Semnal de mediu – aerul pe care il respiram
Agentia Europeana de Mediu a lansat recent, un semnal cu privire la imbunatatirea calitatii aerului in Europa, pentru ca de aici provin poluanti despre care trebuie sa aflam cum se formeaza si cum ne afecteaza sanatatea.
Calitatea precara a aerului ne afecteaza pe toti, este nociva pentru sanatatea noastra si pentru sanatatea mediului, iar acest lucru duce la pierderi economice importante, a aratat intr-un Raport prezentat in Colegiul Prefectural, Ionut Apostu, directorul Agentiei de Protectia Mediului(APM) Buzau.
Aerul uscat contine 78 la suta azot, 21 la suta oxigen si 1 la suta argon. In aer exista vapori de apa, dar si cantitati foarte mici de alte gaze, cunoscute drept gaze reziduale, inclusiv dioxid de carbon si metan.
Compozitia aerului din atmosfera se modifica permanent, iar unele substante au un mare potential reactiv, o mare predispozitie de a interactiona si de a forma poluanti „secundari”, daunatori pentru sanatatea noastra si pentru mediu. Caldura – inclusiv cea solara – este de obicei un catalizator care faciliteaza sau declanseaza reactiile.
Pe teritoriul judetului Buzau functioneaza, din 2008, o statie fixa automata de monitorizare a calitatii aerului la sediul APM, astfel ca se furnizeaza la nivel national, date pentru SO2, NO, NO2, NOx, CO, O3, benzen, toluen, etil-benzen, p-xilen, m-xilen, o-xilen, pulberi in suspensie (PM10, PM2,5, functie de dotarea existenta) si date meteo (directie si viteza vant, temperatura aer, umiditate relativa a aerului, presiune atmosferica, radiatie solara, precipitatii). O alta statie fixa automata este amplasata in municipiul Ramnicu Sarat, dar este nefunctionala, neavand realizat bransamentul electric.
Publicul este informat asupra calitatii aerului prin intermediul unui panou fix exterior montat la sediul institutiei si doua panouri mobile la sediile primariilor din Buzau si Ramnicu Sarat.
Raportul Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Buzau, de la final de semestru I 2013, dezbatut astazi in Colegiul Prefectural Buzau, arata ca in cazul depasirii valorilor limita sau tinta, autoritatea locala pentru protectia mediului anunta autoritatea centrala pentru mediu, institutia prefectului, consiliul judetean, garda nationala de mediu, directia de sanatate public, primarii, agenti economici, polpulatia despre depasirea/depasirile valorii/valorilor limita; autoritatea competenta initiaza si intocmeste planul de gestiune a calitatii aerului pe termen lung prin HG; autoritatile competente, adopta planul, iar autoritatile, institutiile, operatorii economici nominalizati duc la indeplinire masurile adoptate; autoritatile de mediu (APM si GNM) verifica, raporteaza stadiul realizarii masurilor din plan si aplica eventuale sanctiuni.
In situatii de urgenta, APM anunta autoritatea centrala pentru mediu, Prefectura, Consiliul Judetean, Garda Nationala de Mediu, Directia de Sanatate Publica, primariile, agentii economici si populatia despre depasirea pragului de informare pentru ozon; autoritatile locale pentru protectia mediului si sanatate publica anunta masurile minime de protectie a populatiei vulnerabile (copii, bolnavi, batrani etc); autoritatile competente adopta masuri pentru reducerea nivelului ozonului din aerul inconjurator; iar APM monitorizeza permanent calitatea aerului si realizeaza periodic prognoze privind evolutia acesteia.
In perioada 2007-2011, APM Buzau a monitorizat calitatea aerului in judet in plus fata de reteaua nationala, cu ajutorul unor statii manuale de monitorizare, prin masuratori indicative pentru pulberi in suspensie PM10, pulberi sedimentabile si analiza precipitatiilor, in punctele prezentate in raport.
Directorul APM, Ionut Apostu arata in raportul prezentat in Colegiul Prefectural ca „Agentia pentru Protectia Mediului Buzau nu a fost dotata pana in prezent cu aparatura necesara pentru determinarea plumbului, arsenului, cadmiului, nichelului si benzo(a)piren. (…) La Buzau exista o singura depasire monitorizata si raportata sistematic, cea a pulberilor minerale in suspensie – fractiunea PM10”.
Din 2008, prin intermediul statiei automate de la sediul APM, au fost monitorizati: dioxidul de sulf ( SO2), oxizii de azot (NO2/NOx), monoxidul de carbon (CO), pulberile minerale in suspensie (PM10- automat, PM10-gravimetric, PM2,5-gravimetric), benzenul si ozonul (O3).
Potrivit reprezentantilor Agentiei Europene de Mediu, principalele surse de poluare sunt : agricultura (90% din emisiile de amoniac si 80% din cele de metan), transportul rutier (peste40 la suta din emisiile de oxizi de azot), productia si distributia de energie (60 la suta din oxizii de sulf), numeroase fenomene naturale de genul eruptiilor vulcanice si a furtunilor de nisip care se elibereaza in atmosfera, arderea combustibililor.
Poluarea este diferita, de la tara la tara, iar in Romnia, incepand cu iulie 2011 este in vigoare o lege unitara privind calitatea aerului inconjurator.
O concluzie corecta asupra evolutiei calitatii aerului in municipiul Buzau, „nu se poate trage” in perioada 2008-2012, pentru ca „analizoarele nu au avut o functionare constanta, capturile de date nefiind in fiecare an corespunzatoare, existand si perioade destul de lungi cand aceste echipamente au fost defecte si nu au existat mijloacele financiare necesare repararii lor intr-un timp scurt. Totusi se poate observa ca in municipiul Buzau nivelul in aer a poluantilor SO2, NO2 si CO, O3 a ramas relativ constant, iar numarul de depasiri pentru valoarea limita a valorii mediei zilnice pentru PM10, s-a situat sub cele 35 de depasiri premise de legislatie intr-un an calendaristic”, arata Ionut Apostu.
Pentru a rezolva problemele legate de calitatea aerului, APM Buzau propune realizarea tuturor masurilor prevazute in programul de gestiune a calitatii aerului pentru PM10, in zonele Buzau si Ramnicu Sarat si eventual revizuirea si completarea lui in vederea realizarii obiectivului de a nu se mai inregistra depasiri ale valorilor limita in acest domeniu, dar si realizarea de demersuri la nivel national pentru obtinerea de fonduri in vederea punerii in functiune a statiei automate de monitorizare a calitatii aerului BZ-2, din municipiul Ramnicul Sarat, precum si pentru dotarea cu alte aparate de monitorizare a tuturor indicatorilor precum si pentru intretinerea echipamentelor de monitorizare a calitatii aerului.