Bobocii de la UMFST Târgu Mureș, răsfățații festivității de deschidere a anului universitar

20 septembrie 2022 | 0 comentarii |

La festivitatea de deschidere a anului universitar 2022-2023 de la Târgu Mureș a participat și ministrul Apărării, Vasile Dîncu, pentru a-i susține pe cei 198 de studenți mediciniști militari care studiază aici. 

 

Luni, 19 septemebrie, a avut loc, în Sala de concerte a Palatului Culturii din Târgu Mureș, ceremonia de deschidere a anului universitar 2022-2023 a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade”. După intonarea imnului „Gaudeamus Igitur” și imnului României, conducerea Universității și invitații au rostit discursuri și au adresat urări de „succes” bobocilor și tuturor studenților și cadrelor universitare.

În mesajul său de bun venit, rectorul UMFST, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, a subliniat emoția începutului de an universitar și de început de drum academic al bobocilor, în condiții de normalitate, după doi ani și jumătate de pandemie, dar și speranțele de dezvoltare a învățământului târg-mureșean pe baze științifice moderne.

Mă întreb uneori dacă festivitatea de încheiere sau de deschidere a anului universitar este mai frumoasă, și înclin să cred astăzi că aceasta din urmă este mai deosebită, dintr-un motiv care se leagă mai ales de voi. Este momentul în care mai mult ca oricând vă puneți întrebări, căutați răspunsuri despre cum va fi, ce va fi, ce voi învăța nou… Până la urmă, aceasta este filosofia cunoașterii, la fiecare nivel la care ne găsim”, și-a început discursul, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMFST Târgu Mureș, adresându-se bobocilor.

 

Leonard Azamfirei – Rector UMFST

Rectorul Azamfirei a precizat că, pentru prima dată în istoria sa, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” deschide universitar în trei locații diferite, respectiv, la sediul central din Târgu Mureș unde se vor continua programele clasice și vor fi începute programe noi, la Hamburg unde „în acest an avem 522 de studenți și intrăm în intrăm în relație cu cele 16 spitale cu care Universitatea din Germania are colaborare. Acestora li se adaugă cei peste 727 de studenți la Medicină de la Târgu Mureș și cei 198 de studenți la Medicină militară, astfel că 1400 de studenți internaționali îmbogățesc zestrea spirituală, culturală, intelectuală a universității” și la Bistrița unde se află „copilul nostru mai mic”.

„Aproape 2.400 de studenți se alătură astăzi colegilor care deja au făcut din universitate o a doua casă. Dintre aceștia, 2.067 studenți încep studiile la cele 35 de programe de licență, 640 studenți încep studiile masterale la cele 27 programe de masterat, iar 66 vor începe studiile doctorale. La programele de Medicină în limba engleză sunt înmatriculați aproape 1.400 de studenți internaționali. Dăm astfel viață orașului!”, a spus prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, Rectorul UMFST Târgu Mureș, care și-a încheiat discursul cu „E pluribus unum!” – motto-ul Universității.

 

Vasile Dincu – Ministrul Apararii

La eveniment a participat și ministrul Apărării, Vasile Dîncu, pentru a da astfel un semnal de susținere studenților de la Medicină Militară, unde sunt 198 de studenți militari – 30 în anul I, câte 15 în anii doi și trei, 54 în anul patru, 64 în anul cinci și 20 în anul șase.

Ministrul Apărării a mulțumit universității pentru parteneriatul cu MApN, subliniind că „este o colaborare care ne onorează și mulțumesc întreg corpului didactic pentru formarea medicilor militari în această prestigioasă unitate de învățământ. Sunt convins că succesele acestora vor constitui un plus și pentru universitatea care i-a pregătit”, apreciind că acest parteneriat nu numai că va fi continuat, ci și că „Universitatea din Tîrgu Mureș va deveni partener important pentru ministerul nostru în formarea în domeniul medicinei operaționale și în alte domenii pe care le necesită vremurile de astăzi, mai ales în contextul actual de securitate”.

Adresându-se studenților, ministrul Vasile Dîncu i-a îndemnat să-și urmeze vocația și să împrumute din sufletul lor profesiei pe care și-au ales-o, să își dezvolte creativitatea și să inoveze, astfel încât să contribuie la modernizarea României. Ministrul le-a mulțumit în mod special celor 198 de studenți ai secției de pregătire medico-militară pentru că au ales o carieră militară, asemenea înaintașilor care și-au făcut datoria în războaie, cât și contemporanilor, medici militari și civili, eroii ai națiunii în lupta cu pandemia de coronavirus. „Medicii militari sunt unii dintre cei mai importanți profesioniști ai Armatei României”, a concluzionat ministrul Dîncu.

 

UMFST – Bistrita

În aceeași zi a avut loc și festivitatea de deschidere a anului universitar 2022-2023 pentru cei 100 de studenți ai programului de studii Asistență Medicală Generală din cadrul Facultății de Medicină, extensia Bistrița, organizată la Centrul Cultural Dacia din Bistrița, la care au participat și s-au adresat studenților, în calitate de invitați, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, și Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany.

După intonarea imnului „Gaudeamus Igitur”, rectorul UMFST Târgu Mureş, prof. dr. Leonard Azamfirei, a prezentat structura universității și a spus că „am început cu cei 100 de studenți înscriși la programul de studii Asistență medicală generală, iar anul viitor vom dezvolta programele de studii de Tehnică dentară și Asistență de farmacie”. Odată cu mesajul adresat studenților și cadrelor universitare, rectorul UMFST a subliniat „suportul excepțional” oferit de Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și de Spitalul Județean de Urgență din Bistrița. „Aveți o infrastructură foarte bine pusă la punct, pe care o apreciem și o invidiem, aveți o resursă umană foarte bună, care este în formare, și aveți viziune și curaj și pentru acest lucru trebuie să felicit autoritățile locale – Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Spitalul Județean de Urgență Bistrița. Vrem să construim în Bistrița și un corp profesoral care să includă și resursa umană locală. (…) Am venit la Bistrița și vom rămâne aici pentru a dezvolta”, a punctat prof. Azamfirei.

 

„Bun venit” și o acomodare ușoară cu viața de student le-a urat bobocilor studenți în limba maghiară, prorectorul UMFST, prof. univ. dr. Nagy Előd Ernő, care le-a urat tuturor studenți și cadrelor universitare „succes în noul an universitar”.

Prof. univ. dr. Amelia Tero-Vescan, prodecan al Facultății de Medicină în limba engleză, s-a adresat studenților și celorlalți participați la eveniment în limba engleză.

Câteva cuvinte de „bun venit” a adresat „bobocilor” UMFST și Cristina Hidoș, președinta Ligii Studenților din Târgu Mureș, felicitându-i pentru drumul pe care l-au ales și i-a îndemnat să trateze „cu seriozitate” anii de pregătire și să se implice în avtivități de voluntariat și să valorifice fiecare oportunitate care li se va oferi.

Aceleași urări și îndemnuri le-a adresat studenților în limba maghiară, Varga László, reprezentantul Asociației Studenților Maghiari din Tg Mureș.

Și pentru ca emoțiile noului început să se risipească în modul cel mai plăcut, evenimentul s-a închiat cu un moment inedit susținut de șase studenți ai Universității, care formează un grup artistic instrumental și care au susținut în premieră un fragment din „Serenada” lui Franz Schubert.

 


Adaugati un comentariu


 

*