Dusi cu zaharelul retetelor compensate

15 iulie 2013 | 0 comentarii |

Francisco StoicaDaca stai intr-o farmacie mai mult timp, nu ai cum sa nu observi ca cele mai multe produse se dau pe baza de reteta compensata. Pleaca batranii cu sacosa plina, cu indicatii clare, cate pastile sa ia dimineata si cate la pranz si seara.

Ma gandeam, de ce totusi cei care se ocupa de nivelul de trai al romanilor nu compenseaza kilogramul de rosii, branza sau carne. Dar de unde atatia bani, nu? Este clar ca numarul pensionarilor care au venituri mici si dreptul de a beneficia de asemenea reduceri la medicamente este atat de mare incat afacerea nu are cum sa nu fie profitabila. Sunt convins si de faptul ca, desi asteapta destul de mult banii care trebuie sa le vina de la stat, farmaciile o duc bine, pentru ca statul nu pleaca nicaieri, nu da faliment si mai devreme sau mai tarziu, va plati.

Intrebarea pe care mi-o pun este insa de ce se acumuleaza datorii asa de mari fata de furnizorii de medicamente? Este posibil ca pacientii sa fi fost bombardati cu prea multe pastile, date cu voie, in dorinta de a vinde bine un medicament sau altul, sau luate in urma psihozei publicitatii agresive. Pe langa acestea, frica pune stapanire pe dependentii de medicamente care nu au boli grave dar… previn. Se vorbeste prin vecini draga, eu iau vitamine si ma simt foarte bine. Ia si tu, sa vezi ce bine este. Si alearga omul la medicul de familie care nu-l refuza, ii trece ce in reteta vitaminele cerute. Atunci cand nu au pastilele cu care s-au invatat ani si ani, intra pe internet pentru a le procura sau apeleaza la tari straine. Uita sa se mai gandeasca ce bine ar fi ca de banii aceia sa se hraneasca mai bine.

Oare daca eu nu platesc un miliard acum, ci peste un an, nu sunt penalizat? Sa fie vorba doar de o smulgere a unei sume mai mari de bani din bugetul statului?  Sa nu fie bani pentru sanatatea oamenilor pentru ca si pe aceasta cale fondurile se scurg in directii putin stiute de cetateanul de rand? Sa fie el umilit in asa hal? Sa se moara cu zile pentru ca spitalele nu au tehnologia necesara si bolnavul nu are cu ce sa-si cumpere medicamentul salvator? Sa se duca atatia bani cu sau fara voia guvernantilor, in timp ce oficialii dau din umeri spunand ca nu au bani pentru majorarea salariilor personalului medical?

Sau… asa de mult s-a dezvoltat vanzarea de medicamente incat capacitatea de plata a statului sa fie insuficienta?

Reteta luata cu bani putini se adauga la sumele imense datorate de catre stat catre farmacii. Desi pensionarii spun, uite ce grija exista pentru noi, simt apoi ca nu sunt dati bani suficienti pentru serviciile medicale. Se dumiresc in acele momente cat de mult trebuie sa scoata din buzunar, pentru ca nu li se mai pot deconta prea multe. Ei, saracii, sunt dusi cu zaharelul retetelor compensate care sunt, de fapt, baza unor venituri uriase.

Este greu de stopat fenomenul, aproape imposibil. O solutie ar fi ca doctorii sa prescrie pensionarilor, in loc de pastile fabricate cine stie unde si din cine stie ce, dimineata o portocala, la pranz doi morcovi si seara o salata de fructe. Si alte plimbari decat pana la farmacia din oras, care da medicamente compensate.

 


Categorii: Editorial

Adaugati un comentariu


 

*