Ei cer tot mai mult. Pentru ce?

26 august 2013 | 0 comentarii |

Francisco StoicaCat se mai dau peste cap toti cei care ne conduc, pentru a strange si mai multi bani pentru fondul sanatatii noastre! Sau poate fac acest lucru numai cei interesati? Nu vom sti noi niciodata ce si cum, in aceasta privinta. Vizibil este ca mai dau vina unii pe altii cand ceva este in neregula, neputand salta sistemul sanitar de pe butuci, pur si simplu, pentru ca nu ar avea de unde sa-i puna roti. Vorba vine ca nu ar avea…

Sacul nostru cu bani pare bine legat, este bine prezentat si i se face o imagine buna, luata din… elicopter. Tare as vrea sa vad eventualele gauri din partea mai putin vizibila, dar si pe cei care stau prin preajma lor. Se spune ca oricum, totul se acopera cu hartii sau ca o mana spala pe alta, asa ca zambetul isi face loc pe fata administratorilor banilor nostri, bani care nu ajung cam de cand a venit democratia peste noi.

Desi in ultima perioada sistemul de colectare a lucrat la turatie maxima si chiar a fost laudat de oficiali acest lucru, tot se cauta fel de fel de metode care sa ameteasca pe contribuabil, sa-l faca sa accepte dari in plus. Asa a aparut coplata, asa trebuie sa platesti pentru o consultatie daca nu ai fost programat, asa esti trimis politicos sa-ti faci asigurari la privati daca vrei mai mult de la viata. Peste toate acestea mai platesti si unele analize si chiar nu intelegi de ce unele medicamente se pot compensa si altele nu.

In acest mod, banii se aduna undeva si aceleasi sume se scad din buzunarele bolnavilor. Starea de fapt o accepta romanul, ca asa este el. Ce daca platesc lunar pentru sanatatea mea, mai dau si pe deasupra, ca de, vremurile sunt grele. Asa ca mai renunta omul la un kilogram de carne, mananca mai putine fructe si mai baga putina branza sub ditamai mamaliga fierbinte. Pentru bunastarea natiunii…

Ce ma mira foarte tare este contrastul puternic intre ambitia oficialilor de a aduna prin orice mijloace tot mai multi bani si realitatea care ne apasa umerii. Pai, in aceste conditii, daca tu, statule, simti ca nu vei putea scoate din mocirla un sistem bolnav, spune-i romanului sa-ti dea mai putini bani, ca sa aiba si el cum sa se descurce in alte moduri. Daca il trimiti sa-si faca asigurari private de sanatate, daca isi cumpara singur medicamente pe care nu i le poti da tu, daca il trimiti sa se trateze in strainatate si nu-i poti deconta integral cat vor cei de acolo, de ce ii tot scoti bani din buzunare? De ce sa contribuie la un sistem care nu are sanse sa ajunga la normalitate? Ce sanse are un cetatean care da bani peste tot pentru sanatatea lui, pentru un tratament pe care nu i-l poti oferi de cele mai multe ori integral pentru ca-i bagi sub nas ideea de pachet de baza, iar daca are un venit mediu, de ce-i mai povestesti de alternative? Cu ce bani sa mearga si la altii?

Nu inteleg de ce nu se schimba legea. Eu, poate nu vreau sa mai cotizez la stat, iar cu sumele pe care nu le mai dau sa-mi aleg singur locurile unde sa beneficiez de tratament. Visez, nu?

 


Categorii: Editorial

Adaugati un comentariu


 

*