S-a semnat contractul de finanțare a Institutului Inimii din Târgu Mureș și a altor trei unități medicale din Transilvania

18 martie 2023 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a semnat patru contracte de finanţare prin PNRR pentru infrastructura spitalicească nouă din judeţele Mureş, Bistriţa-Năsăud, Cluj şi Alba, în valoare totală de aproximativ 300 de milioane de euro.

 

Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a semnat vineri, la Târgu Mureș primele patru contracte de finanțare pentru infrastructura spitalicească nouă, din cadrul PNRR pentru: construirea Centrului Chirurgical Cardiovascular la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș, construirea unei clădiri noi la Spitalul Județean de Urgenta Bistrița, relocarea și modernizarea secției de oncologie și înființarea compartimentului de cardiologie intervențională pentru Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia și recompartimentarea clădirii existente și extinderea cu un corp nou (secția clinică neurochirurgie – centru de patologie vasculo-cerebrală și neurochirurgie) la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj. 

Patru obiective majore în infrastructura spitalicească, în valoare aproape de 300 de milioane de euro, sunt primele contracte de construire pe care le semnăm aici, în Transilvania. Sunt deopotrivă bucuros, dar şi emoţionat pentru că dă un semnal extrem de puternic că ne interesează sănătatea oamenilor din România, a declarat Alexandru Rafila, la evenimentul organizat la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade”.

 

Evenimentul a fost găzduit de Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureș,  în prezența reprezentanților unităților medicale peneficiare de finanțare din cele patru județe și a unor invitați.

Împreună cu managerul IUBCvT Târgu Mureş, dr. Mariana-Anişoara Ciorba, ministrul Rafila a semnat contractul în valoare de 105.841.529,64 euro (fără TVA) pentru proiectul Construire Centru Chirurgical Cardiovascular la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş”.

Cu acest prilej, Alexandru Rafila și-a manifestat încrederea că „peste trei ani și trei luni”, adică la data de 30 iunie 2026 „să ne bucurăm de finalizarea acestor proiecte” și a subliniat căparteneriatul Ministerului Sănătăţii cu universităţile de medicină şi farmacie arată că noi nu ne dorim doar investiţii şi dotarea cu aparatură medicală, ele trebuie puse în funcţiune de profesionişti. Fără universităţile şi facultăţile de medicină nu o să reuşim să facem acest lucru”.

 

La rândul său, managerul Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș a mulțumit tuturor celor care au făcut posibil „să ajungem aici” și a subliniat că „acest document este prima piatră de temelie a lăcașului propriu al Institutului de Boli Cardiovasculare și Transplant și spun lăcaș pentru a mă gândi către familie, către generații, pentru că de fapt acesta este visul împlinit al multor generații”.

Rectorul UMFST „George Emil Palade” din Târgu Mureş, prof. dr. Leonard Azamfirei a arătat că Universităţile de Medicină şi Farmacie din România sprijină acest demers de reformă a sistemului sanitar, care are nevoie nu doar de investiţii, ci şi de resursa umană calificată. În mod direct, Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie «George Emil Palade» din Târgu Mureş este, la rândul ei, beneficiara a două investiţii specifice importante din PNRR, pentru Spitalul Universitar: Unităţi de asistenţă medicală ambulatorie şi Echipamente şi materiale destinate reducerii riscului de infecţii nosocomiale”, a declarat prof. Azamfirei.

 

Emil Radu Moldovan, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, a semnat contractul în valoare de 82.939.073,64 euro (fără TVA) pentru extinderea pavilionului Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, prin construirea unei clădiri noi.

Mulțumindu-I lui Dumnezeu că a ajuns să trăiască „acest moment istoric și unic” pentru comunitatea pe care o reprezintă, președintele CJ Bistrița a spus că prin semnarea acestui contract de finanțare care prevede extinderea pavilionului Spitalului Județean de Urgență Bistrița presupune „construirea unui corp de clădire cu subsol, parter plus patru etaje, cu pasarelă de trecere triplu etajată între clădirea existentă și cea propusă”. Acesta a menționat că în noua clădire vor funcționa secția de cardiologie care va avea în componență și o sală de operații hibrid, unitate de supraveghere și tratament avansat al pacienților cardiaci critici (USTAC), o secție de hemodializă, compartiment de chirurgie plastic, secția ORL, secție de obstetrică-ginecologie, compartimentul de neurochirurgie, compartimentul de recuperare neurologică, secția de neurologie și compartimentul de gastroenterologie, precum și un bloc operator extins cu patru săli de operații.

 

Simona Diana Mârza, managerul Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia a semnat contractul de relocare şi modernizare a activităţii secţiei de oncologie şi înfiinţarea compartimentului de cardiologie intervenţională la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, în valoare de 47.092.679,72 euro (fără TVA).

Mulțumind la rândul său tuturor celor care au susținut și susțin în continuare proiectul Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, aceasta a menționat că unitatea medicală „este un spital cu peste 25 de specialități, este un spital cu 763 de paturi de spitalizare continuă și 45 de paturi de spitalizare de zi și este un spital ca toate celelalte spitale de aici în care s-a investit foarte mult din anul 2010 de când a fost preluat de Consiliul Județean Alba. În Spitalul Județean s-au investit peste 20 de milioane de euro de la bugetul Consiliului Județean Alba, peste 11 milioane de euro finanțare prin accesare de fonduri europene și peste 2 milioane de euro finanțare de la Ministerul Sănătății”, a afirmat managerul SJU Alba Iulia.

 

Cel de-al patrulea contract a fost semnat de ministrul Alexandru Rafila și prof. dr. Claudia Diana Gherman, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, în valoare de 39.219.840,61 euro (fără TVA), pentru proiectul Recompartimentare clădire existentă şi extindere cu un corp nou – Secţia clinică Neurochirurgie – Centru de Patologie Vasculo-Cerebrală şi Neurochirurgie la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj”.

Centrul de Patologie Vasculo-Cerebrală și Neurochirurgie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napocă este un proiect de importanță majoră pe care unitatea noastră îl are aprobat spre finanțare, pe care deja l-a început spre implementare sub directa conducere și coordonare a Ministerului Sănătății de al cărui sprijin ne-am bucurat pe toată durata derulării acestei investiții”, a precizat prof. dr. Gherman.

 

Prezent la eveniment, prof. dr. Ștefan Florian, șeful Secției de Neurochirurgie de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, a afirmat că acesta este un vis care pentru el a început acum mai bine de 20 de ani și care este pe cale de a se împlini. „Dar, ca orice vis, pentru a deveni realitate e nevoie de oameni care să te ajute. Am văzut aici luări de cuvânt ale unor oameni care nu doar îndeamnă la bine, ci fac bine, și asemenea oameni au fost cei care au inițiat și au fost alături de mine la începutul acestui proiect – vechea conducere a Spitalului, dar și oameni care au înțeles că beneficiarul nu este colectivul, ci beneficiarii sunt oamenii. Și oamenii nu doar din Cluj, pentru că prin prestigiul pe care Școala de neurochirurgie românească și cea din Cluj o are acest Centru devine nu doar de importanță regional, ci națională”, a punctat profesorul Ștefan Florian, „părintele spiritual” al proiectului care urmează să se realizeze la Cluj.

 

Galerie FOTO (sursă: captură video/MS/Facebook)

 


Adaugati un comentariu


 

*