Fostul ministru Eugen Nicolaescu sare in apararea medicilor

16 iulie 2014 | 0 comentarii |

„Scoaterea medicilor din categoria functionarilor publici nu ii absolva de raspundere in fata legii”, sustine liberalul, exprimandu-si acordul cu Colegiul Medicilor.

 

E. Nicolaescu la AG a CMR - 2013

E. Nicolaescu la AG a CMR – 2013

Aflat de multe ori in conflict deschis cu medicii in cele doua mandate de ministru, deputatul PNL Eugen Nicolaescu este primul parlamentar care si-a exprimat acordul cu Colegiul Medicilor din Romania (CMR) si a declarat ca trimiterea spre reexaminare de catre presedinte a Ordonantei 2/2014 avand ca obiectie scoaterea medicilor din categoria functionarilor publici are la baza „o interpretare eronata si neconforma cu realitatea. (…) In primul rand, textul ordonantei produce deja efecte, inca de la inceputul anului, ceea ce nu a afectat cu nimic aplicarea legislatiei care sanctioneaza fapte de coruptie. Din pacate, constatam ca si Ministerul Sanatatii comite o eroare atunci cand afirma ca trimiterea spre reexaminare creeaza disfunctii, dat fiind ca ordonanta este in vigoare si se aplica”, a precizat Nicolaescu.

Liberalul sustine ca scoaterea medicilor si personalului medical din categoria functionarilor publici nu are nicio legatura de principiu cu motivatia invocata de presedinte si nu ii absolva pe acestia de a raspunde in fata legii pentru faptele lor care intra sub incidenta Codului Penal. „Este vorba de fapt despre o viziune care a fost cuprinsa in Programul de guvernare si care pleaca de la principiul ca vorbim despre o profesie liberala, care difera prin natura ei de activitatea functionarilor publici din institutiile publice. Consider ca acest subiect trebuie tratat cu echilibru si scos din sfera speculatiilor, in conditiile in care stoparea exodului medicilor in strainatate este afirmata ca prioritate, de toata clasa politica”, a conchis deputatul liberal.

 

lege malpraxisReamintim ca presedintele Traian Basescu a semnat luni cererea de reexaminare a Legii privind aprobarea OUG nr. 2/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, prin care medicii nu mai pot fi asimilati ca functionari publici in sensul legii penale.

 Intr-un comunicat al Institutiei Presedintiei  se subliniaza ca „prin modificarile operate de articolul I pct. 38 al legii, medicilor li se diminueaza raspunderea penala pentru toate infractiunile la care subiectul activ este un functionar public, in sensul legii penale”.

Ulterior, Ministerul Sanatatii a transmis presei un comunicat in care sustine ca transmiterea spre reexaminare a acestui act normativ poate duce la disfunctionalitati in derularea programelor nationale de sanatate.

La randul sau, Colegiul Medicilor a cerut parlamentarilor din tot spectrul politic sa nu ia in calcul solicitarea presedintelui, pe de o parte pentru ca niciunde in lume medicii nu sunt functionari publici, iar pe de alta parte „in toata Uniunea Europeana se specifica in legislatie, in mod clar, ca in virtutea profesiei sale, medicul nu este nici functionar, nici functionar public”, dar asta nu-l exonereaza de raspunderea penala. In plus li s-a solicitat sa aiba in vedere ca votarea legii in forma initiala este cu atat mai importanta cu cat asimilarea cu functionarii publici este „una din cauzele principale pentru care medicii aleg sa plece in strainatate”.


Categorii: Actual, Legislatie, Medici

Adaugati un comentariu


 

*