Farmacistul, profesionist-cheie al sistemului de sănătate românesc

26 ianuarie 2023 | 0 comentarii |

Este concluzia la care s-a ajuns în urma primei conferințe-dezbatere ce a avut loc în cadrul campanei cu tema „Farmacist pentru Sănătate”, inițiată de Facultatea de Farmacie a UMF Carol Davila și Colegiul Farmaciștilor din România.

 

Conferința-dezbatere „Rolul farmacistului în sistemul de sănătate românesc”, primul eveniment al campaniei cu tema „Farmacist pentru Sănătate”, lansată de Facultatea de Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila (UMFCD) din București, a avut loc miercuri, 25 ianuarie, la Palatul Parlamentului, în parteneriat cu Colegiul Farmaciștilor din România și Sănătatea Press Group.

Proiectul are rolul de a accentua importanța domeniului farmaceutic în lanțul sistemului medical din România, a contribuției sale la îmbunătățirea sănătății populației, dar și de a marca centenarul Facultății de Farmacie din București. 

Potrivit organizatorilor, dezbaterea a abordat o temă de interes major pentru comunitatea farmaciștilor și a reprezentat, prin modul de abordare, „un prim pas în demersul de valorificare a profesiei de farmacist, de repoziționare a farmacistului în societate prin consolidarea contribuției pe care acesta o poate aduce în cadrul sistemului național de sănătate. „Nevoia de repoziționare a farmacistului în cadrul sistemului de sănătate românesc este o realitate, de care va trebui ținut cont în toate demersurile viitoare de susținere și promovare a profesiei de farmacist!”, se subliniază într-un comunicat al Colegiului Farmaciștilor din România.

 

Prof. dr. farm. Doina Draganescu

În deschiderea evenimentului, prof. univ. dr. Doina Drăgănescu, decanul Facultății de Farmacie din cadrul UMFCD, a subliniat că, dintotdeauna, cei cu profesii medicale „au lucrat și lucrează împreună, având scopul să aline suferința sau să-l vindece pe cel bolnav”, menționând că acestă campanie, care a debutat cu conferința-dezbatere „Rolul farmacistului în sistemul de sănătate românesc” era atât „dorită” cât și „necesară”.

Pentru a se ajunge la normalitatea care există și în celelalte țări europene și nu numai, decanul Facultății de Farmacie a subliniat că are convingerea că „toți cei care suntem astăzi aici, precum și cei pe care îi reprezentăm, avem aceeași dorință, de a vedea care sunt căile pentru a progresa în înțelegerea corectă a situației de fapt și de a pune în operă ceea ce este realist. Cine altcineva ar putea face acest lucru, dacă nu noi, pentru a începe această campanie, atât de dorită și de necesară, în egală măsură? Cea mai potrivită echipă este cea în care-și dau mâna, pe de o parte profesorii, care asigură formarea de bază, pe de altă parte colegii care au responsabilități legate de autoritatea de stat, în domeniul practicii liberale”, a punctat prof. Drăgănescu.

 

Rectorul UMFCD, prof. univ. dr. Viorel Jinga, a precizat că în cadrul campaniei derulată de Facultatea sa de Farmacie vor avea loc, pe parcursul întregului an, o serie largă de evenimente prin intermediul cărora crede că se va reuși o repoziționare și o redefinire a farmacistului român în epoca modernă a medicinei și a cercetării științifice medicale. Atrăgând atenția asupra faptului că numărul candidaților la facultățile de Farmacie este din ce în ce mai redus, rectorul UMFCD a afirmat că „farmacistul este și trebuie să fie înțeles ca fiind unul dintre stâlpii sistemului de sănătate, fiind un profesionist-cheie pentru sănătatea oamenilor, implicat la nivel de societate în procesul de prevenție a stării de boală, precum și ca parte integrantă a echipei multidisciplinare care se ocupă de îngrijirea pacienților, cu atribuții complexe și esențiale”. Deși profesoriiau o contribuție reală la dezvoltarea acestei profesii”, rectorul Jinga a recunoscut că e nevoie să facem mai mult pentru a crește interesul tinerilor pentru Facultatea de Farmacie. Atât noi, ca citadelă academică, cât și Colegiul Farmaciștilor, trebuie să acționăm ca această profesie să se bucure de interes și respect”.

 

Profesorul Jinga a mai spus că trebuie ținut cont că farmaciștii merită apreciați, în primul rând, pentru importanța pe care o au prin activitățile lor asupra sănătății tuturor, întrucât „eliberarea medicamentului nu este un act doar comercial, chiar dacă este preparat industrial. Farmacistul, absolvent al universităților de medicină și farmacie poate fi în același timp om de laborator sau educator pentru pacienți, iar pentru a-și îndeplini atribuțiile cu profesionalism și eficient, beneficiază de o educație academică solidă și continuă. Avem un învățământ farmaceutic modern, care respectă întru totul standardele europene, actualizat prin pregătirea continuă pentru a fi la curent cu cele mai noi informații din cercetarea din domeniu, învățământ care este punctul de plecare pentru ca să putem fi profesioniști în domeniul farmaceutic. Acesta, la rândul său, este esențial pentru accesul oamenilor la servicii de sănătate de calitate, la medicamente, la terapii și informații sigure și eficiente. De aceea consider că o astfel de dezbatere, precum cea de astăzi, este un prim pas în reașezarea și redefinirea profesiei de farmacist”.

 

Președintele Colegiului Farmaciștilor din România, prof. univ. dr. farm. Dumitru Lupuliasa, a propus sublinierea rolului farmacistului pentru sistemul de sănătate, dar și identificarea cerințelor societății pentru ceea ce farmaciștii pot oferi, considerând că, în momentul de față, aceșpti profesioniști sunt „subutilizați”.

Menționând că au fost deja evidențiate atribuțiile farmaciștilor, președintele organizației profesionale, care are și o experiență de cadru didactic de peste 40 de ani, a adus în atenția participanților la dezbatere că în urmă cu 30 de ani erau în România „9.875 de farmaciști și tot atâtea farmacii. Astăzi, când avem peste 20.000 de farmaciști, trebuie să fim atenți la felul în care are loc dezbaterea, pentru că de foarte multe ori există o legătură între comunitate, farmacie și profesionist. Lucrurile au fost într-o mișcare permanentă, nu a existat de la bun început o anumită direcție în care să mergem și care să fie consolidată. Am realizat acest lucru mult mai târziu, când am renunțat la un sistem care era organizat pe verticală, dorind să-l împărțim în cât mai multe celule, și s-a dovedit că nu a fost lucrul cel mai bun. Pe urmă s-a refăcut, dar tot nu sunt destule posibilități de a face accesul la medicament cât mai bun pentru toată lumea”, a afirmat președintele Colegiului Farmaciștilor din România.

 

Profesorul Lupuliasa a amintit că organizația profesională pe care o conduce este membru al Grupului Farmaceutic al Uniunii Europene, o calitate care „ne onorează dar ne și obligă să fim poziționați pe aceeași linie cu farmaciștii comunitari care se bucură de recunoaștere în cadrul sistemelor europene de asistență primară”, ceea ce înseamnă implicare directă în oferirea de informații de profil pacienților, de recomandări privind utilizarea medicamentelor în diferite afecțiuni, în activități de prevenție, pentru a minimiza impactul bolilor transmisibile prin vaccinare, precum și în abordarea unor servicii noi, care au printre altele rolul de a îmbunătăți eficacitatea unui tratament, asigurând suport serviciilor naționale de sănătate. „Alături de medicii de familie, cred că suntem pilonii de bază ai sistemului, iar o bună colaborare între cele două organizații s-a dovedit extrem de utilă, mai ales în ceea ce privește studiile privind o serie de regiuni din România unde atât farmacia cât și medicina de familie nu sunt prezente așa cum ar trebui, deși toți românii au același drept de a avea acces la asistență medicală și farmaceutică”, a punctat președintele CFR. Exprimându-și speranța că această primă dezbatere va deschide calea unei campanii de succes care să atragă tinerii către profesia de farmacist, profesorul Lupuliasa a atras atenția că este necesară și „o stimulare a profesioniștilor” li o consolidare a percepției publicului privind utilitatea farmacistului.

 

Conf. univ. dr. Diana Loreta  Păun, consilier Administrația Prezidențială, Departamentul de Sănătate Publică, a felicitat organizatorii conferinței și și-a reafirmat sprijinul și implicarea în astfel de campanii, care aduc beneficii suplimentare profesiei de farmacist, sistemului sanitar și populației. „Farmaciștii lucrează în echipă cu medicii, cu asistenții medicali și cu alți profesioniști din sănătate pentru a se asigura că pacienții primesc tratamentul porivit în momentul potrivit și la dozele potrivite. Profesia de farmacist trebuie valorizată, ca parte a unei echipe multidisciplinare care să susțină pacientul în centrul sistemului. În acest context vorbim de un rol cheie al farmacistului, într-un moment critic, în care nevoia de consolidare a capacității naționale de supraveghere și control epidemiologic, dar și promovarea componentei de prevenție și educație pentru sănătatea populației sunt prioritare. Parteneriatul autorități/ societate profesională/ societate civilă/ mediul academic a generat deja o serie de inițiative importante care se pot vedea”, a precizat consilierul prezidențial, care a transmis că Administrația Prezidențială va continua să sprijine parteneriatele care aduc îmbunătățiri sistemului de sănătate.

 

Președintele Comisiei de Sănătate din Senat, prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel a subliniat nevoia ca farmacistul „să fie farmacist înainte de toate” și să i se recunoască statutul real, atât în sistemul public cât și în cel privat. În același timp a apreciat că vaccinarea în farmacii este „excepțională” și s-a oferit să sprijine demersurile farmaciștilor și să răspundă solicitărilor profesioniștilor din sănătate, împreună cu toți colegii săi parlamentari din comisiile de sănătate.

Monica Negovan, reprezentanta Direcției farmaceutice a Ministerului Sănătății, a spus că este nevoie de profesioniști în domeniu, care să contribuie la reglementările necesare și că la nivelul ministerului se fac eforturi pentru stabilirea rolului farmacistului în cadrul asistenței farmaceutice, care „cumva” a fost definit prin publicarea, în noiembrie 2021, a nomenclatorului de servicii farmaceutice, exprimându-și speranța că profesioniștii din UMF vor sprijini în continuare demersurile autorităților.

În completare, prof. Doina Drăgănescu a precizat că printr-un protocol încheiat cu MS, studenții UMFCD au acum posibilitatea să facă practică și în cadrul Direcției farmaceutice a ministerului, să învețe și chiar să contribuie la realizarea politicilor publice de sănătate.

 

Și ceilalți participanți la dezbatere au evidențiat faptul că, indiferent de dificultățile întâmpinate în desfășurarea activității, farmaciștii au abordat o strategie de menținere la un nivel de competență care să asigure atât recunoașterea eforturilor lor de către pacienți, cât și mai ales îndeplinirea obligației de a fi parte activă în echipa medic-farmacist, în așa fel încât triunghiul medic-farmacist-pacient să fie o realitate.

S-au punctat, de asemenea, problemele care încă stau în calea consolidării poziției comunității farmaciștilor în sistemul românesc de sănătate, dar și valorile câstigate în ultimul timp pentru profesie prin demararea serviciilor farmaceutice. S-a subliniat faptul că a continua implementarea serviciilor farmaceutice va însemna realizarea unui obiectiv profesional esențial și va consolida încrederea pacienților și deopotrivă a farmaciștilor în propria lor profesie.

Concluzia a fost că „nevoia de repoziționare a farmacistului în cadrul sistemului de sănătate românesc este o realitate, de care va trebui ținut cont în toate demersurile viitoare de susținere și promovare a profesiei de farmacist”.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*