Finantistii: Termocentralele pe baza carbune provoaca anual mii de morti premature

13 iunie 2013 | 0 comentarii |

Greenpace atrage atentia, prin lucrarea „Ucigasii tacuti”, ca poluarea provenita de la centralele pe carbune a scurtat vietile europenilor cu un total de 240.000 de ani, scriu jurnalistii de la Finantistii.ro.

 

raport greenpaceUn nou raport Greenpeace atrage atentia asupra pericolului pentru sanatatea oamenilor reprezentat de termocentralele pe baza de carbune. Lucrarea „ Ucigasii silentiosi”porneste de la o analiza realizata impreuna cu specialistii de la Universitatea Stuttgart. Potrivit cercetarii, daca toate proiectele planificate vor fi realizate, emisiile aditionale rezultate ar provoca anual 2.700 de decese, rapind in total 31.000 de ani de viata europenilor.

In raport sunt analizate efectele poluarii aerului asupra sanatatii, efecte provocate de fiecare din cele 300 de termocentrale mari care ard carbune in Uniunea Europeana, precum si impactul preconizat al celor 50 de noi proiecte pe carbune, planificate a fi construite in Europa.

Studiul concluzioneaza ca, in 2010, poluarea provenita de la centralele pe carbune din Uniunea Europeana a scurtat vietile locuitorilor acestor tari cu un total de 240.000 de ani, ceea ce corespunde unui total de 22.000 de decese premature. Dintre tarile UE, cele mai „vinovate” sunt Polonia, Germania, Romania, Bulgaria si Marea Britanie. Companiile care au cele mai grave impacturi estimate sunt PGE (Polonia), RWE (Germania), PPC (Grecia), Vattenfall (Suedia) si EZ (Republica Ceha).

 „Romania se numara printre poluatorii cei mai mari din Europa, dupa Polonia si Germania, in privinta emisiilor din termocentrale pe carbune. Conform raportului lansat astazi, in anul 2010, termocentralele tarii au cauzat pierderea a 647.000 de zile de munca, in urma imbolnavirilor, precum si 31.700 de ani de viata pierduti sub forma deceselor premature. Termocentralele Complexului Energetic Oltenia – Turceni, Rovinari, Craiova – sunt principalele responsabile pentru o contraperformanta tulburatoare: in Romania, numarul deceselor cauzate de poluarea termocentralelor il depaseste pe cel al victimelor din accidente rutiere. In aceste conditii, este inexplicabil cum guvernul inca promoveaza construirea de noi termocentrale pe carbune, in Romania anului 2013,” sustine Ionut Cepraga, coordonator de campanii, Greenpeace Romania.

Avand in vedere aceste rezultate, Greenpeace solicita Comisiei Europene sa propuna obiective clare pentru orizontul 2030 in privinta energiei regenerabile, masurilor de eficienta energetica si reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera. Greenpeace solicita un obiectiv pentru energia regenerabila de 45% si reduceri ale emisiilor de gaze cu efect de sera cu cel putin 55% pana in 2030 la nivel european.

Articolul integral in finantistii.ro


Adaugati un comentariu


 

*