Miniștrii Rafia și Dîncu au participat la deschiderea anului universitar de la UMF „Carol Davila”

3 octombrie 2022 | 0 comentarii |

Academicienii Leonida Gherasim și Ioanel Sinescu și profesorul Florian Popa, foști rectori ai UMFCD, au fost invitați de onoare ai evenimentului și li s-a înmânat titlul de Profesor Emerit al universității.  

 

La deshiderea oficială a anului universitar 2022-2023, rectorul Universității de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ (UMFCD) din Bucureşti, prof. dr. Viorel Jinga, a anuțat, astăzi, deschidera Zilelor Universităţii, care până pe data de 7 octombrie vor fi marcate printr-o serie de activităţi academice şi culturale dedicate Medicinei româneşti. La eveniment au fost prezenți miniștrii Sănătății și Apărării, Alexandru Rafila și Vasile Dîncu și foștii Rectori Academician Leonida Gherasim, Prof. Univ. Dr. Florian Popa și Academician Ioanel Sinescu, cărora le-a fost conferit titlul de Profesor emerit al UMFCD.

Urez tuturor un călduros salut de bun venit în noul an universitar și în mod special celor 2.308 de boboci care au ales să-și construiască o frumoasă carieră pe principalele coordonate ale Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila, INIȚIERE, EVOLUȚIE, EXCELENȚĂ, Universitate care astăzi se poziționează în prestigiosul TOP Shanghai în intervalul 101-150 în domeniul «Medical Sciences», pe subiectul «Clinical Medicine» și al cărei obiectiv principal va fi întotdeauna atingerea performanței academice”, a subliniat profesorul Viorel Jinga, rectorul UMFCD.

 

Alexandru Rafila

Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, care este și cadru didactic al UMFCD, le-a spus studenților că „vocaţia de a fi medic, vocația de a fi farmacist, vocația de a fi asistent medical este legată de interacţiunea, empatia și dragostea pentru pacienţi” și i-a sfătuit să nu uite de importanța interacțiunii cu bolnavul, cu pacientul. „Oamenii au nevoie de empatie, au nevoie de sprijinul dumneavoastră, au nevoie să vă împărtăşească durerile lor. Sunteţi generaţia pentru care digitalizarea, telemedicina, inteligenţa artificială vor deveni dominante în ceea ce priveşte dezvoltarea dumneavoastră profesională şi cu siguranţă veţi avea alte oportunităţi decât am avut noi în a interacţiona şi a furniza ceea ce ştiţi dumneavoastră, către pacienţi. Dar vreau să vă rog un lucru care este extrem de important: Nu uitaţi de interacţiunea cu bolnavul, cu pacientul. Oamenii au nevoie de empatie, au nevoie de sprijinul dumneavoastră, au nevoie să vă împărtăşească durerile lor, problemele lor şi să ştiţi că dacă veţi fi empatici, veţi fi apropiaţi de pacienţi, lucrul ăsta s-ar putea să contribuie la vindecarea lor în proporţie la fel de mare ca şi soluţia terapeutică pe care le-o administraţi”, a spus prof. dr. Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății le-a urat succes și le-a transmis studenţilor că este important să-și facă datoria față de ei înșiși, față de părinții care i-au sprijinit să ajungă studenți și să ofere oamenilor din România tot ce învață, să încerce să-și desfășoare „activitatea profesională în România, care are nevoie de voi!

 

Vasile Dîncu

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, le-a transmis studenților militari la medicină că „educaţia este investiţia pe care o naţiune o face pentru viitor și noi, cei care conducem Ministerul Apărării Naționale, considerăm că oamenii sunt resursa noastră cea mai de preţ. Vă încurajez să fructificați la maximum oportunitățile pe care vi le oferă instituțiile militare de învățământ superior și să deveniți suma aspirațiilor voastre cele mai înalte. (…) Misiunea voastră, a fiecărui student, masterand, cursant sau doctorand este grea, fără îndoială, dar este nobilă. Aveți datoria să vă pregătiți, să vă instruiți, să vă perfecționați pentru a deveni acei lideri de care armata noastră are nevoie (…) Într-un mediu de securitate regional și global complex și impredictibil, care pune în fața strategilor militari noi și noi provocări, vă cer, dragi studenţi, să vă instruiţi temeinic, să daţi dovadă  de responsabilitate în pregătire, să luaţi tot ceea ce este mai bun de pe tărâmul ştiinţei şi educaţiei, ca să deveniţi acele cadre militare cu viziune modernă, cu mentalitate de învingători, profesioniști polivalenţi şi competitivi”, a subliniat ministrul Dîncu.

În același timp, ministrul Apărării i-a rugat pe profesori să transmită noii generaţii tot ce cunosc ei mai bine, iar pe părinți să-i sprijine pe viitorii medici.

Studenților, Dîncu le-a dorit „mult succes în pregătire, un an universitar cu împliniri şi cu bucurii, multă sănătate şi fericire!

 

UMFCD are anul acesta 13.276 de studenți, dintre care 11.513 sunt înscriși la studiile de licență, 179 la programele de master, iar 1.584 la studii de doctorat.

2.308 dintre ei suntboboci” ai celei mai vechi și mai titrate instituții de învățământ superior medical românesc vor parcurge cursurile din acest an.

Prof. Dr. Dragoș Vinereanu, Prorectorul Universității de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, a subliniat că instituția de învățământ superior se mândrește cu doi absolvenți laureațo Nobel, respectiv „reputatul profesor Ioan Moraru, laureat al premiului Nobel pentru Pace în anul 1985, al cărui nume îl va purta generația 2022-2028, și George Emil Palade, laureat al premiului Nobel pentru fiziologie și medicină în 1974, al cărui nume l-a purtat promoția noastră de absolvenți de anul acesta, creându-se astfel o continuitate a ideii de performanță la cel mai înalt nivel.

 

Noua generaţie de studenţi medicinişti a Universităţii va purta simbolic, pe tot parcursul anilor de studii de licenţă, numele laureatului premiului Nobel pentru Pace „Prof. Univ. Dr. Ioan Moraru”, doctor docent în ştiinţe medicale, fost şef al catedrei de Anatomie Patologică a UMF „Carol Davila”, director al Institutului de Medicină Legală (1958-1970), directorul Institutului „Victor Babeş” din Bucureşti (1970-1989) şi copreşedinte al organizaţiei mondiale „Medicii lumii pentru prevenirea războiului nuclear”, organizaţie cu care, în anul 1985, a obţinut Premiul Nobel pentru Pace.

Fiul acestuia, Prof. Univ. Dr. Ionuț Moraru, a mulțumit conducerii Universității care  a atribuit numele tatălui său noii generații de studenți.

Rareș Secu, studentul care a obținut cea mai mare medie la admiterea din acest an, a primit ștafeta și numele generației sale.

Un alt moment important marcat de UMFCD a fost acordarea titlului de Doctor Honoris Causa, Rectorului Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Chișinău, Prof. Univ. Dr. Emil Ceban.

 


Adaugati un comentariu


 

*