Ziua Regelui

Data de 10 mai are, pentru români, o importantă semnificație istorică. La 10 Mai 1866, Carol I devine domnitor al României. 11 ani mai târziu, statul român își oficializează Independența, iar la 10 mai 1881 România devenea regat.

Timp de opt decenii, din 1867 până în 1947, românii au sărbătorit Ziua Națională a României pe 10 mai, iar din 1881 până în 1947, a zecea zi a Florarului  a fost, deopotrivă,  Ziua Națională și Ziua Regalității.

În aprilie 2015, Plenul Camerei Deputaților a adoptat un proiect legislativ prin care ziua de 10 Mai a fost proclamată sărbătoare națională.

 

Românii nu au rămas „tributari” cu bancurile nici față de monarhie:

***

Era ziua regelui. Și s-a gândit regele romilor să-i facă un cadou, că de, așa se cuvenea între regi. Ce să-i facă, ce sa-i facă? Bani nu mergea. Are regele bani destui. S-a gândit să-i ducă ceva mai deosebit, niște lapte de bivoliță, proaspăt, gras.

A făcut rost de un butoiaș de stejar, nou, frumos. L-a umplut cu lapte de bivoliță și s-a pregătit să meargăla rege, împreună cu familia.

Scenariul era cam așa: Să intre întâi bulibașa, să-i dea laptele și să zică:

-Traiască Măria Sa Regele!

Apoi, după câteva secunde, să intre piranda și să zică:

Și Măria Sa Regina!

După alte câteva secunde să intre copilul lor și să zică:

-Și tot neamul lor!

Se duc ei, intră întâi bulibașa. Dar, cum ținea butoiașul în brațe cu amandouă mâinile, nu a observat pragul, s-a împiedicat și a căzut. S-a spart butoiul, s-a împraștiat laptele … Nervos, dă bulibașa cu coroana de pământ și trage o înjuratură:

Să fie el al dreaq!

Dupa câteva secunde, intră piranda:

Și Măria Sa Regina!

Apoi, copilul:

Și tot neamul lor!…

 


Categorii: Umor

Adaugati un comentariu


 

*