Campanie de sprijin pentru primul program personalizat dedicat adolescenților cu autism

24 februarie 2021 | 0 comentarii |

Proiectul a fost lansat la început de an, dar pentru a fi implementat pe termen lung și extins în țară este nevoie de fonduri pe care inițiatorii speră să le obțină din donații.

 

Asociația Help Autism a lansat, la începutul acestui an, un proiect unic în România, prin intermediul căruia dorește să vină în ajutorul adolescenților cu autism. Este vorba de un program personalizat, care să îi ajute pe adolescenții cu această afecțiune să aibă o viață independentă, în condițiile în care cei mai mulți dintre ei nu se pot descurca singuri nici când vine vorba de acțiuni elementare. „În prezent, fără existenţa unui program dedicat, un adolescent cu autism, în vârstă de 12-14 ani, nu poate merge singur la toaletă, nu poate face duş, nu poate sta singur acasă, nu poate să-şi facă un sandwich, nu poate să se dezbrace si să se îmbrace singur, nu poate încuia uşa, nu-şi dă seama de pericol, nu poate traversa strada şi în definitiv nu-şi poate trăi viaţa de unul singur. Aceasta este realitatea majorităţii tinerilor cu tulburări din spectrul autist(TSA)”, se arată într-un comunicat al asociației.

Programul, inițiat pentru a-i ajuta să aibă o viață independentă, se desfășoară într-un spaţiu organizat ca o locuinţă, unde tinerii vor învăţa zi de zi, pe parcursul mai multor luni, cum să se descurce singuri acasă şi în jurul casei, la cumpărături sau pentru o scurtă plimbare în parc.

 

Centrul de terapie a fost denumit Help Home, iar aici adolescenții învață cum să facă aceste lucruri care nouă ni se par banale, prin repetiţie îndelungată, până devin deprinderi. În acelaşi timp, în casa Help Home, adolescenţii pot interacţiona unii cu alţii, sub îndrumarea terapeuţilor, dezvoltându-şi aptitudinile de socializare.

Astfel,  centrul Help Home oferă soluţia personalizată pentru ritmul de învăţare al fiecărui tânăr, însă pentru ca acesta să poată funcționa pe o perioadă cât mai îndelungată, inițiatorii proiectului au nevoie de fonduri.

Totodată, aceștia își propun extinderea programului, prin înființarea de noi centre similare în țară, însă și acest lucru presupune investiții importante.

De aceea, Help Autism a lansat astăzi campania de strângere de fonduri #PotSingur,care subliniază scopul final al programului – acela de a-i ajuta pe adolescenţii cu autism să poată spune #PotSingur la toate acele lucruri mărunte, dar esenţiale, pe care ei nu le pot face încă”.

 

Cei care doresc să sprijine acest proiect și să îl ajute să se dezvolte, pot dona pe site-ul asociației sau trimiţând un SMS cu textul HELP la numărul 8844, pentru a dona 2 euro lunar. De asemenea, companiile se pot implica direcţionând 20% din impozit, alăturându-se astfel partenerilor care au făcut posibilă deschiderea uşii primului Help Home. În același timp, filtrul de Instagram #PotSingur poate fi folosit de cei care îşi doresc să-şi aducă aminte de perioada adolescenţei, încurajând donaţiile pentru cei care încă nu-şi pot trăi adolescenţa singuri.

Statisticile internaționale arată că unul din 54 de copii suferă de autism, iar în România se estimează că trăiesc peste 30.000 de persoane cu TSA, deşi în evidențele oficiale figurează doar jumătate dintre ele, iar 13.905 din cei înregistrați oficial sunt copii.

„Copiii cu autism din România devin adolescenţi şi au nevoie de o terapie specifică pentru a se adapta nevoilor vârstei şi pentru a putea trece în noua etapă din viaţa lor. Fără acest program, tinerii vor rămâne pe viaţă dependenţi tot timpul de ajutorul cuiva, pentru cele mai mărunte acţiuni din viaţa de zi cu zi” – se mai arată în comunicatul asociației Help Autism.

 


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*