid Edition, cel mai avansat model de braţ C mobil disponibil la acest moment în lume, care permite efectuarea unor intervenţii hibride complexe, cu echipe chirurgicale extinse. Intervenţiile hibride presupun realizarea unor intervenţii de chirurgie cardiacă şi a unor proceduri de cardiologie intervenţională la acelaşi pacient, de aceeaşi echipă operatorie, în acelaşi timp operator, ceea ce aduce beneficii pacientului. Noul angiograf ocupă puțin spațiu și poate fi mutat în funcție de nevoi, ceea ce permite efectuarea unor intervenții hibride complexe cu echipe chirurgicale extinse, în condițiile de bloc operator cu grad maxim de asepsie. Imaginea radiologică obținută de angiograful mobil poate fi preluată de un alt echipament avansat, Endonaut, care realizează fuziunea imaginilor cu cele obținute anterior prin angio-CT, reușind în felul acesta să reducă semnificativ doza de radiație necesară în cursul unei intervenții.

 

Bogdan Martian

Pentru cazurile grave, medicii ATI de la SANADOR dispun și de un dispozitiv de oxigenare extracorporală cu membrană (ECMO), așa-numitul „plămân artificial”.

Radiologia intervențională, angiografele noastre permit montarea unor valve și a unor proteze ale aortei toracice minim invaziv. Acestea permit ca o serie de pacienți să beneficieze de tratamente care să-i plaseze într-o zonă de siguranță. Se pot rezolva anevrisme cerebrale sau se pot distruge tumori hepatice. Avem, de asemenea, transplantul, o intervenție complexă, care presupune o logistică deosebită, personal bine antrenat și o bună colaborare înterdisciplinară între echipele medicale, astfel încât pacienții să fie feriți de complicații. Transplantul hepatic de la donator viu presupune și prelevarea de la o persoană în viață, care trebuie și ea ferită de complicații. Ne dorim ca tot ce facem să fie în beneficiul pacienților, astfel încât aceștia să primească cele mai bune tratamente, în condiții de maximă siguranță, cu riscuri minime și în condiții de confort”, a completat dr. Bogdan Marțian, directorul medical.

Planurile Sanador urmăresc însă o integrare digitală completă a întregului Bloc operator al spitalui, proiect care este în desfăşurare.

 

Victor Costache

Odată cu inaugurarea noilor săli de operație și a noii secții de terapie intensivă cardiovasculară va crește numărul de intervenții și complexitatea acestora. Fostul ministru al Sănătății, prof. dr. Victor Costache, director al Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară, a subliniat că Sanador asigură pacienților cele mai moderne tratamente de chirurgie cardiacă minim invazivă, realizate de medici cu o vastă experiență și stagii de formare și perfecționare în importante centre de excelență internaționale.

Boala cardiacă ischemică este principala cauză de mortalitate în România. Se vorbește mult despre prevenție, dar se face puțin. Noul centru Sanador are capacitatea de a crește de peste 15% numărul intervențiilor pe cord deschis în România, unde se practică în jur de 5.000 de intervenții pe an, dar avem nevoie de aproximativ 17.000 de astfel intervenții. Ceea ce trebuie înțeles este că spitalele private sunt spitale cu vocație publică. Aici lucrează medici și asistenți din România. Mulți ar fi plecat din țară fără aceste spitale private unde se se tratează mii de pacienți. Dacă s-ar comunica acest lucru pe scară largă, ar putea fi tratați mult mai mult pacienți. Să nu uităm că bolile cardiovasculare costă foarte mult. 1,3 miliarde de euro sunt costurile la nivelul economiei României pentru bolile cardiovasculare. Sper ca decidenții actuali din sănătate să înțeleagă cât de important este să salvăm vieți. Dacă se întâmplă acest lucru, atunci noul centru Sanador își va atinge rapid vocația, de a salva vieți”, a subliniat dr. Victor Costache.

 

Stanislav Rurac

Spitalul Clinic Sanador este singurul centru de excelență în chirurgia cardiacă din România în care este implementat sistemul fast-track de îngrijire postoperatorie, prin care pacientul poate fi detubat în primele 8 ore de la intervenția chirurgicală și este transferat rapid din secția de Terapie Intensivă către secția de specialitate, permițând reluarea rapidă a activității, în condiții de confort maxim. „Suntem la nivelul de top în România. Facilitățile oferite de acest bloc operator îmbunătățesc modalitățile de tratament pentru pacienți și sunt efectuate în condiții de siguranță. Sistemele 4 K, 3D, aparatura de ultima generație, radiologia mobilă pentru proceduri hibride ne permit și transmiterea live din sala de operație. Tot timpul există tendința să faci mai mult, mai nou și mai bine. Sunt onorat să lucrez în asemenea loc, cu dotări de ultimă generație pentru intervenții minim invazive și echipamente pentru transmisiuni live cu alte echipe de medici din lume. Nu trebuie să uităm că chirurgia cardiovasculară este o muncă de echipă, multidisciplinară”, a menționat dr. Stanislav Rurac, șeful secției Chirurgie Cardiovasculară, spitalul clinic Sanador, care a precizat că anul acesta, la Sanador au fost realizate până cum peste 300 de intervenții cardiochirurgicale.

 

Mihaela Craciun

Dincolo de tehnologie și de toate echipamentele medicale nu trebuie uitat însă că se află „spiritul omenesc”… „Noul Bloc operator îmi oferă instrumentele cu ajutorul cărora să văd mai clar, în timp real, ce se întâmplă cu pacientul. Vezi transformarea din pacient. Pacientului o să-i ofere încredere, prețuire și angajament din partea semenilor lui. Aceasta tehnologie a presupus un efort logistic, este facil de accesat, integrativă, dă informațiile în timp real. Dincolo de tehnologie, este spiritul omenesc, cu resursele pe care nu le putem evalua decât când suntem în situații limită. Și când spun asta mă refer la toți colegii mei – medici chirurgi, anesteziști, tot personalul medical care salvează vieți”, a completat dr. Mihaela Crăciun, șefa secției ATI Cardiovasculară.

Înfiinţat în anul 2001, SANADOR a avut o continuă dezvoltare organică, în prezent deţinând cel mai mare spital clinic privat din ţară, un centru oncologic complex, clinici, laboratoare de analize medicale şi puncte de recoltare, radiologie şi imagistică medicală de înaltă performanţă, situate în Bucureşti. Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat care asigură o gamă complexă de servicii medicale, având şi compartiment de primiri urgenţe adulţi şi copii, 21 linii de gardă şi flotă proprie de ambulanţe, se menţionează în comunicat.

 

Sursă FOTO: Sanador

 


Adaugati un comentariu


 

*