Multe efecte are indiferenta…

19 august 2013 | 0 comentarii |

Francisco StoicaExista pe la noi o stare de nepasare din partea unor decidenti sau a unor institutii pe care nu pot sa o inteleg. Intra in somaj 5000 de persoane? Ei si, se descurca ei, ce sa le facem? Sunt liberi sa castige un ban daca razbat pe piata existenta. Teoretic, asa este, dar daca nici la nivel macro nu se mai face profit din cauza productiei bine protejate care exista in alte tari, cum sa faca bani un somer care nu are cu ce sa mai plateasca taxele catre stat? Sau, le dam nu stiu cate salarii compensatorii si dupa aceea, treaba lor.

Asa ca politicienii nostri nu au riduri pe frunte sub umbrela legilor economiei de piata. Economie de piata care nu a fost consolidata la noi si cred ca nici nu se aplica dupa reguli corecte.

Vorbeam insa de acea nepasare, venita din vorbele ultra folosite, n-avem bani, de unde sa dam? Bun, hai sa le dam dreptate, desi ar trebui sa se preocupe mai mult de modul cum ar putea sa castige mai mult romanul. Dar, ce facem cand este vorba de initiative legislative, de probleme care pot fi rezolvate printr-un simplu vot dar nu se intampla acest lucru?

Cazul fetei care este bolnava de hipersomnie m-a impresionat. O tanara care nu poate frecventa cursurile unei scoli din acest motiv, care are nevoie de 900 lei pe luna pentru tratament. Din pacate primeste, din cate am inteles, doar 60 de lei pe luna, fiind incadrata doar la handicap de gradul doi pentru ca aceasta boala nu este prevazuta in lege. Domnilor care nu ati actionat pana acum, pentru ca fata nu este bolnava de ieri, stiti ce inseamna sa aveti un copil care cea mai mare parte din timp nu poate tine ochii deschisi? Care nu poate avea din acest motiv o viata normala? Probabil nu va dati seama ca trebuie sa acordati toata atentia si unui caz singular.

Bun, daca aceasta este situatia si nu s-a facut nimic pana acum, nu se poate actiona in regim de urgenta? Chiar daca ar fi vorba de un singur caz in toata tara. Alesii nostri actioneaza numai cand este vorba de interesele a sute de mii sau milioane de oameni? Sau cand se aduna protestatarii la usa lor?

Dar doctorii au facut imediat demersuri pentru a indrepta aceasta stare de lucruri? Sau se multumesc sa prescrie retete scumpe, facandu-si cu raceala datoria? Sunt sigur ca in aceasta situatie sau in altele mai sunt si alti copii. Poate nu este vorba de nepasarea de care aminteam mai sus. Cred eu ca oricine este sensibil la necazul altuia. Dar fiecare functionar pe treapta lui trebuie sa respecte legea pentru a nu-si pierde locul de munca. Si se uita in sus, pai ce sa facem noi, nu putem sa-i dam nici un leu in plus fara baza legala.

Probabil se poate spune ca nu este bine sa deschizi mereu punga finantelor si asa destul de ciuruita. Nu cred ca pentru sanatate nu se pot face sacrificii. La cati bani se sifoneaza in tara asta, chiar este jenant sa nu te ocupi de sanatatea celor care platesc taxe si impozite cu multa constiinciozitate.

 


Categorii: Editorial

Adaugati un comentariu


 

*