Intervenție de urgență în sprijinul femeilor însărcinate refugiate și nou născuților din Ucraina
Organizația Salvați Copiii a lansat, cu sprijinul companiei MSD, o intervenție de urgență ce vizează facilitarea accesului la serviciile integrate de asistență socio-medicală dedicate femeilor însărcinate refugiate din Ucraina și nou născuților acestora.
Un proiect de asistență umanitară ce se va desfășura în principalele puncte de frontieră cu Ucraina, în taberele de refugiați și centre regionale de procesare și cazare a solicitanților de asistență și azil, Organizația „Salvați Copiii” implementează, printr-un grant oferit de MSD, prin programul MSD for Mothers, în valoare de 3.55 milioane lei, circa 70.000 de femei însărcinate, mame și copii ucrainieni ce au găsit refugiu sau doar tranzitează România și Republica Moldova vor avea acces la servicii integrate de asistență socio-medicală.
Conform Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), în jur de 80.000 de femei din Ucraina urmează să dea naștere în această perioadă ceea ce aduce în prim plan necesitatea unor servicii dedicate de asistență maternală pentru femeile însărcinate, refugiate din Ucraina. „Conflictul armat din statul vecin a perturbat grav accesul la îngrijirile de sănătate de care au nevoie în mod normal femeile însărcinate și nou-născuții lor. Chiar dacă au reușit să fugă din calea războiului pentru salvarea vieților lor există în continuare posibilitatea amplificării riscurilor la care sunt expuse aceste grupe de populație vulnerabilă. Este vorba de riscuri crescute de deces matern și neonatal, de îmbolnăviri și complicații, ce pot surveni în timpul sarcinii sau la naștere, dar și de un risc crescut de pierdere a sarcinii sau de naștere prematură”, transmite Salvați Copiii.
Intervenția este dezvoltată în jurul a 3 piloni principali și oferă acces în regim de urgență, coordonat și eficace la servicii de asistență de sănătate și socială pentru femeile vulnerabile și copiii lor.
Astfel, facilitarea accesului la serviciile de îngrijire a sănătății materno-infantile se va face prin intermediul a 5 unități medicale mobile. Experiența de până acum a Organizației Salvați Copiii a evidențiat necesitatea acordării de servicii medicale gravidelor, mamelor și copiilor direct la graniță, împreună cu servicii de consiliere medicală și socială de specialitate.
Este nevoie urgentă de intervenție prin echipamente medicale mobile astfel încât echipele mixte de specialiști locali să ofere servicii socio-medicale integrate și să poată monitoriza un număr cât mai mare de gravide, mame și copii.
„Evaluarea clinică la fața locului (la punctele de frontieră) a beneficiarilor se va realiza în corturi speciale încălzite folosind truse de îngrijire a sănătății mamei și copilului procurate prin proiect. Ca parte a acestei componente, vor fi elaborate și distribuite materiale educaționale în limba ucraineană și instrumente de monitorizare ușor de folosit – broșura Copil/Mamă – utile pentru a prezerva memoria medicală a beneficiarilor refugiați, pentru a ține evidența istoricului medical, al consultațiilor preventive, diagnostice și curative la care au avut acces”.
O altă componentă a intervenției este oferirea de servicii de asistență socială integrată și suport relevant prin intermediul echipelor multidisciplinare de la centrele pentru refugiați ale Organizatiei Salvați Copiii. Vor fi furnizate servicii de consiliere și informare – centrate pe nevoi și adaptate cultural – cu privire la aspecte relevante pentru beneficiari.
Cel de-al treilea pilon se concentrează pe consolidarea capacității rețelei de experți locali de a oferi servicii socio-medicale integrate pentru refugiați în vederea maximizării eficacității intervențiilor la care iau parte.
„Numărul nașterilor premature a crescut în Ucraina, din cauza accesului îngreunat la control medical și medicamente și expunerii la condiții precare de viață. Anxietatea, de asemenea, afectează grav sarcina. Mamele și nou-născuții au nevoie de asistență umanitară urgentă și aceasta este una dintre prioritățile noastre”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv, Salvați Copiii România.
România și Republica Moldova sunt țări aflate în prima linie a asistenței umanitare pentru refugiații ucrainieni. Raportat la numărul de locuitori, Republica Moldova este țara din regiune ce găzduieşte cei mai mulţi refugiaţi, 95.731 din cele circa 500.000 persoane care au intrat în țară de la inceputul conflictului din țara vecină alegând să rămână pe teritoriul național moldovean. Potrivit estimărilor UNFPA Moldova, în Republica Moldova se află în prezent circa 23,000 femei refugiate de vârstă reproductivă; 772 dintre acestea sunt însărcinate.
„Mobilizarea societății civile și a autorităților din România și Republica Moldova în sprijinul refugiaților din Ucraina este exemplară. Ne alăturăm acestei rețele de solitaritate, prin programul MSD for Mothers ce vizează reducea mortalității materne evitabile. Estimăm că din 2017 și până la sfârșitul anului viitor, aproape 100.000 de femei, adolescente însărcinate și mame din România, Republica Moldova și refugiate din Ucraina vor fi beneficiat direct de asistență pentru nevoi critice medico-sociale în cadrul proiectelor susținute de MSD România și MSD for Mothers”, a declarat Kostas Papagiannis, Managing Director, MSD România.
* De 32 de ani, Salvați Copiii România construiește programe sociale, politici publice și practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiza și complexitatea proiectelor la nivel național fac din organizație o instituție socială esențială, al cărei rol este medierea între societate și autoritatea publică, în beneficiul copilului. În cele peste trei decenii, Salvați Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluții concrete pentru protejarea și sprijinirea copiilor vulnerabili, și a militat pentru o colaborare viabilă cu autoritățile, pentru asigurarea interesului superior al copilului.
Salvați Copiii și-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităților publice, astfel încât acestea să implementeze politici publice de durată, care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor. Totodată, a reușit să creeze rețele active de solidaritate, prin încurajarea responsabilității sociale. Peste 2.900.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.
* De peste un secol, MSD dezvoltă medicamente și vaccinuri pentru multe dintre cele mai dificil de tratat boli ale lumii, urmându-și misiunea de a salva și îmbunătăți vieți. MSD este denumirea comercială a Merck & Co., Inc., cu sediul central în Rahway, NJ, USA. Ne dovedim angajamentul față de îmbunătățirea accesului la servicii medicale prin politici, programe și parteneriate cuprinzătoare. Astăzi, MSD continuă să se afle în avangarda cercetării, contribuind la progresul în prevenirea și tratarea bolilor care amenință oamenii și animalele – incluzând aici cancerul și bolile infecțioase, precum HIV și Ebola, și tot mai numeroasele zoonoze -, întrucât aspirăm să fim principala companie biofarmaceutică din lume axată pe cercetare intensivă.