Nivelul de trai face coada la usa spitalului

29 iulie 2013 | 0 comentarii |

Francisco StoicaSuntem sfatuiti sa consumam doi litri de apa pe zi. Nu ni se spune insa sa facem acest lucru daca avem dupa ce. Ni se indica sa evitam abuzul de sare, zahar si grasimi si sa nu cumva sa nu respectam mesele principale ale zilei.

Pe langa toate aceste atentionari ce apar pe ecranele televizoarelor, se gasesc si destule persoane care sa ne arate ce inseamna consumul de fructe, ce bine este sa consumam legume. Si chiar nu se sfiesc unii sa gateasca in direct la Tv, sau in reluare, avand la indemana ingrediente mai greu de gasit pentru telespectatorul de rand.

Mai rau, unele vedete  sunt puse sa gateasca la ele acasa, dupa care vin invitatii si se pronunta asupra calitatii bucatelor. Spectacole de doi lei, de umplut grila, spre necazul romanului care abia are cu ce sa manance o paine.

Toate acestea se intampla in fata unei populatii in mare parte saracita, pentru care singura distractie a ramas televizorul la care vede cat de bine… nu traieste. A unei populatii care, dupa ce plateste darile catre stat, nu-si mai permite sa se imbrace, iar de hranit, cat se poate. Adica prea putin fata de cat i-ar fi necesar.

Nu stiu daca sub girul  Ministerului Sanatatii se dau toate reclamele referitoare la consumul de alimente, nu stiu daca el poate spune consumati iaurt nu stiu de care pentru ca face bine la inima, dar nu inteleg un lucru: de ce domnul minister nu sesizeaza Guvernul despre faptul ca starea de sanatate a romanilor cu venituri mici, care sunt foarte multi, nu poate fi buna daca nu se hranesc, daca numarul de calorii nu este suficient, daca vitaminele necesare nu ajung in organism…

 Se spune ca nu ajung banii pentru sanatate, dar nu arata nimeni ca toate cheltuielile vin sa umple rezultatul alimentatiei proaste. Se prefera accentul pe interventia medicala, pe consumul de medicamente, o strategie dubioasa pentru ca mult mai simplu ar fi sa creasca salariile si pensiile, iar astfel lumea sa traiasca astfel incat sa nu se mai imbolnaveasca.

 Ma intreb deci, de ce ministerul Sanatatii noastre, care se ocupa si cu prevenirea imbolnavirii romanului, nu face analize competente pe care sa le prezinte factorilor de decizie alesi de noi, de ce este un aflux atat de mare de pacienti, de ce sunt atatia bolnavi?!

 Un minister pe care il pot asemana cu administratia unui cimitir. Ai ajuns la noi? Nu ne intereseaza de ce ai murit, de foame, de sete, sau ca ti-a stat inima pentru ca nu ai mai avut cu ce sa-ti platesti ratele. De aici incolo, noi iti facem tot ce trebuie, dar atentie, contra cost ca nu suntem casa de binefacere. Nu platesti tu, o fac altii, in ultima instanta statul, ca el are bani intotdeauna…

Evoluam astfel cu… un pas in urma, sanatatea noastra urcand pe o scara rulanta care merge in jos.

Hai, ministerule al sanatatii, ia du-te mataluta la domnul guvern si povesteste-i adevarul! Poate dandu-i mai multi bani romanului va trebui sa dai mult mai putini sistemului medical. Poate rezolvi astfel si inghesuiala din spitale, poate medicii vor avea mai mult timp pentru consultarea unui pacient.

Lasa-l pe cetateanul nostru sa ia vitaminele de pe taraba, din piata, nu din farmacii!

 


Categorii: Editorial

Adaugati un comentariu


 

*