DSP Buzău: Începe vaccinarea împotriva COVID-19 cu noul ser Comirnaty/Omicron

16 decembrie 2022 | 0 comentarii |

Vaccinul Pfizer Omicron adaptat noilor tulpini de coronavirus se poate administra concomitent sau la orice interval de timp cu alt vaccin din Programul Naţional de Vaccinare, inclusiv cu cel gripal.

 

A fost demarată vaccinarea împotriva COVID-19 cu noul vaccin (Comirnaty Original/Omicron BA.4-5 – Pfizer BioNTech) la nivel național, în centrele de vaccinare din toată țara și în cabinetele medicilor de familie care au contracte încheiate cu casele de asigurări de sănătate.

La nivelul Județului Buzău, începând cu data de 12 decembrie, a început activitatea de vaccinare cu Comirnaty Original/Omicron BA.4-5, care se realizează în cabinetele medicilor de familie care au contract cu CJAS Buzău şi în centrele de vaccinare COVID-19 din cadrul unităţilor sanitare din județ, respectiv, Spitalul Municipal Râmnicu Sărat (Str. Nicolae Bălcescu, nr. 2), Spitalul Orășenesc Nehoiu (Str. Alexandru Ioan Cuza, nr.17) și Spitalul de Boli Cronice Smeeni (Str.Principală, nr. 991) și la sediul DSP Buzău (str. G-ral Grigore Bastan, nr. 3)”, a anunțat vineri, conducerea DSP Buzău, într-o conferință de presă.

Cabinetele medicilor de familie care administrează acest vaccin sunt: CMI Ștefănescu Cristian Emil – Săpoca, CMI Dobrinescu Petre -Bisoca, CMI Toma Veronica -Amaru, CMI Găgiulescu Diana -Tisău, CMI Petrutz Carmen -Râmnicu Sărat, CMI Ciocaru Roxana -Ghergheasa, CMI Constantinescu Simona -Brădeanu, CMI Diaconescu Aurelia -Pănătău, CMI Grigoriu Ioana – Calvini, dar lista se poate extinde, dacă vor fi solicitări.

 

Potrivit conducerii DSP Buzău, vaccinul Comirnaty Original/Omicron BA.4-5 se poate administra concomitent sau la orice interval de timp cu alt vaccin din Programul Naţional de Vaccinare, inclusiv cu vaccinul gripal, la adulţi şi adolescenţi cu vârsta minimă de 12 ani, la cel puţin trei luni după cea mai recentă doză de vaccin împotriva COVID-19, respectiv la minimum trei luni de la ultima doză din schema primară de vaccinare sau la minimum trei luni de la administrarea unei doze de rapel (booster)”, a precizat medicul epidemiolog Carmen Scântei.

Astfel, vaccinul este indicat doar persoanelor cărora li s-a administrat anterior cel puțin o schemă primară de vaccinare împotriva COVID-19, astfel:

• 1 doză de vaccin Janssen/Johnson&Johnson;

• 2 doze de vaccin Vaxzevria/Oxford-Astra-Zeneca;

• 1 doză de vaccin Vaxzevria/Oxford-Astra-Zeneca + 1 doză de vaccin Comirnaty/Pfizer&BioNTech;

• 1 doză de vaccin Vaxzevria/Oxford-Astra-Zeneca + 1 doză de vaccin Spikevax/Moderna;

• 2 doze de Comirnaty/Pfizer&BioNTech (de tip adult sau pediatric);

• 2 doze de vaccin Spikevax/Moderna.

 

Conferinta DSP Buzau (foto arhiva SB)

Direcția de Sănătate Publică Buzău îndeamnă buzoienii să nu renunțe la ideea vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2, care în ultimii trei ani a creat mari probleme, în special persoanelor cu o sănătate precară (comorbidități și imunitate scăzută). Instituția anunță că a primit 300 de doze de vaccin împotriva Omicron, care se vor administra gratuit, celor care doresc să aibă o protecție bună în fața unei eventuale îmbolnări, vaccinul oferind protecție față de tulpina originală și subvariantele Omicron BA.4 și BA.5 și oferă protecție împotriva complicațiilor și formelor grave ale bolii.

Persoanele interesate în vederea vaccinarii se pot adresa centrelor de vaccinare din cadrul unităților sanitare la numerele de telefon și adresele de email menționate mai sus cât și centrului de vaccinare din cadrul D.S.P. Buzău de luni până vineri, între orele 10.00-13.00, la numărul de telefon 0771589259, precum și la adresa de email vaccinarecovid@dspbz.ro pentru a se înscrie în vederea unei programări ulterioare”, menționează DSP Buzău.

 

Ministerul Sănătății a publicat, joi, lista  centrelor de vaccinare în care se administrează noul vaccin anti-COVID-19 adaptat, pentru a oferi o protecție mai largă față de tulpina originală și față de subvariantele Omicron BA.4 și BA.5, care oferă protecție împotriva complicațiilor și formelor grave ale bolii.

A fost publicată lista centrelor de vaccinare în care se administrează noul vaccin COVID-19 (COMIRNATY ORIGINAL / OMICRON BA.4-5-Pfizer BioNTech). Vaccinul este adaptat pentru a oferi o protecţie mai largă faţă de tulpina originală şi faţă de subvariantele Omicron BA.4 şi BA.5. Cu el se pot vaccina toate persoanele cu vârsta de peste 12 ani, cărora li s-a administrat schema primară de vaccinare împotriva COVID-19 cu cel puţin 3 luni înainte”, precizează Ministerului Sănătății, într-un comunicat.

În București, imunizarea cu vaccinul adaptat noilor tulpini de coronavirus se face la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon”, Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş”, Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan”, Institutul de Pneumofitiziologie „Marius Nasta”, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, transmite DSPMB.

 

Referitor la noul vaccin, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat vineri, într-o conferință de presă la Galați, că toate direcţiile de sănătate publică vor informa cetăţenii, până la sfârşitul zilei, unde sunt centrele de vaccinare COVID la nivelul fiecărui judeţ și programul acestora, ceea ce s-a și întâmplat.

Suntem în plin sezon de viroze şi avem două vaccinuri care pot să ne protejeze. Unul este vaccinul împotriva gripei şi care este disponibil și în farmacii, iar cel de-al doilea este vaccinul împotriva variantei Omicron. Astăzi, toate direcţiile de sănătate publică vor informa cetăţenii unde sunt centre de vaccinare la nivelul fiecărui judeţ, însă accesibilitatea înseamnă ca oamenii să meargă la medicii de familie, care trebuie să solicite acest vaccin, care este disponibil la toate direcţiile de sănătate publică. Este un vaccin recomandat în special persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani sau oricărei persoane care are o boală cronică, dar este recomandat oricărui adult, pentru că ne aflăm într-o situaţie similară cu gripa. Gripa este o viroză sezonieră, dar uneori dă complicaţii și avem şi cazuri de deces. E mai bine să ne protejăm şi avem aceste două instrumente, vaccinul gripal şi vaccinul pentru SARS-CoV-2 adaptat”, a explicat ministrul Sănătăţii, care a subliniat că nu vorbim despre fpstele centre de vaccinare, ci de noi centre, care sunt publicate pe lista făcută publică de Ministerul Sănătății.

 

* Informații estențiale despre vaccinarea împotriva COVID-19 cu noul vaccin Comirnaty Original/Omicron BA.4-5, AICI

* Lista centrelor de vaccinare în care se administrează noul vaccin anti COVID19 adaptat  poate fi consultată AICI

 


Adaugati un comentariu


 

*