Spitalul Clinic Sfânta Maria a realizat primul transplant pulmonar post-pandemie

4 aprilie 2022 | 0 comentarii |

Este cel de-al zecelea transplant de plămâni efectuat în această unitate medicală, singura din România acreditată pentru acest tip de transplant, iar intervenția s-a realizat cu succes, a transmis managerul spitalului, Narcis Copcă.

 

Luna aprilie a debutat cu bine pentru transplantul de organe. În prima zi a lunii aprilie, medicii ieșeni făceau a doua prelevare de organe în mai puţin de o săptămână, iar plămânii, ficatul, rinichii donatorului au salvat patru vieți. De altfel, pe 31 martie și 1 aprilie, Agenția Națională de Transplant a anunțat că au avut loc 4 prelevări de organe la Buzău, Iași, Cluj și Baia Mare, care au salvat 10 vieți și mulțumea „familiilor donatorilor și echipelor medicale care fac posibilă salvarea celor pentru care transplantul reprezintă singura şansă la viaţă şi care aleg să-şi facă datoria cu responsabilitate şi profesionalism zi şi noapte, indiferent de ziua din calendar”.

Plămânii au fost transplantaţi la Spitalul „Sfânta Maria” din Bucureşti, iar managerul spitalului a anunțat duminică, realizarea cu succesal celui de-al zecelea transplant pulmonar realizat de unitatea medicală și primul transplant post pandemie și a lansat un apel către Guvern. „Spitalul Clinic „Sfânta Maria” a efectuat cu succes al 10-lea transplant pulmonar – primul post pandemie. Facem un apel susţinut către Guvernul României de a găsi împreună rapid soluţia pentru demararea Centrului de transplant multiorgan-proiect matur, cel mai avansat din cele aprobate în PNNR – Importanţa unui Centru care realizează simultan orice tip de transplant de organ este atât medicală dar este unică în Estul Europei prin complexitatea şi dedicarea unei echipe”, a precizat prof. dr.  Narcis Copcă, managerul unității medicale.

 

La începutul lunii martie, Spitalul Clinic „Sfânta Maria” anunţa că va reîncepe programele de transplant pulmonar şi hepatic și că intenționează ca acestea să de desfășoare într-un ritm intensiv, obiectivul spitalului fiind acela de a avea cel puțin 20 de pacienți transplantați în 2022. Totodată, conducerea unității medicale a transmis că orice pacient aflat pe listele de așteptare pentru transplant hepatic sau transplant pulmonar are posibilitatea să beneficieze de „tratament gratuit într-o unitate medicală care oferă servicii medicale de calitate” și a făcut un apel la potențialii donatori și aparținători rugându-i să înțeleagă că „donarea de organe salvează vieți” și explicând că astfel mulți români vor putea primi o nouă șansă la viață prin transplant, iar „organele care pot fi donate nu vor mai fi irosite”. De altfel, Spitalul Clinic „Sf. Maria” este singurul spital din România acreditat pentru a realiza transplant de plămâni.

În iunie 2021, unitatea medicală a reprimit acreditarea pentru a realiza transplant pulmonar. Decizia a fost luată după ce unitatea medicală a depus din nou dosarul de acreditare, pe care a primit-o după realizarea inspecțiilor obligatorii.

 

Spitalul Clinic „Sfânta Maria” din București a realizat, în 2018, primul transplant pulmonar din România. Intervenția a fost efectuată de o echipă medicală coordonată de medicul Igor Tudorache, șeful Centrului de Transplant Pulmonar Hanovra, care a venit special din Germania și împreună cu specialiștii spitalului „Sfânta Maria” au reușit să-i redea viața unui pacient din Iași, în vârstă de 37 de ani, care aștepta această șansă de mai bine de trei ani.

Spitalul Clinic „Sfânta Maria” are un Centru de Transplant Hepatic înființat în 2014 și un Centru de Transplant Pulmonar înființat în 2016, iar în 2019 a realizat chiar o premieră mondială – s-au efectuat simultan, un transplant pulmonar și un transplant hepatic, la doi pacenți diferiți. „Este pentru prima dată în lume când un spital mic, sub 300 de paturi, reuşeşte o astfel de performanţă”, au precizat, atunci, reprezentanţii spitalului.

De la începutul anului, în România au fost 24 de donatori, ajungându-se deja la jumătate din câţi au fost tot anul trecut, dar chiar și așa, nevoile sunt mult mai mari, peste 3.700 de români aflându-se pe listele de aşteptare și sperând că vor primi la timp inima, plămânii, ficatul sau rinichii care le vor salva viața.

 


Adaugati un comentariu


 

*