Aradul, declarat județ liber de Covid-19

Ultimii pacienți care se mai aflau în spital au fost externați zilele acestea, iar de aproape două săptămâni, nu s-au mai înregistrat cazuri noi.

 

În ziua în care au fost înregistrate la nivel național 450 de cazuri noi de îmbolnăvire cu Covid-19, iar numărul pacienților aflați la Terapie Intensivă a ajuns la 237, autoritățile locale au declarat Aradul județ liber de Covid-19, după ce, oficial, aici nu mai există nici un pacient cu această boală.

Anunțul a fost făcut azi, în cadrul unei conferințe de presă la care a luat parte președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, alături de cadre medicale implicate în îngrijirea pacienților cu Covid-19. Conferința a fost organizată la scut timp după ce ultima pacientă care se mai afla în spital a fost testată negativ, iar medicii au decis să poate fi externată. Astfel, în județ nu mai există nici un pacient internat, iar de aproape două săptămâni, nu a mai fost confirmat nici un caz nou de infectare cu noul coronavirus.

Vestea bună este că Aradul a devenit judeţ liber de Covid-19. Dacă ne raportăm la ultima lună, în medie am avut trei-patru pacienţi internaţi. Nu aş vrea să fac afirmaţii pripite, hazardate, cu atât mai mult cu cât constatăm că la nivelul ţării noastre această pandemie s-a extins în mai multe judeţe, dar aş vrea să subliniez efortul tuturor cadrelor medicale, al specialiştilor şi cetăţenilor, care prin comportamentul foarte responsabil au condus la această performanţă. Datorită măsurilor luate, pandemia este sub control, chiar dacă Aradul este situat la graniţă, chiar dacă suntem un judeţ de tranzit şi trec mii de oameni zilnic prin punctele de frontieră” este anunțul făcut azi de președintele Consiliului Județean Arad.

 

Situația la nivelul județului nu a fost nici pe departe una care să nu ridice probleme, de la începutul pandemiei, aici fiind confirmate 706 cazuri de infectare, iar 79 dintre pacienții confirmați au decedat, cel mai tânăr dintre ei având doar 5 săptămâni.

În toată această perioadă, 1.074 de cadre medicale au fost implicate în combaterea bolii, personalului medical de la Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad alăturându-i-se 150 de cadre angajate în timpul stării de urgență, atunci când afluxul de pacienți cu Covid-19 era foarte mare. De altfel, odată cu anunțul făcut azi de autorități, jumătate din cadrele medicale angajate în perioada stării de urgență și-au încheiat colaborarea cu spitalul arădean.

 

La nivelul județului a fost amenajat și un spital de campanie, care nu a fost folosit de la începutul pandemiei, deși au existat perioade când se înregistrau peste 50 de cazuri noi zilnic. Autoritățile au ținut să mulțumească și comunității locale pentru modul în care s-a mobilizat și s-a implicat în această perioadă în sprijinirea eforturilor de combatere a bolii, fiind făcute donații din partea a peste 23.000 de persoane. Nu în ultimul rând, la acest succes pe plan local a contribuit și comportamentul întregii populații care a conștientizat riscurile și a respectat măsurile de protecție în vigoare, medicii avertizând însă că nu trebuie lăsată garda jos, pentru că pericolul poate reveni.

Între timp, situația de la Buzău este încă departe de cea de la Arad, dat fiind faptul că azi s-au înregistrat alte 30 de cazuri noi, cu două mai puțin decât maximul atins la nivelul județului. Din păcate, azi vorbim și de două noi decese, fiind vorba de doi pacienți care erau internați la Râmnicu Sărat, ambii suferind și de alte afecțiuni cronice. Numărul total de îmbolnăviri a depășit azi pragul de 600, fiind vorba, mai exact de 613 cazuri, dintre care 315 au fost declarate vindecate.


Adaugati un comentariu


 

*