dailybusineess: „Pacientul” Romania la analize. Cum arata radiografia economica si care sunt sansele

15 august 2012 | 0 comentarii |

Economia Romaniei este precum un pacient caruia i-a scazut febra severa, iar medicii anunta ca este pe cale de insanatosire. Pentru a iesi din spitalul unde l-au trimis bolile (criza, ineficienta sistemului), are insa nevoie sa urmeze strict tratamentul (reformele) si sa se abtina de la vicii (scandal politic, coruptie).

 

Aceasta ar fi, in esenta, radiografia economica a Romaniei anului 2012. Seful misiunii de evaluare FMI, Erik der Vrijer, a declarat, marti, la finalul vizitei de la Bucuresti, ca Romania va inregistra in acest an un avans economic de 0,9%, sensibil sub nivelul prognozat anterior, de 1,5%. 

Motivul? Pe langa „bolile” deja clasice (sistem bugetar ineficient, firme de stat falimentare etc), Romania nu s-a tinut de „tratamentul” cu fonduri europene si, in plus, s-a trezit pe cap si cu o seceta cumplita si o criza politica datatoare de batai de cap.

Vestea buna este ca „pacientul” Romania s-ar putea face bine anul viitor.

FMI prevede anul acesta o crestere economica putin sub 1%: Practic, prognoza noastra este de 0,9%, iar recuperarea urmeaza sa inceapa, realmente, in 2013”, a spus de Vrijer.

Pe termen mediu, noi credem ca aceasta tendinta a cresterii poate sa ajunga pana 3%, gradual. Nu este foarte mult pentru o piata emergenta, pentru o economie dintr-o piata emergenta care are mult de recuperat”, a adaugat acesta.

(Citeste mai mult…)


Categorii: Economic, Mass-media

Adaugati un comentariu


 

*