Fosti sefi de la Sanatate, dati de Guvern pe mana DNA si ANI

4 noiembrie 2012 | 0 comentarii |

Corpul de Control al Primului-ministru a anuntat astazi va sesiza Directia Nationala Anticoruptie in privinta unor posibile fapte de natura penala care au fost constatate in cadrul unei actiuni de verificare privind activitatea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

 

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) va fi reclamata la DNA, din cauza modului defectuos in care reprezentantii CNAS si ai Ministerului Sanatatii din perioada 2009 – 2010 si-au exercitat atributiile de serviciu privind realizarea unei evidente a platitorilor contributiei trimestriale (taxa clawback),  informeaza Guvernul printr-un comunicat remis presei, astazi.

Din aceasta cauza, Corpul de Control al Primului ministru a stabilit, in urma verificarilor incheiate zilele acestea, ca s-a produs un prejudiciu „ in suma totala de 189.763.842 lei, reprezentand contributii trimestriale aferente perioadei trimestrul IV 2009 – trimestrul III 2010” care nu au fost incasate. Suma „constituie paguba la bugetul statului, prin bugetul Ministerului Sanatatii” se precizeaza in comunicatul amintit.

Mai mult, potrivit raportului Corpului de Control prezentat in sinteza astazi, presei „ordonantarea de plata nr. SI1717/27.10.2011 in suma de plata de 57.028.989,78 lei si ordonantarea de plata nr. SI1536/28.09.2011 in suma de plata de 3.808.415,35 prezinta corecturi/stersaturi (cu pasta alba), fara a avea inscrisa data si semnatura persoanei care a efectuat modificarea, ceea ce contravine prevederilor legale referitoare la intocmirea si utilizarea documentelor financiar-contabile”.

In acelasi comunicat se afirma de asemenea ca „practic, intreaga activitate a CNAS a fost decisa de un numar de 2 sau 3 membri ai consiliului de administratie care in perioada 16.06.2011-31.03.2012 au luat 13 hotarari, toate in cadrul sedintelor extraordinare”, in loc de 7 membri cat era normal si legal, astfel fiind „incalcate prevederi legale privind angajarea, lichidarea, ordonantarea si plata cheltuielilor institutiilor publice”.

In plus, CNAS nu are o evidenta clara si completa a celor care trebuie sa plateasca asigurarile de sanatate. „In perioada supusa verificarilor, unele angajamente bugetare individuale/globale care au stat la baza platilor aferente realizarii sistemului informatic unic integrat nu contin date referitoare la subdiviziunile bugetare aprobate, fiind astfel incalcate prevederi legale privind angajarea, lichidarea, ordonantarea si plata cheltuielilor institutiilor publice”, se mai spune in documentul amintit.

Geza Molnar si Ladislau Ritli

De asemenea, Corpul de Control va sesiza Agentia Nationala de Integritate in cazul doctorului Molnar Geza care, in perioada 25.03.2011-31.03.2012, a fost atat membru in Consiliul de Administratie al CNAS cat si al  Consiliului de Administratie al SC Antibiotice SA Iasi, in acest fel fiind „incalcata norma imperativa din art. 310, alin. 1 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, ce interzice membrilor CA al CNAS sa detinta functii in cadrul societatilor comerciale cu profil farmaceutic”.

Vinovati pentru neregulile constatate de Corpul de Control al Primului ministru sunt „presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (Lucian Duta – n.r.), care nu a luat masuri in vederea organizarii unei evidente complete a platitorilor contributiei, stabilirii corecte a contributiei datorate de acestia, verificarii corectitudinii si realitatii declaratiilor depuse in vederea determinarii exacte a sumelor datorate de platitori, si ministrul Sanatatii (Cseke Attila si Ladislau Ritli – n.r.) care, in calitate de  ordonator de credite, raspunde de realizarea veniturilor, in temeiul dispozitiilor art. 22, alin. 2, lit. B din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice”.

Prejudiciul retinut in urma verificarilor efectuate de Corpul de Control al Primului-ministru fiind mai mare de un milion de euro, va fi sesizata Directia Nationala Anticoruptie, organul de urmarire competent sa cerceteze posibilele fapte de natura penala constatate in cadrul actiunii de control privind activitatea CNAS, se mai precizeaza in comunicat.

Perioada supusa controlului a fost 1 ianuarie 2009 – 31 martie 2012, respectiv pana la 30 septembrie 2012 pentru verificarile efectuate cu privire la gestionarea contributiei datorate de detintatorii autorizatiilor de punere pe piata a medicamentelor.


Adaugati un comentariu


 

*