49 de viitori medici militari au devenit ofițeri de Ziua Imnului

29 iulie 2021 | 0 comentarii |

Ceremonialul de acordare a primului grad de ofițer, studenților promoției ,,Regele Mihai I – 100” ai Institutului Medico-Militar, a avut loc concomitent, la București și Târgu Mureș, odată cu festivitatea de absolvire a studiilor universitare de licenţă a ofiţerilor medici.

 

La sediul Institutului Medico-Militar din București a avut loc, astăzi, Ceremonialul de acordare a primului grad de ofiţer, promoţiei de studenţi „Regele Mihai I – 100”, celor 29 de studenţi care au finalizat anul IV de studiu la Catedra din Bucureşti, din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” a Institutului.

Tot astăzi, concomitent cu ceremonia de la București, alți 20 de absolvenți ai anului IV ai Catedrei de Pregătire Medico-Militară din cadrul UMFST Târgu Mureş au trăit emoția avansării la primul grad de ofițer în Cetatea Medievală din centrul localităţii transilvănene.

Ceremonia de acordare a primului grad de ofiţer a fost organizată împreună cu festivitatea de absolvire a studiilor universitare de licenţă a ofiţerilor medici.

Încărcătura emoțională a fost dublată de celebrarea de Zilei Imnului Național al României – „Deșteaptă-te române!” -, proclamată prin Legea nr. 99/1998. Compus de Anton Pann pe versurile lui Andrei Mureșanu și interpretat pentru prima dată la 29 iulie 1848 în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, „Deșteaptă-te române!” este un simbol al istoriei, tradiției și credințelor românilor, expresie a „redeșteptării naționale, a mândriei și a patriotismului, a libertății și a unității neamului românesc”, supă cum a subliniat, astăzi, președintele României, Klaus Iohannis.

 

La Ceremonia de acordare a primului grad de ofițer celor 20 de studenți absolvenți ai anului IV Medicină Militară de la Târgu Mureș, șeful Secției de Pregătire Medico Militară Târgu Mureș, col. medic Vicențiu Ghițescu, a dat citire Ordinului Ministrului Apărării Naționale de acordare a gradului de sublocotent absolvenților anului IV Medicină Militară.

General de brigadă Claudiu Ovidiu Dobocan i-a felicitat pe viitorii medici militari, reamintidu-le totodată că profesia pe care și-au ales-o este pe cât de frumoasă, pe atât de încărcată de responsabilități. „Nu e un domeniu ușor și nu e un domeniu sigur, e un domeniu în care poți greși, un domeniu în care costurile sunt, de obicei, în vieți umane. Este un domeniu de viitor, de care societatea română are nevoie, și Armata, ca parte a societății române, are nevoie la fel, a subliniat acesta.

Studenții Secţiei de Pregătire Medico-Militară Târgu Mureş, nou intrați în corpul ofițerilor, au fost felicitați în cadru festiv și de Rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, de reprezentantul Direcției Medicale a Ministerului Apărării, Col. Florin Pătru, locțiitorul comandantului Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale, subprefectul Județului Mureș, Ana-Lucia Hang.

 

În numele studenților anului IV Medicină Militară s-a adresat celor prezenți șeful promoției „Regele Mihai I – 100”, slt. George Bojescu.

Mesaje de felicitare au venit și din partea absolvenților anului VI din cadrul Secţiei de Pregătire Medico-Militară Târgu Mureş, transmise de șeful promoției 2021, slt. Alexandra Hoza.

În fruntea Gărzii de onoare a dispozitivului pentru defilare s-a aflat Lt. col. medic Bogdan Țambrea, urmat de cele 6 plutoane constituite din studenții celor 6 ani de studii din cadrul Secţiei de Pregătire Medico-Militară Târgu Mureş.

Alături de studenții absolvenți ai anului IV Medicină Militară s-au aflat, de asemenea, decanul Facultății de Medicină Târgu Mureș, prof. univ. dr. Ovidiu S. Cotoi, reprezentantul Institutului Medico Militar, Col. Viorel Bulmez, reprezentanți ai instituțiilor locale. Cu toții au adresat felicitări promoției „Regele Mihai I -100”.

Anul acesta, la Medicină Militară au fost 5  candidați pe un loc, această specializare fiind cea mai solicitată la UMFST „George Emil Palade” Târgu Mureș.

 

Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMFST, le-a spus atudenților care astăzi au primit primul grad, că „această zi este o zi de sărbătoare pentru Universitate și pentru voi, studenții acestei universități. Aseară am participat cu toții la Festivitatea de absolvire a promoției 2021, unde 15 studenți militari absolvenți au depus jurământul medical. Astăzi, se află în fața dumneavoastră 20 de studenți militari care devin ofițeri. Un moment important în cariera voastră, un moment de promovare ce vine ca o confirmare a motivației voastre. De astăzi sunteți ofițeri. Ne uităm la voi cu respect, cu speranță și cu sentimentul încrederii în viitorul medicinei militare românești, a centrului de la Târgu Mureș. Avem astăzi, la Târgu Mureș 170 de studenți militari. Alături de București, este al doilea centru care pregătește studenți militari pentru armata română. Din acest motiv, de curând, Universitatea a fost decorată de către Ministerul Apărării Naționale cu cea mai importantă medalie, dovadă a calității pregătirii voastre medicale. Nu am nici o îndoială că veți merge înainte, așa cum o cer reperele academice și militare. Asocierea pe care v-ați permis-o de a lega această promovare în grad de Regele Mihai I al României are o semnificație deosebită. De curând, cea mai importantă sală a Parlamentului României, Sala Senatului, a primit de asemenea numele Regelui Mihai I. Nu trebuie să uitați faptul că UMF Târgu Mureș a fost înființată în anul 1945 prin Decret Regal al Regelui Mihai I. Elementul de onoare, de onestitate, de patriotism pe care, de fiecare dată Casa Regală a României l-a transmis românilor, trebuie să vă urmărească în fiecare zi. Vă felicit, vă doresc mult succes și niciodată să nu uitați că aparțineți unei Universități, unui oraș și unei țări care are multe așteptări de la voi. Felicitări!

 

În seara precedentă, aproape 2000 de absolvenți ai Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, cei mai mulți din istoria universității, au trăit bucuria absolvirii în cadrul unei festivități organizate pe Stadionul Trans-Sil din Târgu Mureș.

De la fuziunea celor două universităţi, UMF şi Universitatea ‘Petru Maior’, din 2018, până la tranziţia către educaţia online, fiecare student de aici a rămas flexibil şi a realizat că singura certitudine din viaţă este, aproape paradoxal, schimbarea. Nu ştiu dacă au mai fost generaţii din istoria universităţii care au avut de-a face cu atâtea tranziţii, fie că acestea au fost cauzate de dorinţa universităţii de a se moderniza şi de a-şi îmbunătăţi calitatea educaţiei, fie că ele au fost rezultatul situaţiei cauzate de coronavirus, o încercare care ne-a forţat atât pe noi, profesorii voştri, cât şi pe voi, studenţii noştri, să regândim procesul de predare, de învăţare şi să ne adaptăm unei noi realităţi. Pentru capacitatea voastră de rezilienţă suntem cu toţii mândri de voi! Aţi reuşit deseori imposibilul, aţi cucerit imposibilul şi aţi învins imposibilul”, le-a transmis absolvenţilor, rectorul Leonard Azamfirei.

Cei 1.988 de absolvenți din cadrul celor 7 facultăți, reprezentând 46 de programe de licenţă și 38 de programe de masterat, au avut parte de o ceremonie care a asigurat măsurile de prevenire a infecției cu noul coronavirus. Alături de absolvenți au fost familiile și profesorii care i-au format și ghidat pe parcursul anilor de studenție.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*