5,5 milioane de lei pentru ariile protejate Siriu si Penteleu

15 iulie 2013 | 0 comentarii |

Alte doua milioane de lei s-au folosit deja pentru realizarea documentelor necesare unui management eficient si pentru informarea si constientizarea populatiei din comunele Chiojdu, Siriu si Gura Teghii cu privire la importanta conservarii biodiversivitatii.

 

Lacul Vulturi 82Ariile protejate de la Siriu si Penteleu vor beneficia de noi investitii, in valoare de aproape 5,5 milioane de lei, pe care Consiliul Judetean Buzau le-a atras din fonduri europene. Sumele vor fi alocate pentru realizarea infrastructurii de vizitare, stimularea interesului vizitatorilor pentru conservarea biodiversitatii in cele doua sit-uri si monitorizarea unei specii de urs de interes comunitar.

Ma bucur ca proiectul care vizeaza ariile protejate de la Siriu si Penteleu va continua pana in octombrie 2015. Avem zone deosebit de frumoase in Buzau si este important ca acestea sa beneficieze de protectie, pentru ca si copiii si nepotii nostri sa se poata bucura de ele”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Buzau, Marian Cristinel Bigiu.

Cele doua arii protejate au beneficiat deja de investitii totale de aproximativ doua milioane de lei, banii fiind utilizati pentru realizarea documentelor necesare unui management eficient al acestora, precum si pentru informarea si constientizarea populatiei locale din comunele Chiojdu, Siriu si Gura Teghii cu privire la importanta conservarii biodiversivitatii, informeaza biroul de presa al Consiliului Judetean Buzau.

 

Muntii SiriuInvestitiile in siturile Siriu si Penteleu au fost realizate cu fonduri europene, prin Programul Operational Sectorial Mediu 2007-2013, contributia Consiliului Judetean fiind de sub 100.000 de lei.

Noile proiecte destinate zonelor Siriu si Penteleu continua lucrarile incepute. Este foarte bine ca sumele care vor fi alocate sunt aproape triple fata de vechile investitii. In urma implementarii acestor proiecte vom putea sa protejam aceste arii. Din pacate sunt foarte multe exemple de zone de o frumusete deosebita care au fost distruse in urma exploatarii. In acelasi timp, imi doresc ca atat Siriu, cat si Penteleu sa devina puncte de reper pentru turisti, dar si ca activitatea turistica sa fie facuta sustenabil, in spiritul protejarii naturii”, a mai spus Cristi Bigiu.

Proiectele Siriu si Penteleu isi propun sa asigure conservarea diversitatii biologice prin prevenirea si excluderea oricarei forme de exploatare a resurselor naturale si a folosintelor terenurilor peste capacitate de suport a acestora si prin promovarea activitatilor traditionale practicate de comunitatile din zona, valorificand intr-o maniera durabila capitalul natural existent.

 

Cascada CasocaConstruirea infrastructurii de vizitare a celor doua zone, fara ca aceasta sa afecteze natura, interesul vizitatorilor fiind focalizat pe trasee tematice, va fi unul dintre punctele atinse in derularea acestor proiecte.

Totodata, vor fi luate masuri de protejare a „Ursus arctos”, prin interzicerea vanatorii in sit. Va fi implementat un sistem de monitorizare a acestei specio de urs, care va cuprinde un raport cu date stiintifice despre zonele de refugiu si concentrare, deplasarile in teren, bonitatea habitatelor  si recomandari privind masuri specifice de conservare a speciei.

Aceasta masura nu si-ar putea  atinge efectul scontat cata vreme s-ar elibera autorizatii de construire pe culoarele de trecere ale ursilor din vecinatatea zonelor locuite sau ar fi permisa defrisarea arborilor in apropierea barloagelor de urs. Ambele situatii ar putea perturba habitatul speciei, de aceea este necesara o monitorizare atenta pentru a putea identifica zonele sau situatiile problema si a lua masurile suplimentare de conservare ce se impun”, a apreciat Bigiu.

 

Bigiu hol CJ 076In urma implementarii proiectelor, vor fi realizate: un centru de vizitare, panouri de informare si panouri de atentionare, indicatoare de orientare, locuri de popas, locuri de campare, observatoare pentru fauna si peisaj, pliante, postere, carti de onoare, filme documentare.

 „Cu totii ar trebui sa fim mai atenti cu natura si cu modul in care ne comportam. Cei mici trebuie sa aiba exemple demne de urmat, in familie sau la scoala, pentru ca altfel cu totii vom avea vedea efectele negative. Iar aceste efecte apar, din pacate, din ce in ce mai des si mai violent. Am tot avut, in ultimul timp, inundatii ale caror efecte au fost amplificate de exploatarea iresponsabila a padurilor si cursurilor apelor”, a punctat presedintele Consiliului Judetean Buzau, Cristi Bigiu.

In paralel cu protejarea biodiversivitatii, Consiliul Judetean isi propune  stimularea interesului vizitatorilor pentru conservarea biodiversitatii in cele doua situri. Astfel, sunt create premisele unei campanii de educare a tuturor categoriilor de populatie care intra in legatura cu siturile, fie ca este vorba de localnici, elevi, turisti.


Adaugati un comentariu


 

*