Ministrul Justitiei, despre malpraxisul medical si Legea Santatii

26 septembrie 2017 | 0 comentarii |

Tudorel Toader a abordat aceste subiecte in cadrul celei de-a treia Conferinte Mapraxis Medical, gazduita de UMF Iasi.

 

V. Astarastoae, Tudorel Toader, V. Cepoi

La sfarsitul saptamanii trecute, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, s-a numarat printre invitatii celei de-a treia editie a Conferintei de Malpraxis Medical, eveniment desfasurat in aula Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi. Organizat de Asociatia Romana de Drept Medical, evenimentul s-a bucurat in egala masura de prezenta a numerosi reprezentanti al lumii medicale dar si a unor specialisti din sfera Justitiei, si din domeniul asigurarilor. Tema aleasa pentru aceasta editie a Conferintei a fost „Riscul pentru malpraxis in actul medical”. Programul stiintific a inclus patru sesiuni tematice, privind Satisfactia pacientului”, „Managementul riscurilor de malpraxis medical”, „Erori comune ale medicilor si unitatilor medicale” si „Cand un caz medical poate deveni un caz de malpraxis?”.

Ministrul Justitiei, care a prezentat „Consideratii privind necesitatea codificarii legislatiei medicale”, a apreciat ca „problematica malpraxisului are o serie de nuante, de aspecte care se discuta  si la care se propun solutii. Sigur, nu vor fi gasite astazi toate solutiile, dar discutand si dialogand, putem face pasi spre clarificarea legislatiei medicale, problematicilor tinand de malpraxisul medical si de atingerea celor doua obiective complementare: ale pacientilor pe de o parte, ale furnizorilor de serviciilor medicale pe de alta parte”. Conform acestuia, cei care furnizeaza actul medical sunt si trebuie sa fie preocupati de protectia proprie a intereselor legitime, astfel incat sa nu intre in conflict cu legea penala sau cu cea civila.

 

Tudorel Toader, care a precizat ca a participat si la editiile anterioare ale evenimentului si chiar a predat un curs de legislatie la UMF Iasi, a subliniatat ca malpraxisul nu este specific doar domeniului medical. Astfel de cazuri au existat intotdeauna si vor exista, la fel ca si in alte profesii, a explicat ministrul. Faptul ca in ultima perioada sunt aduse in atentia opiniei publice mai multe cazuri de malpraxis din lumea medicala nu inseamna, in opinia ministrului, ca acestea s-au inmultit, ci este o urmare a faptului ca pacientii au devenit mult mai preocupati de propria sanatate si, totodata, mult mai concentrati pe valorificarea unor drepturi si libertati fundamentale, printre care se numara si dreptul la sanatate. „Atunci, aceasta crestere a standardelor de protectie a drepturilor medicilor si pacientilor genereaza o devoalare mai accentuata a actelor de malpraxis. Pornind de la principiul general ca nimeni nu este in afara legii, nimeni nu e mai presus de lege, fiecare, intr-un fel sau altul, in limite diferite, raspunde si trebuie sa raspunda pentru propriile acte, fie ele si culpabile”, a mai declarat ministrul, cu prilejul evenimentului de la Iasi.

 

Tudorel Toader a subliniat ca la acest moment se impune o codificare a legislatiei medicale, proces in urma caruia sa fie reunite toate reglementarile in domeniu. Un astfel de proces este absolut necesar, sustine ministrul, in conditiile in care, ultima Lege a Sanatatii dateaza din 2006.

„Legea Sanatatii a fost de multe ori modificata, iar de multe ori a fost declarata neconstitutionala. Prin urmare – convingerea mea – este necesara o codificare a legislatiei. Altfel spus, o reunire a multelor reglementari legale existente in domeniul medical sub continutul unei singure legi, evitandu-se astfel suprapunerile normative, omisiunile, neclaritatile legislative. Ceea ce trebuie facut, dupa parerea mea, aceasta sistematizare a legislatiei, aceasta actualizare a legislatiei fata de 2006. Suntem in 2017 si, intre timp, am intrat si in Uniunea Europeana. Trebuie un efort conjugat intre specialistii din domeniul sanatatii, Ministerului Sanatatii, cei de la Ministerul Justitiei, pentru a da o forma coerenta, actuala, legii, pentru a nu da interpretari diferite astfel incat pacientii sa nu ramana neprotejati, pe de o parte, dar nici medicii, acuzati pe nedrept de malpraxis”, a mai precizat ministrul Justitiei.

 

Conf. dr. Elena Toader, presedintele Asociatiei Romane de Drept Medical, a explicat ca malpraxisul medical, indiferent de terminologia utilizata, de aria geografica de referinta sau de domeniul medical, presupune incalcarea, prin multiple modalitati, a regulilor profesionale in raport cu standardul de ingrijire oferit de alti medici in circumstante similare. „Considerat un act de neglijenta in exercitarea atributiilor profesionale ale personalului medical care dauneaza unui pacient, malpraxisul medical, prin natura si gravitatea consecintelor afirma datoria personalului medical de a evalua cele mai mici riscuri printr-o atitudine prudenta si printr-o tehnica de acuratete. In codurile de buna practica, ghidurile medicale si in actele normative nationale si internationale institutia malpraxisului medical reglementeaza comportamentul personalului medical si modul cum acestia contribuie, prin minimizarea riscurilor si maximizarea beneficiilor, la asigurarea faptului ca actioneaza cu prudenta si in mod rezonabil in relatiile cu pacientii. In practica curenta, malpraxisul medical pune accent pe neglijenta profesionala in raport cu standardul de ingrijire, ca punct de referinta prin care se evalueaza competenta, constiinciozitatea, prudenta si devotamentul personalului medical”, a aratat conf. Elena Toader.

Conform statisticilor, peste 7% dintre medici sunt judecati in fiecare an pentru fapte de malpraxis, iar 5% dintre acestia sunt medici de familie.

 


Adaugati un comentariu


 

*