Financiarul: Beneficiile unui „pui de somn” in timpul zilei

6 ianuarie 2013 | 0 comentarii |

Albert Einstein, Leonardo Da Vinci, Nikola Tesla, Winston Churchill si John F. Kennedy, toti au cel putin un punct in comun: puiul de somn, de la pranz, in fiecare zi.

 

Asociat cu claritatea, cu o performanta crescuta, memorie si stare de spirit mai buna, somnul din timpul zilei reprezinta o modalitate eficienta pentru a stimula sanatatea mentala si fizica. Multe companii consfintesc acum perioada de somn la birou pentru a creste productivitatea si moralul, potrivit financiarul.ro. .

Sanatatea cardiovasculara este unul dintre principalele beneficii. Cercetatorii greci au descoperit ca barbatii care au dormit in timpul zilei macar 30 de minute, de cel putin trei ori pe saptamana, au inregistrat o diminuare cu 37% a riscului de a muri din cauza unui atac cardiac. Factori precum fumatul, alimentatia si nivelul de activitate au fost inclusi in cadrul acestui studiu.

Managementul unei greutati corporale sanatoase este un alt efect al somului de amiaza.Dupa amiaza, atunci cand energia scade in mod natural, cafeaua si zaharul au tendinta de a fi stimulente obisnuite. Insa, starea de somnolenta de la amiaza este asociata cu o reducere usoara a temperaturii corpului, semn prin care organismul ne spune ca vrea sa atipim un pic.

Prin incercarea de a alunga aceasta stare de somnolenta cu ajutorul cafeinei si a gustarilor dulci, bioritmul este perturbat, caloriile suplimentare sunt consumate si incepe o adevarata cursa roller-coaster a punctelor maxime si minime ale nivelului energetic. Acest ciclu vicios contribuie la kilogramele in plus nedorite.

 Vigilenta, stare de spirit imbunatatita si performanta. Un pui de somn in mijlocul zilei te poate ajuta in cazul depresiei, a monotoniei si a lipsei de claritate, toate acestea afectand performanta fizica si mentala. Asa cum se poate vedea in cadrul analizei stiintifice intitulate „Scrisoarea de Sanatate Harvard”, intr-un studiu din Noua Zeelanda, s-a descoperit ca „majoritatea controlorilor de trafic aerian care lucreaza in schimburi de noapte au avut un punctaj mai bun la testele de vigilenta si performanta, daca profitau de o perioada planificata de somn de aproximativ 40 de minute”.

 Potrivit doctorului Sara Mednick, cercetatoare in ceea ce priveste medicina somnului, un pui de somn are si alte beneficii: incetineste procesul de imbatranire; intareste apetitul sexual; accelereaza abilitatea de a efectua sarcini motorii; imbunatateste modalitatea in care organismul utilizeaza carbohidratii; minimizeaza hormonii de stres; atenueaza migrenele; reduce „palavrageala cerebrala” inainte de somnul de noapte.

 

Cititi articolul integral in Financiarul.ro


Categorii: Lifestyle, Mass-media

Adaugati un comentariu


 

*