Elevi din Scotia invata sa traiasca sanatos, la tara, pe plaiuri buzoiene

Saptamana viitoare, 19 copii ai unei scoli din Scotia vor ajunge in comuna buzoiana Panatau, in cadrul unui proiect Erasmus, finantat din fonduri europene.

 

copii permaculturaIntr-o lume din ce in ce mai industrializata si guvernata de tehnologie, traditia vietii linistite la tara, in comuniune cu natura tinde sa dispara. Pentru a conserva cat mai mult aceasta traditie, in anul 1960, un agricultor austirac a implementat pentru prima data notiunea de permacultura, care defineste o modalitate de proiectare si design a asezarilor umane si sistemelor agricole perene, bazata pe imitarea relatiilor ce exista in ecosistemele naturale. Majoritatea populatiilor native au practicat anumite forme de permacultura inainte de popularea continentului european, iar agricultorul austriac a readus in actualitate aceasta practica.

Bazat pe acest concept, sapte organizatii au initiat de curand un proiect Erasmus denumit „Copiii in Permacultura”, care isi propune sa aduca in scoli educatia referitoare la ecologie si sa creasca in randul tinerilor respectul si aprecierea fata de natura.

Prin intermediul asociatiei Educatie Neoumanista, una dintre cele sapte organizatii implicate in proiect, saptamana urmatoare se va desfasura un schimb de experienta intre un grup de elevi ai unei scoli din Scotia si copiii care beneficiaza de servicii in cadrul centrului de zi Izvorul Sperantei, din comuna buzoiana Panatau.

 

copii permacultura (3)Cei 19 copii din Scotia, cu varste cuprinse intre 11 si 12 ani, vor ajunge in Romania duminica, fiind apoi asteptati la centrul de zi din Panatau. Timp de patru zile, copiii buzoieni din cadrul centrului le vor prezenta elevilor scotieni viata de zi cu zi din satul lor si ii vor familiariza pe acestia cu tehnici traditionale de agricultura. Potrivit organizatorilor, acest schimb de experienta isi propune sa-i determine atat pe elevii romani, cat si pe invitatii lor scotieni, sa aprecieze viata simpla si linista din zonele rurale, in contextul in care, la nivel mondial, se observa o tendinta in crestere de parasire a mediilor rurale, mai ales de catre tineri, in favoarea marilor aglomerari urbane.

In program este inclusa o vizita la o stana traditionala, unde copiii vor ajunge cu carutele si vor degusta branza, smantana si mamaliga oferite de ciobani, invatand totodata cum se face branza. Va urma si o vizita la manastirea Carnu, unde maicutele le vor povesti copiilor cum decurge o zi din viata lor si le vor arata cum reusesc sa se gospodareasca singure.

 

copii permacultura (1)Tot pe parcursul celor patru zile, o echipa de voluntari din Panatau, Patarlagele si Bucuresti va sustine la centrul de zi Izvorul Sperantei mai multe workshop-uri interactive. Elevii romani si scotieni vor lua astfel parte la ateliere de pirogravura si vor invata, de asemenea, sa traga cu arcul si sa-si confectioneze propriile bijuterii din lemn de la Valentin si Anca Culachi-Rosu. Crina Cranta va sustine un atelier de modelaj, folosind lut adunat din raul satului. Mihai Negot, un tanar apicultor, ii va invita sa guste diverse soiuri de miere si le va arata cum sa faca ambalaje pentru mancare, din material textil si ceara de albine, pentru a le inlocui pe cele clasice, din plastic.

Larisa Bratucu, directoarea centrului de zi de la Panatau, impreuna cu voluntarii Florin Vranceanu si Elena Comanescu, ii vor invata pe copii sa faca o casuta de joaca din rachita, iar Andrea Visan le va arata pasii dansurilor traditionale.

La randul lor, copiii scotieni le vor arata colegilor romani fotografii cu localitatile lor natale si le vor oferi mici reprezentatii de muzica si dans scotiene.

 


Adaugati un comentariu


 

*