Cum se explica starea de somnolenta aparuta dupa mesele copioase

Cercetatorii au stabilit ca alimentele bogate in grasimi au efect de „somnifer”, iar consumul acestora in cantitati mai mari decat cele recomandate poate avea ca efect imediat si aparitia starii de somnolenta in timpul zilei.

 

masa de craciunEste binecunoscut efectul de moleseala si somnolenta care apare deseori dupa o masa imbelsugata, mai ales in cazul mesei de pranz, cand oamenii sunt tentati sa manance mai mult. Multi si-au facut chiar un obicei ca dupa masa de pranz sa se retraga in pat pentru o scurta siesta, tocmai din cauza acestei stari de oboseala, obicei pe care medicii nu il recomanda. Starea de somnolenta aparuta in timpul zilei si oboseala sunt efecte foarte raspandite in lumea moderna, iar frecventa aparitiei acestora este in continua crestere

Cercetatorii americani au facut un studiu pentru a afla care este explicatia aparitiei starilor de somnolenta dupa mesele bogate si au stabilit ca exista o legatura directa intre alimentele bogate in grasimi si acest fenomen. Studiul arata ca starea de somnolenta va aparea cu atat mai repede cu cat este mai mare cantitatea de grasimi consumata, aratand totodata ca persoanele care consuma alimente bogate in carbohidrati se vor bucura de o dispozitie mai buna si se vor simti chiar revigorate dupa masa.

 

oboseala somnIn cadrul studiului au fost incluse 31 de persoane cu greutate normala si clinic sanatoase, cu varste cuprinse intre 18 si 65 de ani. Niciunul dintre participanti nu s-a confruntat cu tulburari de somn, cum este apneea. In timpul studiului, voluntarii si-au petrecut patru nopti intr-o camera speciala, unde le-au fost monitorizate obiceiurile alimentare si starile de somnolenta resimtite. La final, oamenii de stiinta au observat ca exista o legatura consistenta intre consumul de grasimi si aparitia oboselii. S-au luat in considerare si alti factori, pentru a se ajunge la o concluzie, printre care varsta, indicele de masa corporala, cantitatea de calorii ingerate si orele de somn. Cercetarile au scos la iveala ca starea de oboseala nu se manifesta atunci cand sunt consumate alimente bogate in proteine.

Alimentele consumate nu doar induc starea de somnolenta, ci ar putea influenta si modul in care se desfasoara somnul pe timpul noptii.

 

burgerCercetatorii au realizat chiar si o lista cu alimentele cele mai bogate in grasimi care pot induce rapid starea de somnolenta, printre acestea numarandu-se cartofii prajiti, alimentele tip fast-food sau pestele prajit. Asadar, cand expertii in nutritie recomanda consumul de peste de cateva ori pe saptamana, trebuie sa intelegem ca ei nu se refera la pestele gatit prin prajire. Nu doar alegerea tipului de peste este esenţiala in mentinerea sanatatii organismului, ci si modul de gatire are importanta majora pentru sanatate. O bucata de peste prajit furnizeaza aproximativ 138 de grame de grasime, indeajuns cat pentru trei zile.

De asemenea, studiul a evidentiat ca toate variantele de burgeri la care se adauga si diferite sosuri pot genera starea de oboseala in timpul mesei. Un meniu format din hamburger si cartofi prajiti, la care se adauga diferite tipuri de topping, poate furniza corpului nu mai putin de 100 de grame de grasime, cantitate mai mult decat necesara sa imbie la somn.

Totodata, dupa calculele oamenilor de stiinta, trei portii de aripioare de pui prajite aduc corpului 108 grame de grasime, pentru a atenua efectul de somnolenta fiind recomandata ca garnitura o salata de cruditati.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*