TERAPEUTUL TAU: Despre moralitate si ordine sociala

21 martie 2015 | 2 comentarii |

Avem nevoie de reguli impartasite si de o coordonare care sa selecteze valorile, pentru a ne recapata confortul psihologic, ordinea interioara.

 

Taisia TRICA , psihoterapeut

Taisia TRICA , psihoterapeut

Ne plangem, de dimineata pana seara, de tot felul de lucruri. Suntem permanent nemultumiti de ceilalti, de sistem, chiar de noi. Ne revoltam pentru lucruri minore, incercam sa ocolim regulile si, cand nu reusim iarasi ne revoltam.

Ne urmarim doar drepturile si uitam uneori uitam de obligatiile noastre. Suntem revoltati pe toti si pe toate, uitand ca si noi suntem parte din sistem. Cu cat suntem mai revoltati, cu atat disconfortul nostru psihologic este mai mare.

Modul in care gandim si percepem realitatea influenteaza si campul in care noi traim.

Acum cateva zile, in trei minute am inregistrat auditiv si vizual trei situatii :

– Un tanar, 17 ani, arunca un ambalaj pe jos. La 1 metru era un cos de gunoi ;

– O doamna isi arata nemultumirea ca mama dumneaei nu a fost lasata de soferul unui maxi-taxi unde a dorit, ci in statie ;

– Doua angajate se laudau cum au plecat ele mai repede de la program si cum nu au vrut sa dea socoteala celei care a incercat sa le opreasca.

 

egoistCredeti ca aceste lucruri nu au treaba cu psihologia ? Au. In toate cazurile avem de a face cu o raportare defectuoasa la regula, prin urmare avem o problema de interiorizare a autoritatii, ceea ce in aceste situatii conduce la indisciplina. Tanarul nostru este nepasator, doamna-fiica este agresiva, angajatele nemultumite, revoltate.

Niciuna dintre aceste emotii nu a fost declasata de ganduri si atitudini functionale si in niciun caz nu pot sa ne situeze intr-o stare de confort psihologic. Gandurile eronate ale acestora ar fi : «Nu eu sunt responsabil cu asta (curatenia), altii sunt» sau «Spatiul public nu este responsabilitatea mea»; «Eu am drepturi, numai eu am drepturi, nu conteaza pe cine incurc sau cui ii fac probleme»; «nu suntem multumite de salariu, de program si prin urmare incercam sa trisam».

Toate acestea conduc la o interpretare gresita a realitatii, la o neasumare psihologica a existentei proprii. Lumea in care traim poate fi minunata doar daca noi, care suntem elemente din aceasta lume, ne straduim sa fie astfel. Schimbarea ar fi de dorit sa plece de la noi.

 

libertatea 3Noi, oamenii, avem nevoie de reguli impartasite si de o coordonare care sa selecteze valorile. Avem mult mai multa libertate de a alege, ierarhiile si birocratiile se prabusesc, iar toate aceste schimbari aduc cu ele mai multa prosperitate, democratie si libertate, ca si o societate mai deschisa.

Dar… aceste avantaje, recunoscute unanim, sunt insotite si de aspecte mai putin faste, cum sunt cresterea infractionalitatii, a dezordinii sociale, dezmembrarea familiei, fenomene de jungla urbana, reducerea fertilitatii, slabirea increderii, insingurare, incertitudine, lipsa de securitate, de moralitate.

Cu putin efort de vointa ne putem deschide inima si mintea, iar astfel putem face ca toate acestea sa se schimbe. Putem, fiecare cate putin, sa contribuim la confortul psihologic individual si general. Trebuie sa invatam sa respectam, plecand de la a ne respecta pe noi insine.

 

libertatea de a alegeDaca vrem sa avem o stare psihica sanatoasa, suntem datori sa avem grija de felul in care dezvoltam propria inteligenta academica, emotionala, sociala si interumana, pentru a fi apoi capabili sa transmitem si altora principiile si regulile bazate pe o viata sanatoasa, pe lucruri naturale. La fel ca niste gradinari, care primim aceste seminte in dar, este necesar sa le cultivam si sa le multiplicam in permanenta, dar mai ales sa nu le hranim cu chimicale si pesticide daca vrem sa obtinem o floare frumoasa si sanatosa.

Viata noastra socio-psihologica a cunoscut o multime de rele: relatiile sociale, economice si culturale au devenit tot mai tehnologizate, individualismul tot mai pronuntat a subminat aproape toate formele de autoritate, slabind familiile, comunitatile si natiunile.

Mai devreme sau mai tarziu, pentru a ne recapata confortul psihologic, ordinea interioara, vom crea reguli morale care sa ne consolideze existenta in cadrul comunitatilor, vom tinde tot mai mult catre cooperare. O comunitate puternica este consolidata de reguli morale solide.

 

*Taisia Trica este psihoterapeut, specialist in psihoterapie integrativa, consiliere psihologica, consiliere institutionala, consiliere cariera si management

 



Comentarii (2)

  1. Miron Bercescu spune:

    Poate ca explicatia sta in modul in care autoritatile din Romania isi fac imagine publica mediatizand doar drepturile celor care le dau votul, uitand sa vorbeasca si de obligatii (pe acestea le impun fara un cuvant), astfel ca oamenii, in graba zilnica de a-si asigura traiul, au uitat de moralitate, de scara valorilor si de decenta!
    Este greu de dat o solutie, dar poate daca fiecare dintre noi am face cate putin, la nivel de familie, la serviciu sau intre prieteni, nici mass-media, nici politicul nu ar mai avea incotro si si-ar reconsidera pozitia!

  2. Ioan Enescu spune:

    Mult adevar in ceea ce spuneti doamna Taisia. Multumim pentru articolele si sfaturile cu care ne onorati in fiecare saptamana! Toata admiratia!

Adaugati un comentariu


 

*