UMF „Carol Davila” implică medicii de familie într-un proiect inovativ de abordare integrată a bolii cronice de rinichi

26 iulie 2022 | 0 comentarii |

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti a lansat un proiect inovativ de educaţie medicală dedicat medicilor de familie, privind abordarea integrată a bolii cronice de rinichi şi navigarea ghidată a pacienţilor care suferă de această boală.

 

Lansare proiect

Medicii de familie sunt invitați să se alăture unui proiectul inovativ inițiat de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” (UMFCD) Bucureşti, prin Fundația Împreună pentru Educație și Sănătate (fundație a UMFCD), care a semnat, recent, un „contract foarte valoros”, așa cum l-a numit rectorul UMFCD, prof. univ. dr. Viorel Jinga, cu AstraZeneca, care va sprijini punerea în practică a unui proiect inovativ de abordare integrată a bolii cronice de rinichi, ce aduce în prim plan rolul esențial al cercetării și inovației în transformarea managementului bolilor cronice netransmisibile, prin standardizare, aliniere și integrare la standardele internaționale.

Fundamentat pe un parteneriat extins cu comunitatea medicilor de familie, proiectul este centrat pe boala cronică de rinichi (BCR), afecţiune cronică netransmisibilă, mult subdiagnosticată, motiv pentru care este denumită şi „ucigaşul tăcut”. „Se pare că 10% din populația lumii suferă de această boală cronică de rinichi”, spune rectorul UMFCD, subliniind că, în România, prevalența bolii este de aproximativ 7% în rândul populației generale, iar cam 1 din 5 bărbați cu vârste între 65 și 74 de ani și 1 din 4 bărbați de peste 74 de ani se confruntă cu boală cronică de rinichi, în timp ce aceeași boală afectează 2 din 5 femei de 65-74 de ani și 3 din 5 de peste 74 de ani.

 

Prof Dr Viorel Jinga

Boala cronică de rinichi are un impact major atât asupra individului, cât și a sistemelor de sănătate, prin progresia către stadii avansate (când este necesară terapie de substituţie renală, prin dializă sau transplant renal). Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, prof. univ. dr. Viorel Jinga, consideră că „prin lansarea acestui proiect ne-am propus să contribuim, având o analiză pragmatică, fundamentată pe evidenţe ştiinţifice, la dezvoltarea unui cadru optimizat de management al bolii cronice de rinichi. Proiectul, care este unul inovativ mai ales din perspectiva abordării, urmăreşte transformarea managementului bolii cronice de rinichi în România prin: educaţie medicală privind etapele corecte de diagnosticare a bolii cronice de rinichi; extinderea depistării precoce în BCR; integrarea BCR în contextul mai larg al bolilor netransmisibile; consolidarea abordării multidisciplinare pentru un management eficient al pacienţilor cu boală cronică de rinichi. Avem, astfel, dorinţa de a crea un cadru de standardizare, aliniere şi integrare în managementul bolii cronice de rinichi, respectiv un model de bună practică în managementul bolilor cronice netransmisibile în România”.

 

Prof Dr Gabriel Mircescu

Boala cronică de rinichi este în prezent a zecea cauză de mortalitate la nivel mondial și doar 1 din 10 persoane cu boală cronică de rinichi este identificată în stadii în care pot fi luate măsuri pentru încetinirea progresiei și reducerea decesului prematur din cauze cardiovasculare sau renale. Profesioniștii din sănătate consideră că, în contextul în care diagnosticul BCR necesită doar două teste simple de laborator, respectiv „rata estimată de filtrare glomerulară și raportul albumină-creatinină urinară”, subdiagnosticarea reprezintă un paradox care poate și trebuie schimbat.

Prof. univ. dr. Gabriel Mircescu, medic nefrolog, inițiatorul proiectului, subliniază că acesta a fost gândit ca un proiect de cerecetare care se adresează medicilor de familie, „cea mai numeroasă categorie de medici din țara noastră și care, ca de obicei, nu au fost angrenați în acest gen de activități. Pe de altă parte, pentru că sunt nefrolog, mă bucur că în sfârșit, conceptul de boală cronică de rinichi începe să prindă contur în lucrările de licență și master. Și nu în ultimul rând, aspectul inovativ al proiectului urmărește să construiască un instrument care să ajute medicul de familie în diagnosticul, monitorizarea și recuperarea pacientului”.

 

Dr Radu Rasinar – AstraZeneca

Boala cronică de rinichi este în prezent a zecea cauză de mortalitate la nivel mondial și se estimează că va ajunge pe locul 5 până în 2040, fiind strâns legată de alte patologii cronice precum diabetul zaharat sau hipertensiunea arterială, se arată în comunicat.

Impactul major al bolii cronice de rinichi asupra sistemelor de sănătate, prin progresia către stadii avansate (când este necesară terapie de substituţie renală, prin dializă sau transplant renal) a determinat dezvoltarea de planuri naţionale, măsuri şi programe menite să identifice pacienţii cu risc crescut pentru a se putea pune un diagnostic corect şi la timp. „Datele și analizele din studii largi din viața reală indică fără echivoc o mare nevoie medicală neacoperită în BCR, cu mulți pacienți nediagnosticați la timp. Astfel de proiecte sunt critice, pentru că setarea unui standard de management adecvat are potențialul de a preveni progresia bolii și de a reduce complicațiile și decesul prematur. Cu o abordare colaborativă, AstraZeneca, își reafirmă angajamentul de a fi parte la construcția abordării moderne a bolilor cronice pentru pacienții români”, a declarat dr. Radu Rășinar, director general AstraZeneca România.

 

Sursă foto: UMFCD (captură video)

 


Adaugati un comentariu


 

*