N-ar fi bun pachetul personalizat ?

8 iulie 2013 | 0 comentarii |

Francisco StoicaMa intereseaza mai putin cum va fi cu trambitatul pachet de servicii medicale de baza. Stiu ca poate fi vorba numai despre o diminuare a plajei de tratament pentru bolnavi. Stiu ca se face acest lucru pentru ca nu sunt bani. Ceva nou? Am mai auzit asa ceva. Si, daca vor fi bani si mai putini, se va umbla la pachet, nu? Ceva de genul, pai suntem obligati sa scoatem de pe lista tratarea tuberculozei… Poti spune ceva?

Chiar nu ma intereseaza cate analize mai putem face pe an si nici ce inseamna pachetul suplimentar, prin asigurarile private. Nu vreau sa stiu nici de unde va chinuiti, stimabili guvernanti, sa faceti rost de bani. N-ar fi rau de la camatari, nu? Daca ii scutiti de plata asigurarii de sanatate.

Ma intereseaza foarte putin cum ganditi prioritatile, de puneti in prim plan urgentele, cancerul si alte boli grave, dar probabil nu-l veti primi la usa cabinetului pe cel care spune ca il doare capul pentru singurul motiv ca nu se incadreaza in pachetul de baza, desi ar putea avea o boala grava.

Pe mine ma intereseaza doar doua lucruri.

Primul: de ce ne spune ministrul sanatatii ca din 1947 incoace nu ni s-a spus adevarul. Cu alte cuvinte, toti conducatorii nostri de pana acum ne-au mintit, pe banii nostri. Gestionandu-i! Atat? Adica am dat bani pentru vile si ni s-au livrat colibe imbracate in cuvinte mestesugite, vedeti ce locuinte misto aveti? Cum de si-au permis atat de multi alesi de manuta noastra asa ceva? Cat de mult ne respecta?

Al doilea lucru: de ce va tot jucati cu banii mei fara sa ma intrebati? Ce, este vorba de o donatie?  Atunci sa facem altfel, domnilor! Ia sa incheiati dumneavoastra cu mine un contract anual, din care sa reiasa cum sunt gestionasi banii pe care ii dau eu. O parte pentru cei care nu platesc? In regula, accept. Dar pentru ce ramane sa-mi dati domniile voastre semnatura ca douasprezece luni beneficiez de cincisprezece analize, sapte sedinte la stomatolog, doua interventii de urgenta, o operatie daca este cazul. Iar eu ma angajez ca tot ce depaseste ce scrie acolo, sa platesc. Si in pachetul acela sa treceti ceea ce simt eu ca pot pati, pentru ca imi cunosc organismul si stiu cam ce scartaie. Sau ce spune medicul de familie. Pai, ce facem, umblam cu generalitati? Daca eu stiu ca am de scos doua masele anul acesta, vreau sa fie trecute acolo! Deci, doresc un pachet personalizat, indiferent cat de greu ar fi de realizat acesta.

Spun toate acestea pentru ca pacientul trebuie sa fie urmarit de banii lui. Ar fi prea putini pentru interventii foarte costisitoare? Nu cred, pentru ca, in cazul in care eu nu am nevoie de cele prevazute in contract zece ani, banii s-ar aduna intr-un cont la care casa de asigurari sa poata umbla cu acordul meu. Atunci, batranii rau bolnavi, lasati sa moara pentru ca… au o varsta, ar fi tratati cu mai multa atentie si ar avea mai multe zile.

Spunea ministrul sanatatii ca am fost mintiti. Poate ca daca stiam prea multe despre cum sunt folositi bani nostri, am fi avut dureri de cap. Psihologic, am fost lucrati bine. Ani si ani am stat sub anestezia unuia sau a altuia. Cu speranta adevarului din zicala asa cum nu stiu nimic, sa nu mi se intample nimic.

 


Categorii: Editorial

Adaugati un comentariu


 

*