De ce ne e somn dupa masa bogata de Craciun?

25 decembrie 2015 | 0 comentarii |

Cercetatorii au stabilit ca alimentele bogate in grasimi au efect de „somnifer”, iar consumul acestora in cantitati mai mari decat cele recomandate poate avea ca efect imediat si aparitia starii de somnolenta in timpul zilei.

 

oboseala dupa masaMoleseala si somnolenta care apar deseori dupa o masa imbelsugata sunt binecunoscute, mai ales in cazul mesei de pranz, cand oamenii sunt tentati sa manance mai mult. Multi si-au facut chiar un obicei ca dupa masa principala sa se retraga in pat pentru un pui de somn, tocmai din cauza acestei stari de oboseala, obicei pe care mdicii nu il recomanda.  Starea de somnolenta aparuta in timpul zilei si oboseala sunt efecte foarte raspandite in lumea moderna, iar frecventa aparitiei acestora este in continua crestere.

Cercetatorii americani au facut un studiu pentru a afla care este explicatia aparitiei starilor de somnolenta dupa mesele bogate si au stabilit ca exista o legatura directa intre alimentele bogate in grasimi si acest fenomen. Studiul arata ca starea de somnolenta va aparea cu atat mai repede cu cat este mai mare cantitatea de grasimi consumata, aratand totodata ca persoanele care consuma alimente bogate in carbohidrati se vor bucura de o dispozitie mai buna si se vor simti chiar revigorate dupa masa.

 

obosealaIn cadrul studiului au fost incluse 31 de persoane cu greutate normala si clinic sanatoase, cu varste cuprinse intre 18 si 65 de ani. Niciunul dintre participanti nu s-a confruntat cu tulburari de somn, cum este apneea. In timpul studiului, voluntarii si-au petrecut patru nopti intr-o camera speciala, unde le-au fost monitorizate obiceiurile alimentare si starile de somnolenta resimtite. La final, oamenii de stiinta au observat ca exista o legatura consistenta intre consumul de grasimi si aparitia oboselii.

S-au luat in considerare si alti factori pentru a se ajunge la o concluzie, printre care varsta, indicele de masa corporala, cantitatea de calorii ingerate si orele de somn. Cercetarile au scos la iveala ca starea de oboseala nu se manifesta atunci cand sunt consumate alimente bogate in proteine.

Alimentele consumate nu afecteaza doar starea de somnolenta, ci ar putea influenta si modul in care se desfasoara somnul pe timpul noptii.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*