Ministrul Rafila pare să câștige războiul cu Arafat: angajații Serviciilor de Ambulanță vor să fie coordonați de Ministerul Sănătății

6 mai 2022 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, le-a făcut în schimb o serie de promisiuni celor de la Ambulanță, iar dacă le va îndeplini, ar putea fi susținut în preluarea serviciilor de urgență de la MAI.

 

Războiul dintre ministrul Sănătății, Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, și șeful DSU, dr. Raed Arafat, s-ar putea încheia curând, așa cum își dorește ministrul Rafila, având în vedere faptul că marea majoritate a angajaților serviciilor de Ambulanță și-au exprimat opțiunea de a rămâne în coordonarea Ministerului Sănătății și nu a Ministerului de interne, așa cum dorește doctorul Arafat.

Potrivit unui comunicat de presă remis de Ministerul Sănătății (MS), în urma întâlnirii de joi, 5 mai 2022, a ministrului Alexandru Rafila, cu reprezentanți ai Federației Naționale Sindicale Ambulanța din România, Asociației Serviciilor de Ambulanță din România și membri ai Comisiei de Medicină de Urgenţă şi Dezastre a Ministerului Sănătăţii, reprezentanții Federației Naționale Sindicale Ambulanța din România au prezentat rezultatul unui referendum realizat în rândul membrilor săi, referitor la respectarea prevederilor art. 92 din Legea nr. 95/2006 privind coordonarea serviciilor publice de ambulanță de către departamentul de specialitate al Ministerului Sănătății, potrivit căruia, din cei 7.924 de angajați care s-au exprimat, 7.833 au votat pentru rămânerea în coordonarea Ministerului Sănătății.

 

În comunicat se menționează, de asemenea, că în cadrul întâlnirii s-a realizat o trecere în revistă a situației medicinei de urgență din România, cu accent asupra rolului esențial pe care-l au Serviciile județe de Ambulanță (SAJ) și Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABIF). „Ținând cont de faptul că peste 90% din intervențiile medicale de urgență prespitalicești la nivel național sunt furnizate de SABIF/SAJ-uri, ministrul Sănătății a argumentat necesitatea unei schimbări de abordare, fiind nevoie de angajarea unui mai mare număr de medici de urgență în serviciile de ambulanță. În acest fel vor putea fi acordate mai ușor populației servicii medicale de calitate, iar presiunea asupra spitalelor va fi redusă”, subliniază MS.

 

Ministerul Sănătății va iniția demersurile necesare pentru completarea Ordonanței de Guvern nr. 18 din 2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului, în sensul flexibilizării procesului de pregătire profesională a personalului medical superior, angajat în SAJ/SABIF, cu o vechime mai mare de 10 ani, se mai arată în comunicat.

În cadrul aceleiași întâlniri, sindicaliștii au profitat de ocazie și au repus pe tapet solicitările de natură salarială, față de care ministrul Rafila a promis că va iniția, la nivel guvernamental, demersurile necesare pentru revizuirea salarizării personalului din serviciile publice de ambulanță, prin modificarea și completarea Legii-cadru nr. 153/2017, în sensul corectării salariilor pentru funcțiile de asistent medical, operator-registrator de urgență și a funcțiilor asimilate, stabilirii salariului pentru personal TESA și muncitor, respectiv pentru managerul general și membrii Comitetului director. „În plus, Ministerul Sănătății va evalua posibilitatea stabilirii procentelor de spor pentru condiții de muncă deosebit de periculoase pentru personalul serviciilor publice de ambulanță”, le-a mai promis Rafila.

 

Ministrul Sănătății a recunoscut că este „nevoie de menținerea unei baze tehnice moderne în cadrul serviciului de ambulanță, pentru a putea fi acordate servicii medicale de calitate”. Rafila a subliniat că Ministerul Sănătății va întreprinde pașii administrativi necesari pentru semnarea contractului subsecvent pentru anul 2022 a achiziției de ambulanțe din contractul-cadru multianual contractat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), lăsând astfel să se înțeleagă că în acest fel se vor face și primii pași privind transferarea integrală a medicinei de urgență de la DSU la Ministerul Sănătății.

Reprezentanții Federației Naționale Sindicale Ambulanța din România au fost de acord, ca urmare a referendumului organizat în rândul membrilor săi, cu încheierea unui protocol de colaborare, în vederea dezvoltării, profesionalizării și consolidării serviciilor de ambulanță, dar atrag la rândul lor atenția că nu a fost luată o deciziecu privire la dorința ministrului, iar balanța ar putea fi semnificativ înclinată favorabil de respectarea promisiunilor făcute de Rafila.

 

Pe de altă parte, secretarul de Stat în MAI, Raed Arafat, susține un proiect de act normativ aflat deja în transparență decizională, privind trecerea Medicinei de Urgență la Ministerul de Interne, subliniind că „implicarea Ministerului Afacerilor Interne în dezvoltarea sistemului medical de urgenţă datează încă din anul 1990” și „pe parcursul anilor, implicarea MAI a fost una extrem de importantă şi primordială pentru crearea premiselor de dezvoltare a unui sistem care nu a existat în România, nici în Europa de Est”, amintind că din 2003 vorbim și despre aviaţia de salvare în România, iar OUG din 2003 s-a lucrat integral în MAI, care asigură personalul navigant, le operează și le administrează, Ministerului Sănătății revenindu-i asigurarea personalului medical.

Proiectul l-a deranjat însă foarte mult pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a subliniat că „asistenţa medicală de urgenţă (…) este în dreptul Ministerului Sănătăţii”, atrăgând atenţia că „una este să coordonezi asistenţa medicală de urgenţă integrat într-o situaţie de criză, de alertă, şi altceva este de coordonat asistenţa medicală de urgenţă în condiţii de normalitate”, subliniind că asistenţa medicală de urgenţă este un lanţ, de la asigurarea intervenţiei şi transportului, realizate în proporţie de 91% de Ambulanţă şi UPU – ambele finanţate de Ministerul Sănătăţii, şi SMURD.  Mai mult, Rafila a amenințat cu demisia, sugerând ca „domnul Arafat dacă doreşte să coordoneze această activitate să vină la Ministerul Sănătăţii, chiar în locul meu, eu nu am niciun fel de problemă”…

 

Potrivit proiectului lansat în transparenţă decizională pe site-ul MAI, în 12 aprilie 2022, Ministerul îndeplineşte, potrivit legii, următoarele atribuţii specifice domeniului afacerilor interne: „…asigură aplicarea unitară, la nivel naţional, a legislaţiei privind protecţia civilă, apărarea împotriva incendiilor şi gestionarea situaţiilor de urgenţă; asigură coordonarea integrată, la nivel naţional, a activităţilor de protecţie civilă, de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă, de prim ajutor calificat şi asistenţă medicală de urgenţă; asigură, potrivit competenţelor, activităţi de sprijin aerian şi transport medical de urgenţă. (…) Departamentul pentru situaţii de urgenţă coordonează integrat, la nivel naţional, activităţile de protecţie civilă, prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă, asigurarea resurselor umane, materiale, financiare şi de altă natură, necesare restabilirii stării de normalitate, inclusiv de prim ajutor calificat şi asistenţă medicală de urgenţă, potrivit legii”.

Ministrul Rafila spune însă că „această insistenţă legată de coordonarea unei activităţi medicale” de către un alt minister decât Ministerul Sănătăţii, care este pur şi simplu exclus de pe lista avizatorilor i se pare „absolut de necrezut”.


Adaugati un comentariu


 

*