Asociația „Dăruiește Viață” a finalizat construcția spitalului pentru copii ridicat exclusiv din donații și sponsorizări -VIDEO

16 decembrie 2022 | 0 comentarii |

Inima ta dă ritmul schimbării: am finalizat lucrările de construcție pentru #NoiFacemUnSpital, cea mai mare inițiativă de implicare socială din România, susținută de  peste 350.000 de donatori și peste 7.000 de companii”, a anunțat Asociația „Dăruiește Viață”.

 

Spitalul construit de Asociația „Dăruiește Viață” în curtea Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Marie S. Curie” pentru copiii cu probleme oncologice, exclusiv din donații și sponsorizări, este gata. Este dovada certă a implicării societății civile în problemele care „dor” și că aceasta începe să devină o forță și în România. Imagini spectaculoase au fost oferite de Asociația „Dăruiește Viață”, pe site-ul propriu și pe rețelele sociale. Inițiativa proiectului #NoiFacemUnSpital, care a avut ca punct de plecare dorința de a renova și a aduce la standarde moderne secția de onco-pediatrie a Spitalului „Marie S. Curie” din București, s-a transformat într-un adevărat proiect de țară.

Noul spital, proiectat de Raluca Șoaita – Tesseract Architecture, prin care actualul concept de spital public este schimbat radical, va găzdui primul Departament de Radioterapie pentru copiii din România (două buncăre), Secție de Terapie Intensivă cu saloane de un singur pat, Bloc Operator modern cu 5 săli de operație, Secție de Oncologie, Secție de Hemato-Oncologie, inclusiv 5 camere curate pentru transplant, Secție de Neurochirurgie și Secție de Chirurgie, tehnologii de ultimă generație (sistem BMS, ultimele tehnologii în radioterapie etc.), un mediu prietenos, în care copiii să-și poată trăi copilăria în timpul în care luptă cu boala (cinema indoor, studio radio, observator astronomic etc.).

 

Construcția a fost finalizată după 4 ani de implicare cum nu s-a mai văzut în România. Peste 350.000 de donatori și peste 7.000 de companii au contribuit la realizarea proiectului, pentru a schimba condițiile în care copiii care care stau cu lunile pe patul spitalului să aibă un loc în care să uite de suferință, să copilărească. Pandemia de SARS-CoV-2 și războiul din Ucraina au întârziat proiectul, dar nu l-a împiedicat să se concretizeze.

În 2015 a încolțit ideea unui Spital, iar astăzi atingem un moment important, datorită inimilor care au bătut sincron ritmul schimbării: finalizarea lucrărilor de construcție. Însă drumul nostru nu se oprește aici. #NoiFacemUnSpital este despre speranță și despre angajamentul nostru, al tuturor celor care s-au implicat, că putem aduce o schimbare radicală sistemului medical din România. Că putem avea infrastructură demnă de acest secol, că putem oferi pacienților și familiilor lor cele mai bune condiții de tratament, că le putem oferi cadrelor medicale resursele și trainingul necesar pentru a putea spune că au făcut tot ce este omenește posibil pentru pacienții lor. Urmează un drum lung, dar am încredere că vom continua să menținem ritmul schimbării”, a afirmat Oana Gheorghiu, fondatoare și vicepreședinte „Dăruieşte Viaţă”.

 

 

Proiectul continuă cu montarea mobilierului, testarea instalațiilor și pregătirea procesului de recepție. „Mulțumim tuturor celor care au pus o cărămidă la acest proiect și vă încurajăm să mențineți ritmul schimbării cu o donație sau sponsorizare pe www.daruiesteviata.ro. Anul acesta este primul an în care se pot face sponsorizări și pentru anul anterior (2021), în baza Declarației 177”, transmite Asociația Dăruiește Viață.

Primii pacienți ar putea fi internați în a doua parte a anului viitor. Va fi un spital public care va intra în proprietatea statului român. „Estimăm că primii pacienți vor putea intra în a doua jumătate a anului viitor. Am terminat lucrările de construcție, chiar și o parte din mobilier este deja instalat, o parte de echipamente, mai sunt de venit, facem în acest moment teste ale instalațiilor, astfel ca anul viitor când începe procedura de recepție, să fim gata. Durează câteva luni. Urmează predarea către spitalul Marie Curie a spațiilor. Obținerea autorizațiilor de funcționare este încă o etapă, pe care trebuie să o parcurgă spitalul Marie Curie și apoi, preluarea pacienților în noile spații”, a declarat Oana Gheorghiu, pentru EuroNews.

 

 

Asociația „Dăruiește Viață” rămâne în continuare alături de Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Marie Curie”, va face parte din echipa care va conduce noul spital și va încerca să testeze noi modele de management și guvernanță corporativă în domeniul spitalicesc. Asociația are în lucru un proiect pilot pentru Departamentul de Radioterapie Pediatrică (primul dintr-un spital de stat), pe care îl va propune autorităților pentru a identifica cele mai bune soluții de furnizare de servicii medicale la standarde occidentale în spitalele publice, punând pacientul în centru și asigurând performanță și respect pentru personalul medical. Proiectul are la bază un model de guvernanță corporativă și unul de guvernanță medicală.

Urmează o nouă etapă în acest proiect, atât pe partea tehnică, cât şi pe partea de lucru cu personalul spitalului şi cu autorităţile, pentru că vrem ca noul spital să fie mai mult decât o clădire. Trebuie să fie locul din care bate inima schimbării sistemului sanitar din România”, a afirmat Carmen Uscatu, cealaltă fondatoare a asociației care a demonstrat că „se poate”, dacă există voință, ambiție, responsabilitate și dorința de a aduce schimbarea în bine mai aproape de oameni.

 

 

Spitalul a fost construit ținând cont de standardele europene și folosind materiale de cea mai bună calitate si de ultima generație. #NoiFacemUnSpital înseamnă, în prezent, o clădire de 12.000 mp și 9 niveluri, ridicată de la zero, o centrală termică de 2.400 mp ce va deservi întreg Spitalul Marie Curie, instalații conforme cu normele internaționale pentru spitale și un proiect de design gândit în jurul pacientului și al familiei sale.

În clădirea nouă vor fi secțiile de oncologie pediatrică, neurochirurgie, chirurgie, avem un bloc operator cu 5 săli de operații, un etaj întreg este Terapia Intensivă, care va deservi întregul spital Marie Curie, clădirea veche și clădirea nouă. Sunt toate spațiile destinate consultațiilor în ambalator și, pentru prima oară în România, Radioterapie pentru copii, secție cu totul nouă și care sperăm să aducă pentru prima dată în țara noastră un tratament integrat copiilor care până acum nu puteau să facă acest tratament aici și trebuiau să meargă în străinătate, a detaliat Oana Gheorghiu.

 

 

În noul spital se va asigura tratament multidisciplinar pentru copiii cu boli grave din toată țara, respectându-se normele, protocoalele și procedurile medicale din Europa de Vest. Spitalul va beneficia de echipa multidisciplinare, inclusiv board internațional științific și tumor board pentru a analiza atent și a face recomandări de abordare. Spitalul va fi unul al viitorului, unde tehnologia va eficientiza procedurile și va oferi facilități prietenoase unde copiii să-și poată trăi copilăria cât timp se luptă cu boala. Spitalul va beneficia de protocoale pentru reducerea riscului de infecții, aparatură de ultimă generație, spații adecvate, dedicate pacienților și aparținătorilor cerute de standarde europene (separarea copiilor în funcție de vârstă și afecțiune, spații pentru părinți, spații pentru petrecerea timpului – cinema, studio radio etc.) și pregătire continuă pentru echipele medicale (inclusiv training în afara țării pentru echipa Departamentului de Radioterapie).

Povestea merge însă mai departe. Asociația va construi un nou spital, în care vor fi mutate toate secțiile din spitalul vechi, iar pentru asta e nevoie în continuare de ajutor! Companiile pot să direcționeze 20% din impozitul pe profit către Asociația „Dăruiește Viață”, iar anul acesta, companiile pot direcționa și impozitul pe profit rămas nerepartizat pe 2021, depunând o declarație, până la 21 decembrie.

 

 

De mai bine de 10 ani, Dăruiește Viață construiește și reconstruiește secții, spitale, speranțe. Peste 43 de milioane de euro au fost investiți până acum de Dăruiește Viață în sistemul medical din România, din fonduri strânse exclusiv din donații și sponsorizări. Asociația a oferit sprijin bolnavilor de cancer în relația cu Autoritățile, a modernizat mai multe secții de oncologie din țară (Brașov, Timișoara, Cluj, București) și a schimbat un Ordin de Ministru (prin fondatoarele sale).

S-a implicat activ în perioada pandemiei de coronavirus, ridicând două unități modulare de triaj la Sibiu și la București, Spitalul Modular 1 Elias pentru pacienții cu COVID-19 (o investiție de aprox. 2.6 mil euro), Spitalul Modular 2 Piatra Neamț (o investiție de aprox. 2,7 milioane euro) și sprijinind cu echipamente de protecție și echipamente medicale peste 140 de unități de îngrijire, din 102 orașe. În total, Dăruiește Viață, cu sprijinul donatorilor și sponsorilor, a distribuit 17 tone de echipamente de protecție în toată țara.

 

Principalele modalități de implicare:

COMPANII: redirecționarea a 20% din impozitul pe profit / venit. Detalii pe www.daruiesteviata.ro/sponsorizeaza

Donații online pe www.daruiesteviata.ro

SMS la 8864 cu textul SPITAL pentru o donație lunară de 4 euro

Donarea zilei de naștere pe www.daruiesteviata.ro/campanii

Cadouri cu sens pe www.daruiesteviata.ro/cadouri

 

Sursă foto/video: Dăruiește viață/ Facebook/Youtube

 


Adaugati un comentariu


 

*