CAPITAL: Coloana vertebrala a sistemului sanitar: medicii romani, cei mai obositi din UE
Desi directivele europene stabilesc ca un medic nu poate lucra mai mult de 48 de ore pe saptamana, medicii romani ajung sa lucreze dublu, din cauza lipsei de personal, care sa faca rotatia corespunzatoare.
Aceasta situatie se mai regaseste in Europa de Sud si Est, dar Romania este mai afectata din cauza numarului mic de medici, de circa 45.000. Astfel, neclaritatile legislative si particularitatile din sistemele sanitare ale tarilor UE au creat o situatie in care exista o mare varietate pe intreg teritoriul Uniunii in modul si mai ales timpul de lucru al personalului medical. Modelele flexibile privind timpul de lucru au fost implementate cu succes in special in jumatatea de nord a Europei, in timp ce in Sud si Est, medicii lucreaza peste puteri, de cele mai multe ori.
In conformitate cu Directiva UE privind timpul de lucru (2003/88/CE), fiecare stat membru trebuie sa se asigure ca fiecare lucrator are dreptul la:
- o limitare a timpului de lucru saptamanal, care nu trebuie sa depaseasca 48 de ore, in medie, inclusiv orele suplimentare
- o perioada minima de repaus zilnic, de 11 ore consecutive, in fiecare 24
- o pauza in timpul de lucru, in cazul in care lucratorul este la datorie pentru mai mult de sase ore
- o perioada minima de repaus saptamanal de 24 de ore neintrerupte pentru fiecare perioada de sapte zile, care se adauga la cele 11 ore de repaus zilnic.