Pacienții cu hepatite cronice își pot obține rețetele compensate de la medicii de familie

27 ianuarie 2020 | 0 comentarii |

Protocolul de prescriere în hepatita cronică virală și ciroza hepatică cu virus hepatitic B (VHB) a fost modificat, iar medici ide familie pot elibera rețete pentru aceste categorii de pacienți chiar din această lună.

 

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) a anunțat azi o victorie în lupta cu birocrația și cu „reglementările încâlcite ale sistemului medical din țara noastră”, reputată în urma a nenumărate demersuri făcute pe lângă Ministerul Sănătății. Această victorie constă în modificarea  Protocolului de prescriere în Hepatita cronică virală și Ciroza hepatică cu VHB, astfel încât medicii de familie să poată prescrie rețete compensate pentru pacienții cu hepatite cronice, fără a risca nici un fel de sancțiuni profesionale și pecuniare, așa cum se întâmpla până acum.

Într-un comunicat al organizației, președintele SNMF, dr. Dina Mergeani anunță pacienții diagnosticați cu hepatite cronice că se pot adresa încă de luna aceasta medicilor de familie, pentru a li se elibera aceste rețete, fără a mai fi nevoiți să meargă la specialist.

 

Acesta mai spune că SNMF a făcut numeroase demersuri în acest sens pe lângă Ministerul Sănătății, însă acestea au rămas mult timp fără nici un rezultat, iar situația s-a schimbat în urma modificării protocolului de prescriere, conform cu solicitările medicilor de familie.

Astfel, în noua sa formă, protocolul prevede la capitolul dedicat medicilor prescriptori că „inițierea terapiei poate fi făcută doar de medicii din specialitatea gastroenterologie, boli infecţioase, nefrologie (doar pentru pacienţii cu afectare renală consecutivă infecţiei cu virusuri hepatitice), gastroenterologie pediatrică şi pediatrie cu supraspecializare, competenţă sau atestat în gastroenterologie pediatrică. În cazul tratamentului cu analogi nucleotidici/nucleozidici în baza scrisorii medicale emisă de medicul de specialitate, medicul de familie poate continua prescrierea, în dozele și pe durata prevăzută în scrisoarea medicală”.

 

Dr. Dina Mergeani

Referindu-se la acest aspect președintele SNMF spune că modificările din protocol reușesc să repare o nedreptate, atât față de dreptul pacientului la un tratament esențial pentru boala lui cât și față de prestigiul profesional al medicilor de familie.

Pentru SNMF, organizația profesională reprezentativă a medicilor de familie, modificarea protocolului este un succes care ne motivează în lupta pentru binele pacientului și pentru recunoașterea profesională la adevărata valoare a medicilor de familie. Mulțumim Ministerului Sănătății pentru deschiderea arătată prin această modificare față de problemele medicilor de familie”, a mai precizat acesta citat în comunicatul de presă al organizației profesionale.


Adaugati un comentariu


 

*