Grădină terapeutică pentru pacienții cu boli psihice de la spitalul Bălăceanca

2 iulie 2020 | 0 comentarii |

Pentru implementarea acestui proiect este nevoie de 15.000 de euro, pe care asociația Zi de Bine dorește să îi strângă din donații, în cursul acestei luni.

 

Așa cum ne-a obișnuit în ultima perioadă, la începutul fiecărei luni, asociația Zi de Bine lansează un nou proiect umanitar, provocându-i în special se sărbătoriții lunii să își doneze ziua de naștere și să își mobilizeze cunoscuții pentru a contribui la realizarea proiectului respectiv. De asemenea, este bine venită orice donație, obiectivul fixat pentru luna iulie fiind strângerea sumei de 15.000 de euro, care va fi investită pentru amenajarea unei grădini terapeutice în curtea Spitalului de Psihiatrie Eftimie Diamandescu din localitatea Bălăceanca, județul Ilfov.

Conceptul de grădină terapeutică folosită în terapia pacienților cu afecțiuni psihice a fost introdus în România în urmă cu 6 ani, atunci când, la Spitalul de Psihiatrie Mocrea, din județul Arad, a fost inaugurată prima astfel de grădină, la inițiativa medicilor de aici, care au dorit să aplice un nou tip de terapie, care era deja folosit în spitalele din străinătate.

Pentru că acest tip de terapie s-a dovedit benefic pentru pacienții cu afecțiuni psihice, asociația Zi de Bine, în colaborare cu Microgreens România au decis să amenajeze un astfel de spațiu și la spitalul din Bălăceanca, pentru pacienții de aici. Este vorba de o seră cu o suprafață de 240 de metri pătrați, în care vor fi plantate microplante și flori care vor fi îngrijite de pacienți. Totodată, aceasta va servi și ca spațiu de relaxare pentru aceiași pacienți.

 

Melania Medeleanu

Inițiatorii proiectului spun că în grădina terapeutică vor fi înființate culturi de plante și microplante care se recoltează la intervale scurte de timp, astfel încât toți pacienții să se poată implica în îngrijirea acestora. În plus, o astfel de amenajare în curtea spitalului va fi benefică și pentru personalul medical, care poate profita de clipele de răgaz pentru a se relaxa în acest spațiu.

Pentru ca acest proiect să se materializeze nu este nevoie doar de voință, ci și de aproximativ 15.000 de euro, sumă pa care organizația umanitară dorește să o strângă până la finele acestei luni, din donații.

Procesul de amenajare a spațiului a început odată cu luna iulie, pe lângă plante, în grădina terapeutică urmând a fi amplasate și bănci și foișoare, pe măsură ce vor fi primite donații.

Este cea de-a patra campania a asociației Zi de Bine, iar printre primii care și-au donat ziua de naștere se numără și și Melania Medeleanu, una dintre fondatoarele organizației umanitare, care este născută în luna iulie. Astfel pe Facebook a fost creat un eveniment de fundraising, în cadrul căruia oricine poate dona pentru a o ajuta pe Melania Medeleanu să atingă suma pe care și-a propus să o strângă de ziua sa.

 

Exemplul său poate fi urmat de oricine își serbează ziua în luna iulie, inițiatorii spunând că ar fi nevoie de 150 de sărbătoriți care să strângă de la prieteni, rude și susținători 500 de lei. Cei ce doresc să facă acest gest trebuie să contacteze asociația la adresa de e-mail contact@zidebine.ro sau direct pe pagina de Facebook, pentru a fi creat un eveniment de fundraising pe care să îl promoveze apoi în scopul strângerii unei sume cât mai mari.

Nu doar sărbătoriții lunii se pot implica, ci oricine dorește să contribuie la realizarea acestui proiect. Pot face asta trimițând un SMS cu textul SUS la 8862 (mesaj în valoare de 4 euro), prin transfer bancar în contul deschis la Banca Comercială Română (RON: RO56RNCB0092166359160001), prin PayPal, donaţie on-line prin PAGO, rohelp.ro, BT PAY etc. Mai multe variante de donare se găsesc pe site-ul asociaţiei.

Cu o floare nu se face primăvară, dar cu câteva răsaduri bine alese şi un loc amenajat special pentru ele, poate să fie vară tot timpul anului pentru pacienţii internaţi în Spitalul de Psihiatrie Eftimie Diamandescu. Medicamentele îi ajută să ţină sub control afecţiunea de care suferă, însă grădina le oferă un rost. Într-o lume în care nu-şi mai găsesc locul, se vor simţi din nou utili, vor putea contribui cu timpul şi mâinile lor la ROD. ROST, ROD şi TIHNĂ – asta ne dorim să dăruim în Iulie”, este mesajul transmis de reprezentanții asociației, cu ocazia lansării noului proiect.


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*