SMURD a împlinit 32 de ani. La mulți ani salvatorilor!

25 septembrie 2022 | 0 comentarii |

De la o ambulanţă achiziţionată prin resurse proprii care acorda asistenţă medicală de urgenţă pacienţilor căzuţi în stradă, în Târgu Mureş, în 1990, astăzi vorbim de un sistem complex, integrat, care funcţionează la nivel naţional”, transmite DSU.

 

Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) împlineşte, duminică, 25 septembrie, 32 de ani de la înfiinţare, iar cu acest prilej, conducerea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) subliniază rolul structurii în sistemul integrat de răspuns la urgenţe.

Astăzi, 25 septembrie celebrăm 32 de ani în care Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare -SMURD, prin echipele sale de salvatori a reușit să se poziționeze în toți acești ani ca parte indispensabilă a sistemului național integrat de urgență, salvând vieți, dând o nouă șansă la viață celor aflați în suferință”, au transmis reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență, care subliniază că cei 32 de ani de succese se măsoară în vieţi salvate, sub sloganul „Cine salvează o viaţă, salvează o lume”.

De la o ambulanţă achiziţionată prin resurse proprii care acorda asistenţă medicală de urgenţă pacienţilor căzuţi în stradă, în Târgu Mureş, în 1990” și până astăzi, când „vorbim de un sistem complex, integrat, care funcţionează la nivel naţional, regional şi local şi care integrează mai multe entităţi civile şi militare cu scopul de a face faţă urgenţelor curente dar şi celor deosebite, inclusiv dezastrelor în cazul în care acestea apar”, arată conducerea DSU.

 

Medicul Raed Arafat, considerat „părintele SMURD” și șeful DSU, subliniază că performanţele dobândite în timp, de salvatori, prin misiune dificile şi complexe la care au participat şi continuă să participe, arată cât de mult a evoluat sistemul integrat de urgenţă în cei 32 de ani, în care s-a transformat continuu, fiind „mereu orientat în a răspunde prompt și eficient nevoilor cetățenilor”. El afirmă că serviciul s-a dezvoltat constant, în ciuda numeroaselor obstacole, şi a ajuns la peste 400 echipe şi la 9 baze aeriene. Milioane de intervenţii au avut loc în cei 32 de ani, iar zeci de mii de persoane au fost salvate, uneori cu preţul vieţii salvatorilor.

Personalul paramedical, alături de celelalte structuri de urgență, aflate în coordonarea DSU (pompieri, medici și asistenți din cadrul SAJ/SABIF și din cadrul UPU/CPU, piloți, salvamontiști și voluntari) sunt componente indispensabile ale sistemului integrat de urgență, care împreună, luptă în scopul de a salva vieți! La mulţi ani, dragi colegi”, a transmis șeful DSU, care le-a mulțumit tuturor pentru implicare şi dăruire, pentru sprijinul şi încrederea acordate acestui serviciu și în mod deosebit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă și inspectoratelor judeţene şi ISUBIF, Inspectoratului General de Aviaţie şi conducerilor spitalelor în structura cărora funcţionează unităţile de primiri urgenţă care reprezintă o parte componentă şi fundamentală a SMURD.

 

În septembrie 1990, sub egida Clinicii de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Târgu Mureș, a început experimentarea unui sistem de urgenţă ce funcţionează şi în alte ţări europene. Acesta avea la bază transferul unui echipaj medical spitalicesc, cu dotarea necesară, la locul unde era pacientul aflat în stare critică, în vederea acordării unui asistente medicale de urgenţă calificate. Echipajul era condus de un medic pregătit în domeniul anesteziei şi terapiei intensive şi în domeniul medicinei de urgenţă.

La început, Serviciul Mobil de Urgenţă şi Reanimare – SMUR avea în dotare o singură maşină echipată pentru intervenţie rapidă, dar transportul pacientului urma să se facă cu o autosanitară a Serviciului de Ambulanţă.

În 1991, SMUR a primit din Germania prima ambulanță de reanimare, sub forma unei donații, iar în 1993, Serviciul Mobil de Urgență și Reanimare (SMUR) devine Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD). După modelul de la Târgu Mureș au apărut astfel de servicii la Oradea și la Sibiu.

În 1994 s-a construit primul departament de urgență unic, având ca model Marea Britanie și Statele Unite, iar pompierii din Scoția au dotat și au instruit pompierii mureșeni și medicii SMURD în ceea ce privește intervențiile la accidentele chimice. S-a creat astfel  prima unitate de intervenție de acest fel a pompierilor din România.

În 1997 s-a înfiinţat noul dispecerat comun între SMURD şi Serviciul de Ambulanţă al Judeţului Mureş, care ulterior s-a multiplicat în toate județele.

În 2001 s-a deschis primul dispecerat integrat 112 care deservește Pompierii, Poliția, Ambulanța și SMURD, care până în 2010 a devenit funcțional în toată țara.

 


Adaugati un comentariu


 

*