Ziua Internațională de conștientizare a Autismului

2 aprilie 2022 | 0 comentarii |

În fiecare an, în ziua de 2 aprilie, umanitatea își îndreaptă atenția către persoanele care suferă de autism, o tulburare complexă, care are efecte asupra comunicării, comportamentului şi relaţiilor cu cei din jur. 

 

De Ziua Internațională a Conștientizării Autismului – stabilită printr-o rezoluție a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite din 2007, sute de mii de clădiri din întreaga lume vor fi iluminate în albastru în seara de sâmbătă, pentru a marca Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului, iar 100 de ONG-uri au lansat campania O călătorie împlinită prin viață, la inițiativa Autism Europe, Asociația Help Autism, alături de organizațiile din rețeaua RO TSA și Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA).

Lipsa de înțelegere față de autism are un impact semnificativ în comunități, dar „printr-o campanie clădită pe înțelegere, susținere și acceptare există speranța că, împreună, putem construi un drum mai așezat în viață, o călătorie lină a copiilor și adulților cu autism. Scopul campaniei este de a atrage atenția asupra nevoilor particulare pe care le au cele peste 40.000 de persoane cu tulbrări din spectrul autist din România și aproximativ 7 milioane în Europa”, așa cum subliniază Asociația Help Autism. 

 

Copiii cu autism evoluează și interacționează social într-un fel special, au moduri de învățare neobișnuite și manifestă interes intens crescut față de anumite subiecte specifice, procesează diferit informațiile senzoriale (zgomotul și aglomerația ar putea să-i deranjeze mai mult decât pe alții) și comunică în mod atipic și tocmai pentru că sunt speciai, copii cu tuburări din spectrul autist (RSA) au nevue de o atenșie specială și de îngrijiri speciale. Să nu uităm că unele dintre geniile lumii au favut autism. Michael Fitzgerald, profesor de psihiatrie la Colegiul Trinity din Dublin, a publicat în 2008 un studiu prin care afirma că multe personalăţi marcante din ştiinţă, politică sau arte, precum Albert Einstein, George Orwell, Isaac Newton sau Samuel Beckett ar fi avut tulburări de spectru autist (TSA), inclusiv sindromul lui Asperger  (manifestat  prin comportament repetitiv care afectează capacitatea de a comunica şi interesul excesiv pentru un domeniu îngust sau faţă de un aspect restrâns al unui fenomen mai complex). Potrivit acestuia,  TSA, creativitatea şi geniul au cauze genetice comune.

Jacob Barnett, în vârstă de 12 ani, i-a uimit până şi pe profesorii de la Institutul de Astrofizică Princeton din Statele Unite, după ce mama sa le-a trimis acestora un videoclip în care băiatul utiliza unele dintre cele mai dificile concepte matematice pentru a dezvolta o nouă teorie a relativităţii, scrie Daily Mail. Tânărul Jacob, diagnosticat cu sindromul Aspergers, are un IQ de 170, mai mare decât cel al lui Albert Einstein, al cărui IQ era de 160.

 

Sursă foto: Help Autism

Autismul este o tulburare de dezvoltare complexă, care apare datorită unor disfuncționalități organice, neurobiologice la nivelul creierului. Dacă beneficiază de sprijin adecvat (mediu structurat, suportiv) acasă, în şcoală şi în afara acesteia, persoanele cu autism pot să îşi atingă potențialul maxim şi să ducă o viață bună şi chiar să aducă o contribuție semnificativă societății în care sunt integrați.

Conform unor modificări aduse legii nr. 151/2010, publicate recent în Monitorul Oficial, statul român garantează accesul liber şi gratuit la serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale, un pas imens făcut anul acestam spun reprezentanții Help Autisn.

Aceștia atrag însă atenția că, pentru punerea în aplicare a legii este necesară definirea normelor de autorizare a ONG-urilor ca furnizori de servicii conexe actului medical și reglementarea subprogramului pe TSA, de aceea, cele 100 de ONG-uri semnatare solicită Ministerului Sănătății să își țină promisiunea, iar decontarea terapiei de recuperare pentru persoanele cu TSA să devină o realitate în luna aprilie.

 

Cu prilejul Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului, Ministerul Sănătății transmite că, această zi ne face să ne reamintim faptul că, la nivel global, peste 70 de milioane de oameni suferă de autism. În România, mai mult de 25.000 de ființe umane, dintre care peste 11.000 sunt copii, au această dizabilitate.

Prin intermediul Programul Național de Sănătate Mintală și Profilaxie în Patologia Psihiatrică Ministerul Sănătății alocă resurse necesare pentru diagnosticarea timpurie a acestei afecțiuni și pentru asigurarea tratamentului adecvat de-a lungul vieții. Desfășurăm de asemenea împreună cu partenerii norvegieni un program care să asigure creșterea gradului de conștientizare și îmbunătățirea capacităților membrilor comunității, a părinților, profesioniștilor din domeniul asistenței medicale primare, educației și protecției sociale pentru a sprijini copiii expuși  cu tulburări de sănătate mintală și pentru îmbunătățirea accesului lor la serviciile de îngrijire a sănătății. Știu că este loc de mai mult și de mai bine. Trebuie să activăm, nu doar asupra dimensiunii medicale a autismului, ci pentru a crea o lume în care toate persoanele cu autism să își poată atinge potențialul maxim prin creșterea înțelegerii și a acceptării. Persoanele diagnosticate cu autism au nevoie de programe de asistență medicală profesioniste, însă avem obligația să le asigurăm integrarea în sistemul educațional și pe piața muncii, a declarat ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

 

Pentru a marca Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, clădiri simbol din 16 orașe din țară (București, Buzău, Iași, Cluj, Sibiu, Alba Iulia, Brașov, Galați, Târgoviște, Pitești, Botoșani, Oradea, Prahova, Miercurea-Ciuc, Baia Mare, Tulcea) vor fi iluminate în albastru – culoarea autismului -, pentru a atrage atenția asupra problematicii la nivel național. Conducerea Prefecturii Buzău a transmis că, prin iluminarea în albastru a clădirii în care funcționaează instituția, dorește să transmită „comunității, mai mult ca oricând, că tinerii și copiii cu autism au nevoie de acceptare și de înțelegere. Autismul nu se vindecă, ci se înțelege, se recuperează, se trăiește, se acceptă”. În aceeași zi, Instituția Prefectului Județul Buzău, a celebrat 158 de ani de la prima menționare în legislația românească, iar cu acest prilej, prefectrul Daniel Țiclea le-a mulțumit angajaților pentru eforturile din ultima vreme.

Ministerul Sănătății transmite că sprijină inițiativele instituțiilor publice, organizațiilor neguvernamentale și voluntarilor individuali care participă, prin diverse acțiuni, la Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului. „Le mulțumesc profesioniștilor din domeniul sănătății care sunt implicați în asistența medicală complexă a persoanelor cu autism. Împreună putem veni în sprijinul semenilor noștri care au autism, astfel încât viața lor să fie mai bună și mai sigură!”, a subliniat ministrul Alexandru Rafila.

 

Totodată, o parte dintre companiile din România preiau iluminarea în digital și organizează acțiuni pentru angajați și clienți, iar ONG-urile organizează diferite acțiuni în centrele lor și invită românii să facă propriile acțiuni necesare copiilor, adolescenților și adulților cu autism. În luna aprilie, asociația Help Autism are programate o serie de evenimente, pentru a marca luna autismului:

• Licitație caritabilă – 15 vedete din România dăruiesc o zi din viața lor pentru a petrece o experiență unică cu cele mai generoase persoane care vor licita în cadrul evenimentului organizat de Artmark pe 19 aprilie, în beneficiul copiilor cu autism;

• Pe 4 aprilie se deschide centrul Help Autism pentru copii și adolescenți cu autism din Târgoviște. În cadrul aceluiași spațiu va funcționa al treilea centru Help Home deschis de asociație în România.

• Lansare Emohelp – instrument de prim ajutor în comunicare pentru persoanele care intră în contact cu copiii și adulții cu autism veniți din Ucraina. Emohelp este un instrument digital interactiv cu ajutorul căruia pot afla ce simt și ce nevoi au prin intermediul unor întrebări și răspunsuri formulate audio și text în limbile ucraineană și rusă, dar și în limbile engleză, franceză și română. Emohelp este dezvoltat de Emoface și Help Autism și este disponibil gratuit aici: https://helpautism.ro/proiecte/emohelp

Pe lângă aceste evenimente, asociația Help Autism organizează workshop-uri (format fizic sau online) în companii și invită românii să citească cărțile din colecția AHA Books achiziționându-le cu discount de pe site (helpautism.ro/shop) sau din librăriile partenere.

 

Un raport publicat recent de US Centers for Disease Control and Prevention (CDC)arată că 1 copil din 44 are autism. Raportul este limitat la teritoriul Statelor Unite și denotă o creștere a prevalenței tulburării de spectru autist de 241% față de anul 2000, când prevalența era de 1 caz la 150 de copii.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) indică, la nivel global, o incidență a autismului de 1 la 160 de persoane.

În România, din păcate nu există statistici în această privință, ultima cercetare locală fiind realizată în 2016, de specialiștii asociației Help Autism, din care a reieșit o incidență similară și îngrijorătoare de 1 la 51 de copii, dar studiul a fost limitat la un eșantion de 300 de copii din creșele din capitală.

De aceea, mai ales în contextul actual, după doi ani de pandemie și șocul războiului din Ucraina, specialiștii Help Autism atrage atenția că „organismul este într-o stare de încordare și o atenție crescută la informațiile primite din mediu, la stimuli, la persoanele de lângă noi”, iar toate acestea pot duce la anxietate, astfel că „e necesar să ne ajutăm și să ne evaluăm dialogul mental și să-l redirecționăm cu ajutorul părții sănătoase din noi. Opriți gândurile absolutiste cu «trebuie neapărat să fac» și înlocuiți-le cu «aleg să fac» și «fac tot ce ține de mine în acestă situație»”, recomandă psihologii.

 


Adaugati un comentariu


 

*