„Tumor Board-ul” Oncologiei romanești, înființat la inițiativa FABC
Un Consiliu Ștințific, din care fac parte experți în domeniul oncologiei din România, va acorda consultanță FABC, la inițierea noilor proiecte pe care organizația de pacienți vrea să le propună autorităților.
În contextul elaborării normelor de aplicare ale Planului Național de Prevenire și Combatere a Cancerului de către Ministerul Sănătății (MS), Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), a inițiat înființarea unui Consiliu Științific Consultativ, din care vor face „reputați specialiști din domeniu care”, care au acceptat propunerea „onorându-ne dar și obligându-ne la a păstra activitatea FABC la aceleași cote ca și până acum”, transmite FABC.
„Consecvența valorilor și principiilor care ne călăuzesc activitățile desfășurate de FABC în beneficiul pacienților, organizația noastră dorește să-și consolideze reputația instituțională ca actor nonguvernamental implicat în inițiative semnificative din perspectiva sănătății populației. În acest scop, Consiliul Director al Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a hotărât înființarea unui Consiliu Științific Consultativ, format din experți reputați din țara noastră, pe a căror expertiză să ne putem baza atunci când decidem să inițiem proiecte noi, astfel încât inițiativele noastre să fie aliniate evidentelor științifice la zi și priorităților de sănătate publică din țara, în interesul pacienților de azi și de mâine”, menționează Cezar Irimia, președintele FABC.
Organizația de pacienți dorește ca acești specialiști, care „veghează direct la sănătatea noastră, oferindu-ne o noua șansă la viață, să se implice pentru a-și putea desfășura nobila activitate în folosul nostru, în cele mai bune condiții și cu acces la cele mai noi tratamente si investigații”, iar în contextul elaborării normelor de aplicare ale Planului Național de Prevenire și Combatere a Cancerului de către MS, să elaboreze și să propună analize de specialitate echipei desemnate de minister și să creioneze aceste norme pentru implementarea Planului. „Lucrând alături de autorități în acest sens, șansele noastre de supraviețuire/vindecare vor crește proporțional, iar satisfacția muncii tuturor specialiștilor, să fie una deplină”, subliniază FABC.
O prima întâlnire a acestui Consiliu a avut loc, online, pe 18 ianuarie, când s-a hotărât, între altele ca astfel de întâlniri să aibă loc periodic, să se creeze o platformă de comunicare între membrii Consiliului, precum și modalități de abordare a activității acestuia.
Cu acordul membrilor Consiliului Științific, Consiliul Director al FABC a numit acest Consiliu „Tumor Board-ul” Oncologiei romanești, pentru a putea transmite un mesaj tuturor celor implicați în sistemul de sănătate că, doar lucrurile elaborate în echipa pot genera succes și pot salva vieți!