Belgienii vin la Buzau pentru evaluarea ultimului protocol

29 noiembrie 2012 | 0 comentarii |

Flamanzii vor sa continue sa sprijine insa activitatea Crucii Alb-Galbena buzoiana, a carei activitate o apreciaza ca „remarcabila”.

Timp de 20 de ani, Guvernul Flandrei de Est a finantat Spitalul Judetean Buzau si Crucea Alb-Galbena cu 2,4 milioane de euro.

 

La inceputul lunii aprilie, belgienii din Flandra de Est isi luau „adio” de la buzoieni, dupa 20 de ani in care printr-o colaborare mai mult decat prietenoasa, au sustinut financiar sistemul sanitar  si unele proiecte sociale si de educatie.

Cadoul oferit de Guvernul flamand la ultimul protocol este de 91.000 de euro, pentru anul acesta. Cea mai mare parte din acesti bani, 60.000 de euro, s-a alocat Fundatiei „Crucea Alb-Galbena” (10.000 de s-au folosit de partea belgiana pentru instruirea personalului), „copilul de suflet” al fostului deputat Jean Pierre Van der Meiren, cel caruia i se datoreaza, in cea mai mare masura, implicarea substantiala a Flandrei Orientale in ridicarea standardelor de acordare a asistentei medicale la Buzau.

Tot atunci, Spitalul Judetean de Urgenta primea, pentru ultima data, 27.000 de euro, destinati achizitionarii de „uniforme” pentru personalul sanitar si de lenjerii pentru toate cele peste 900 de paturi de care dispune unitatea medicala. S-a spus atunci ca „este ultima vizita de lucru”, dar se pare ca belgienii nu se indura inca sa renunte la „prietenia” care-i leaga de Buzau. Se pare insa ca belgienii nu se pot desparti usor de Buzau si se simt inca legati de colaborarea cu cei cu care au infaptuit lucruri care in urma cu 20 de ani erau pentru noi de neinchipuit.

 

„Copilul bun” este rasplatit

 

Luna viitoare, mai precis pe 11 decembrie, o delegatie a Flandrei de Est se va afla din nou la Buzau. Special, pentru Crucea Alb – Galbena. Delegatia flamanda vine pe 9 decembrie la Bucuresti, dar si la Buzau, cu scopul declarat de a vedea cum poate fi ajutata Crucea Alb-Galbena pe viitor, acum ca protocolul oficial se incheie.

Pe langa filiala Bucuresti, cea din Buzau are o activitate remarcabila, ceea ce nu s-a reusit in alte orase. Delegatia ii are in componenta si pe prietenii nostri de suflet, Eddy Couckuit, cel care l-a inlocuit pe Jean-Pierre in Parlamentul Flandrei de Est si care isi inceteaza mandatul  la sfarsitul anului 2012, pe William Blondeel, inalt functionar al Parlamentului Flandrei de Est, care a fost implicat in parteneriatul cu Buzau de la inceputuri,  atat la spital – 1995, cat si la Crucea A-G – 2003”, explica Adriana Pietrareanu, reprezentantul belgienilor in Romania in cadrul protocolului Buzau-Flandra de Est, noua tenatativa a belgienilor de a continua relatia cu Buzaul.

Crucea Alb-Galbena Buzau este considerata de belgieni „centru de referinta” pentru felul in care si-a desfasurat activitatea, a cheltuit banii pe care i-a avut la dispozitie si a intocmit rapoartele de activitate.

 

O „nastere grea”

 

 Filiala Buzau Crucii Alb-Galbena a fost infiintata cu foarte mari chinuri, la insistenta „incapatanata” a lui Jean-Pierre, care a venit de doua ori special pentru asta la Buzau si tot de doua ori a plecat inapoi cu banii in buzunar.

Dupa mari eforturi facute de mine, care am inteles inaintea autoritatilor buzoiene cat de important este acest serviciu de ingrijiri medicale la domiciliu, dupa ce am batut la toate usile si am explicat cat de important este un astfel de serviciu pentru populatia orasului, am primit ajutor de la Viorel Constantinescu si dr. Cami (Stanciu) Paraschiv, care intre timp devenise director al Spitalului Judetean, am reusit. Apoi, un merit deosebit in functionarea acestui serviciu l-a avut Cristina Vasile (a fost o idee foarte inspirata de a fi propusa director)” isi aminteste Adriana Pietrareanu cat de greu „s-a nascut” la Buzau acest „copil reusit”.

La inceput, singura finantare a fost din partea Flandrei de Est, autoritatile romane abia mai tarziu, cand au vazut cat de solicitate si eficiente sunt serviciile de ingrijire la domiciliu, au inceput sa se implice, timid. S-a ajuns cu timpul ca si Consiliul Judetean, apoi si Ministerul Muncii, sa contribuie cu anumite sume la sustinerea acestor servicii.

Comitetul de conducere a Filialei Buzau a Crucii Alb-Galbena este format din Jean-Pierre Van der Meiren, William Blondeel, Adriana Pietrareanu si Cristina Vasile.

 

Greu cu banii si birocratia…

 

Belgienii au sustinut financiar Crucea Alb-Galbena, in fiecare an, cu sume cuprinse intre 30 000 si 60 000 Euro.

 „Avem foarte multe solicitari, dar lipsa banilor si birocratia ne-au  impiedicat de multe ori sa venim in sprijinul celor care au nevoie de noi. In plus, nu ni se deconteaza anumite servicii, prin Casa de Asigurari, chiar daca le efectuam (legislatia este asa). In evidenta avem, pentru ingrijiri medicale si sociale la domiciliu, aproximativ 500 de persoane/luna, dar de servicii zilnice au nevoie doar aproximativ 60-70 dintre ele. Este o activitate solicitanta, dar avem si satisfactii pe masura. Nu este putin lucru sa vezi ca o persoana se recupereaza cu ajutorul tau dupa un traumatism sever, nici ca isi gaseste alinare in ultimele luni de viata (ma refer la bolnavii incurabili), sau ca un batran iti multumeste ca l-ai spalat, l-ai ingrijit si i-ai dat sa manance”, dezvaluie Cristina Vasile, directorul Crucii A-G, putin din partea nevazuta a acestui tip de servicii.

In 2010, belgienii sustineau 70% din servicii, iar in 2012, s-a ajuns ca romanii sa sustina 40% din costurile ingrijirilor la domiciliu. In cazul in care de anul viitor ar disparea sustinerea belgienilor, multi dintre cei care au nevoie de ingrijiri la domiciliu nu ar mai putea beneficia de ele, din lipsa de bani.

 

Uniforme noi la spital

 

Delegatia flamanda doreste sa mearga si la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU), pe care de 20 de ani l-a sustinut cu sume impresionante, in infrastructura, aparatura si specializare a personalului medical.

Am vorbit deja cu dr. Marius Anastasiu, managerul SJU, sa putem da  raportul financiar pentru ultimul protocol (de la parintele Milea, pentru Fundatia Sf. Sava de la Buzau, care a fost sprijinita de asemenea de belgieni, am primit deja acest raport). Suma de anul acesta alolcata spitalului a fost destinata achizitiei de uniforme pentru tot personalul spitalului, campuri sterile si ceva lenjerie in limita banilor. Este, intr-adevar, ultimul protocol. Parteneriatul a inceput in urma cu 20 ani in urma, timp in care peste 100 medici si asistente de la spital, maternitate, pneumologie, directori si autoritati au facut stagii de pregatire in Belgia. S-au investit 2 400 000 Euro in acest parteneriat”, concluzioneaza Adriana Pietrareanu.

La randul sau, dr. Marius Anastasiu, managerul SJU, spune ca „tot personalul va intampina delegatia flamanda in uniforme noi (de culori diferite pentru medici, pentru asistenti medicali si pentru personalul medical auxiliar), inscriptionate pe buzunar cu simbolul Flndrei Orientale, astfel incat nu numai noi sa ne amintim in fiecare clipa de sprijinul lor, ci si bolnavii care vor sti astfel ca o parte din confortul de care beneficiaza astazi in spital se datoreaza prietenilor nostri belgieni”.


Adaugati un comentariu


 

*