Ziua Mondială a Farmacistului. La mulți ani!

25 septembrie 2022 | 0 comentarii |

„Farmaciștii uniți în acțiune pentru o lume mai sănătoasă” este tema Zilei Mondiale a Farmacistului din acest an, prin care se evidențiază impactul pozitiv al farmacistului asupra sănătății și consolidarea solidarității în cadrul profesiei.

 

În fiecare an, la data de 25 septembrie se celebrează Ziua Mondială a Farmacistului – World Pharmacists Day, inițiată în anul 2000 de Federația Internațională Farmaceutică (FIP) care lansează anual o temă prin care se aduce în atenția lumii întregi importanța acestei profesii în lanțul sistemelor de sănătate din întreaga lume, având ca obiectiv principal conștientizarea utilizării adecvate a medicamentelor, măsurilor preventive împotriva bolilor și dezvoltarea generală a sistemului de sănătate.

Tema anunțată pentru 2022 este „Farmaciștii uniți în acțiune pentru o lume mai sănătoasă”, prin care se urmărește „evidențierea impactului pozitiv al farmacistului asupra sănătății, în întreaga lume și consolidarea solidarității în cadrul profesiei”, transmite conducerea Colegiului Farmaciștilor din România.

Farmacistul este un profesionist-cheie în sistemul de sănătate, iar Federaţia îi încurajează pe acești profesioniști să valorifice această zi pentru a organiza activități care promovează și pledează pentru rolul farmacistului în îmbunătățirea stării de sănătate în fiecare colț al lumii. În prezent, în România au drept de liberă practică peste 20.000 de farmacişti – o resursă umană importantă – însă percepţia asupra profesiei de farmacist nu este întotdeauna exactă şi completă.

 

Președintele organizației profesionale, prof. univ. dr. farm. Dumitru Lupuleasa transmite că, reflectând la semnificația acestei zile, constată că este evident pentru comunitatea farmaciștilor din România că se află într-un moment în care pot simți „satisfacția parcurgerii celei de-a doua etape a proiectului de implementare a serviciilor farmaceutice, respectiv aprobarea, cu un an în urmă, prin ordin de ministru, a Nomenclatorului de servicii faramaceutice și a metodologiei de punere în practică a acestora. Urmează desigur elaborarea ghidurilor de bună practică farmaceutică pentru fiecare serviciu, organizarea cursurilor de instruire pentru atestarea dobândirii competenței de a presta serviciul avansat respectiv. Așteptăm, cu emoția îndeplinirii unui obiectiv profesional, implementarea serviciilor farmaceutice oferite pacienților. Va fi momentul care va marca valorificarea profesiei de farmacist, repoziționarea farmacistului în societate prin consolidarea contribuției pe care acesta o poate aduce în cadrul sistemului național de sănătate”, precizează președintele Colegiului Farmaciștlor din România.

 

Profesorul Dumitru Lpuleasa amintește că în perioada critică a pandemiei, traversată cu mari dificultăți de întregul sistem medical și de întreaga populație, farmaciștii au fost „obligați” să abordeze o strategie viabilă de menținere la un nivel de competență care să ne asigure recunoașterea eforturilor de către pacienți.

Subliniază însă că, așa cum a transmis și FIP, farmaciștii din Româmoa  nu pot decât să fie de acord cu rolul și importanța consolidării solidarității în cadrul profesiei.

Permiteți-mi, dragi colegi, ca în calitatea mea de dascăl pentru cei care au dorit să îmbrățișeze nobila noastră meserie, să evidențiez, o dată în plus, faptul că Facultatea de Farmacie oferă absolvenților posibilitatea desfasurării activității în farmacia comunitară, în farmacia de spital, în laboratoarele de analize medicale, în industria farmaceutică și cosmetică, sau în cadrul Ministerului Sănătății, a Direcțiilor de Sănătate Publică, a Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, etc.”, subliniază profesorul Lupuleasa, care le-a transmis colegilor săi, de Ziua Mondială a Farmacistului, „La mulți ani!”.

 

Farm. dr. Răzvan Prisada, președintele Aenției Naționale a Medicamentelor tranmite la rândul său că  „farmacistul nu este doar un mediator între medici și pacienți, este un profesionist al sistemului medical, o verigă importantă fără de care acest sistem nu ar putea funcționa. În multe situații, farmacistul reprezintă coloana vertebrală a serviciilor de sănătate, este specialistul care recomandă, informează și consiliază pacienții! Farmaciștii își folosesc cunostințele și expertiza pentru a se asigura că cei care li se adresează folosesc cele mai bune medicamente, că și le administrează așa cum trebuie și mai ales că nu recurg la medicație într-un mod defectuos sau nu au anumite contraindicații. Farmaciștii se asigură că pacienții au acces la medicamentele de care au nevoie și le utilizează adecvat, încercând totodată, ca prin consiliere, să îmbunătățească aderența acestora la tratament”.

Atât în calitate de președinte al ANMDMR, cât și de vicepreședinte al organizației profesionale la nivel național și președinte al filialei Buzău, Răzvan Prisada le transmite colegilor farmaciști din toată țara și din lumea întreagă „să fie sănătoși, să aibă parte de cât mai multe satisfacții profesionale și personale și le mulțumesc pentru profesionalism și dedicare. La mulți ani!”.

Ne alăturăm și noi celor care le mulțumesc farmaciștilor pentru că au grijă de sănătatea noastră și le urăm  „La mulți ani cu sănătate și realizări frumoase!

 

Expertiză, ştiinţă, dezvoltare, empatie – sunt direcţiile pe care evoluează profesia de farmacist în ţara noastră, direcţii care se armonizează, de altfel, şi cu jurământul depus la absolvire: „În întreaga mea activitate de farmacist voi da dovadă de o atitudine profund umană faţă de om şi colectivitate./ Voi respecta demnitatea şi personalitatea bolnavului, exercitând profesiunea cu conştiinciozitate, respectând normele de etică şi de deontologie farmaceutică. /Voi fi corect cu mine însumi şi cu confraţii mei, cărora le voi cere colaborarea, şi nu voi refuza să le acord sprijinul, când mi se va cere, în interesul bolnavului. /Voi păstra secretele încredinţate de pacienţi, chiar şi după decesul acestora. /Nu voi accepta sub nici un motiv ca activitatea mea de farmacist sa fie utilizată impotriva sănătăţii şi vieţii omului. /Voi fi răbdător şi înţelegător faţă de cel care, datorită bolii, nu-mi acordă respectul cuvenit. /Jur, pe onoare, în mod solemn şi liber!

Președintele Dumitru Lupuleasa le reamintește totodată colegilor săi că sunt cu toții membri ai acestei organizații profesionale și subliniază că această calitate este una care le oferă „drepturi, dar impune și obligații. Le cunoaștem! …dar nu trebuie să uităm că numai prin solidaritate în cadrul profesiei, indiferent de sfera de activitate, putem să sprijinim Colegiul în îndeplinirea atribuției pe care o are și pe care i-o cerem mereu: atribuția de a ne apăra demnitatea, drepturile și interesele!”.

 

Sursa foto: fip.orgPreședintele Federației Internaționale a Farmaciștilor, Dominique Jordan, transmite de Ziua Mondială a Farmacistului că tema din acest an, Farmacia unită în acțiune pentru o lume mai sănătoasă, își propune să prezinte „impactul pozitiv al farmaciei asupra sănătății din întreaga lume și să consolideze și mai mult solidaritatea dintre profesii. Invităm colegii din toate sectoarele profesiei de farmacist să ia parte la campanie și să arate lumii cum suntem uniți pentru sănătate, indiferent conflicte, politici, culturi diferite și disparitățile economice.

Obiectivul de dezvoltare durabilă numărul 3 al Națiunilor Unite stabilește o serie de obiective de sănătate, inclusiv pentru bolile netransmisibile (cum ar fi bolile cardiovasculare, cancerul, diabetul, bolile respiratorii cronice și sănătatea mintală) și bolile transmisibile (de exemplu, HIV, tuberculoza) și boli tropicale neglijate. Am observat îmbunătățiri în multe dintre aceste domenii, iar cu profesia noastră ar trebui să ne mândrim și să ne facem cunoscute contribuțiile. Cu toate acestea, pandemia de COVID-19 a împiedicat progresul și este imperativ să ne mobilizăm pentru a reconstrui mai bine, a declarat președintele FIP, domnul Dominique Jordan.

Campania de Ziua Mondială a Farmaciştilor este condusă de FIP (Federația Internațională a Farmaciștilor) în fiecare an şi oferă o oportunitate de a promova profesia de farmacist. Solicităm ca organizațiile și persoanele fizice să folosească materialele oficiale ale campaniei FIP sau ca FIP să fie recunoscut în orice materiale sau evenimente alternative dezvoltate de Ziua mondială a farmacistului. Nu sunt necesare taxe pentru utilizarea acestor materiale. Vă rugăm să adresați orice întrebări către doamna Lin-Nam Wang (linnam@fip.org)”, transmite președintele FIP.

 


Adaugati un comentariu


 

*