Praful de pe miliard

20 septembrie 2012 | 0 comentarii |

Francisco StoicaNu am acordat prea multa atentie cat mi se oprea din salariu, in fiecare luna, pentru asigurarile de sanatate. Asa spunea legea ca trebuie sa se intample, deci, ce rost avea sa spun eu, stiti, mi se pare cam mare suma, sau uite, eu as vrea sa dau mai mult… In 35 de ani, multumesc lui Dumnezeu, nu prea am avut probleme de sanatate care sa solicite peste masura, financiar, statul roman.

Este clar ca nu asa se pune problema, din banii adunati se rezolva cazuri grave, foarte costisitoare.  De acord, dar chiar si in aceste conditii,  nu am cum sa nu ma intreb unde se duc atatia bani. Si spun acest lucru pentru ca am cam ramas socat cand, dupa un calcul simplu, am realizat ca am contribuit la asigurarile de sanatate, pana acum, luna de luna, cu aproape un miliard!!! Este o suma, nu? Dintr-un salariu mediu. Pai ar trebui, daca merg la un doctor, sa fiu tratat si cu o cafea. Desigur, nu din banii sai. Ar trebui, la intrarea in spitale sa fie un covor rosu, pe care sa calcam noi, cei care contribuim cu atata banet la bunul mers al sanatatii.

Problema este ca nu am auzit pana acum pe nimeni care sa spuna, fratilor, atatia bani s-au strans anul acesta la fondul pentru sanatate si i-am cheltuit astfel. Ne-au mai ramas sau nu bani pentru anul urmator, iar daca nu ajung, ce spuneti, contribuiti cu mai mult?

Nici vorba de asa ceva. Suspiciunile pe acest subiect au existat si au ramas nelamurite, iar sacul fara fund nu a fost carpit de nimeni. As gandi chiar ca nu ar fi rau sa fim informati, anual, cat s-a folosit din banii nostri, iar daca au ramas, sa-i primim inapoi. De ce nu? Doar avem ce face cu ei, pe praful asta… Banuiala asta, care persista de ani buni, ca tot ce se aduna pentru sanatate nu ajunge unde trebuie, nu face nimanui bine.

Din motive mai putin cunoscute de noi aceasta problema nu este dezvoltata, lamurita, explicata. Si se cauta alte metode pentru a spori bugetul acordat spitalelor. Asa ca, inarmati-va cu bani de vreti anumite analize, sau, daca nu va convine si nu vreti sa va enervati, mergeti la particulari, ca sa stiti una si buna. Dar chiar, ca veni vorba, eu am dat pana acum aproape un miliard si sa ma duc sa-mi fac analize contra cost? Sau sa prind oportunitatea cand se fac analize gratuit, de se duc oamenii cu noapte in cap si se programeaza cu o luna inainte?

Este clar ca pe banii mei, desigur si pe ai altora, ca doar nu sunt eu singurul contribuitor, nu a apucat sa se puna praful. S-au dus ei unde s-au dus, poate cu folos, poate nu. Dar nu pot sa nu ma gandesc cum ar fi fost de i-as fi dramuit eu pentru sanatatea mea, dupa necesitatile imediate. Ca in SUA, unde daca ai bani, se uita la tine, altfel nu. Apoi, zic eu, nu ca acolo, dar nici ca la nimeni…


Categorii: Editorial

Adaugati un comentariu


 

*