Mii de elevi buzoieni vor invata si anul acesta in scoli neautorizate sanitar

19 august 2013 | 1 comentariu |

Subprefectul Alecu Vasile a organizat astazi o intalnire cu directorii scolilor din judet, la care au participat si reprezentantii unitatilor de control, iar din discutii a reiesit ca 30 la suta din unitatile de invatamant nu ofera copiilor conditii propice din punct devedere igienico-sanitar.

 

Subprefect Vasile Alecu

Subprefect Vasile Alecu

Este revoltator ca in anul de gratie 2013 exista inca o treime dintre unitatile de invatamant neautorizate sanitar, dar din pacate, aceasta este trista realitate iar cauzele sunt multiple. La loc de „cinste” se afla insa nepasarea unor directori ai unitatilor de invatamant, ca si a primarilor localitatilor in care scolile si gradinitele functioneaza de ani buni fara autorizatie sanitara. Unii dintre directori nici macar nu au catadicit sa solicite verificarea si autorizarea.

Potrivit normelor de autorizare, unitatile de invatamant trebuie in primul rand sa fie salubre, igienizate. Mai trebuie sa aiba apa curenta si grup sanitar, iar mobilierul sa fie adecvat”, a atras atentia subprefectul Alecu Vasile.

Cele mai multe unitati de invatamant fara autorizatie sanitara de functionare sunt in mediul rural, dar si in orase functioneaza ilegal unele dintre scoli si gradinite, dupa cum a reiesit astazi, la intalnirea organizata de subprefectul Alecu Vasile, cu directorii scolilor din judet si cu sefii institutiilor judetene cu atributii de control, respectiv, ai Inspectoratului Scolar Judetean, Inspectoratului Judetean de Politie, Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, Directiei de Sanatate Publica, Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si Protectiei Consumatorilor.

 

Dr. Viorica Mihalascu

Dr. Viorica Mihalascu

O comisie mixta care va fi infiintata printr-un ordin pe care subprefectul Alecu Vasile a spus ca-l va emite in cel mult doua saptamani va verifica, inainte de inceperea anului scolar, modul in care directorii unitatilor de invatamant din judet si primarii din localitatile buzoiene au inteles sa asigure conditiile prevazute de lege pentru ca in toamna, elevii sa beneficieze de scoli si gradinite salubre si dotate corespunzator.

Ca si anul trecut, aproximativ 30 la suta din unitatile de invatamant buzoiene nu indeplinesc conditiile pentru a primi autorizatie sanitara de functionare. Dr. Viorica Mihalascu, directorul Directiei de Sanatate Publica Buzau, mentioneaza ca „majoritatea scolilor neautorizate sanitar, respectiv, 181 dintre cele 190  sunt din mediul rural, iar restul din urban”.

Din pacate, autorizarea sanitara a unitatilor de invatamant se obtine numai la solicitarea directorilor acestor scoli, potrivit legislatiei in vigoare, asa ca DSP are mainile legate daca nu este solicitata.

 „Daca in anii trecuti, solicitarea autorizarii era evitata si din cauza unor  taxe, acum nici acestea nu se mai percep, asa ca singura explicatie este lipsa de interes a directorilor, unele unitati de invatamant nefacand niciodata solicitare in acest sens”, a aratat dr. Mihalascu, mentionad ca se poate elibera autorizatia sanitara si pe corpuri de cladire, nu neaparat pe intreaga unitate scolara, legislatia in domeniu simplificand modul de obtinere a acestui document.

 

cabinet_medical_scolarPrincipalele neconformitati din cauza carora DSP nu a acordat autorizatii sanitare sunt legate de lipsa apei curente si a canalizarii, cubajul de aer necorespunzator, cladiri care necesita reabilitare, grupuri sanitare necorespunzatoare, cladiri neimprejmuite sau imprejmuite partial sau  deficinente in asigurarea conditiilor de depozitare si pastrare a produselor pe care elevii le primesc in cadrul programului guvernamental „laptele si cornul”.

Scopul sedinte de astazi a fost, potrivit subprefectului Alecu Vasile,  adoptarea unui plan comun de masuri in vederea pregatirii inceperii noului an scolar, iar in ceea ce priveste controalele care se vor efectua, subprefectul a mentionat ca „scopul acestora este de a se indrepta ceea ce se poate indrepta, nu de a se inchide scoli”.

Anul trecut, 49 de unitati de invatamant nu au primit autorizatie sanitara, altor 3 li s-a anulat, iar in 101 nici macar nu s-a facut deratizare – este bilantul trist al controalelor efectuate de inspectorii sanitari in146 de scoli, gradinite si licee, la inceputul anului scolar precedent.

In ceea ce priveste cabinetele medicale scolare, putine dintre ele sunt dotate corespunzator cu medicamente si materiale sanitare pentru asigurarea urgentelor, asa cum prevede legislatia in vigoare.

In judetul Buzau functioneaza 758 de unitati de invatamant, iar la debutul anului scolar trecit, 227 dintre ele erau necorespunzatoare din punct de vedere igienico- sanitar.Comentarii (1)

  1. Isivoiu Maura Liliana spune:

    Acum v-ati dat seama de conditiile scolilor in Romania? Sunt probleme grave si nu de acum, ci de ani de zile… Si eru am studiat acolo… Multumesc cerului ca pe copii mei am reusit sa-i duc departe, unde au conditii mai bune de a studia si cu siguranta un risc minor de a contacta boli ca hepatita si tuberculoza. Treziti-va parinti, nu va trimiteti copiii intr-o scoala fara conditii igienice pt sanatatea lor (dar ce sa vorbim de astea, cand si multe case sunt locuite fara conditii igienice: apa curenta, baie, chiar si electricitate). Un guvern care prefera o populatie ignoranta si supusa, buna de platit taxe si impozite dar fara sa ofere nimic…

Adaugati un comentariu


 

*