Bastoane smart pentru 70 de nevăzători din România

5 mai 2021 | 0 comentarii |

Dispozitivele detectează obstacolele cu ajutorul ultrasunetelor, fiind dotate și cu un sistem care ajută utilizatorul să se orienteze cu ajutorul hărților din telefon.

 

Asociația Zi de Bine și Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială (AMAIS) au lansat azi proiectul „Ochii care nu se uită”, beneficiind de sprijin din partea  Lidl România, EON România şi UniCredit Bank. În cadrul acestui proiect vor fi achiziționate 70 de bastoane smart WeWalk, care vor fi oferite unor persoane cu deficiențe de vedere din toată țara, pentru a le ajuta să se descurce mai ușor în deplasările zilnice.

Beneficiarii vor fi selectați în perioada următoare de către reprezentanții AMAIS, din rândul persoanelor nevăzătoare, în special elevi sau studenți și al tinerilor dependenți sau parțial independenți. Acesta nu este un criteriu exclusiv de selecție, astfel că diapozitivele vor putea ajunge și în posesia unor persoane mai în vârstă, care au dificultăți în a se deplasa, din caza deficiențelor de vedere.

Pentru că utilizarea bastoanelor smart presupune o oarecare pregătire, beneficiarii vor participa pe parcursul acestei luni la sesiuni de training organizate la București, Iași și Cluj, precum și la mai multe evenimente de mobilitate.

 

Bastoanele smart oferă mai multe facilități decât bastoanele obișnuite, ajutând utilizatorul să se orienteze și să evite obstacolele mai ușor. Astfel, la vârf, bastoanele WeWalk sunt prevăzute cu un dispozitiv cu ultrasunete, cu ajutorul căruia sunt detectate obstacolele atât la nivelul solului, cât și deasupra acestuia. În plus, bastonul poate fi folosit ca o extensia a telefonului mobil, rulând o aplicație de navigare instalată pe acesta. Cu ajutorul unui touchscreen amplasat pe baston, acesta se poate conecta cu telefonul mobil, implicit la hărțile de navigare instalate pe dispozitiv. Utilizatorul poate afla astfel care sunt punctele de interes din proximitatea sa, primind și indicații de navigare.

Pentru ca acestea să fie ușor înțelese, softul utilizat de bastoanele smart a fost tradus și în limba română, fiind aduse și îmbunătățiri componentelor ce permit navigarea. Astfel, bastonul smart poate fi folosit ca un dispozitiv GPS, ghidând utilizatorul pas cu pas către o destinație aleasă, din punctul în care se află.

 

Sfârșitul lunii mai va fi marcat și de un eveniment de conștientizare a problemelor cu care se confruntă persoanele cu deficiențe de vedere. La „Sărbătorirea zilei de naştere a lui George”, participanții se vor deplasa în echipe de câte trei membri. Unul dintre ei va fi un nevăzător cu baston clasic, un altul va fi o persoană publică purtând ochelari opaci și folosind un baston clasic, iar un al treilea va fi un voluntar. Echipele vor avea de parcurs o distanță pe un traseu prestabilit, iar la final, nevăzătorii vor primi bastoanele smart testate anterior, în timp ce voluntarii și persoanele publice vor primi ochelarii opaci pe care i-au purtat pe parcursul evenimentului. Scopul acestui eveniment este incluziunea persoanelor cu dizabilităţi în societate şi încurajarea lor în drumul spre independenţă. În acelaşi timp, persoanele fără probleme de vedere vor putea să înţeleagă dificultăţile cu care se confruntă persoanele nevăzătoare.

În România sunt în evidențe peste 100.000 de persoane cu deficienţe de vedere, multe dintre ele folosind bastoane clasice pentru deplasare. Acestea nu le sunt de foarte mare ajutor din cauza amenajărilor inaccesibile dar și a indiferenței societăți față de dificultățile cu care se confruntă un nevăzător. Prin urmare, cei mai mulți nu ies din casă fără însoțitor, având astfel numeroase limitări în ceea ce privește viața socială.

 


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*